Θετικό το πρόσημο για την εστίαση, αγκάθι η ακρίβεια

0
285

Θετικό φαίνεται να είναι το πρόσημο για τα καταστήματα εστίασης της Καβάλας από την φετινή τουριστική σεζόν σημειώνει μιλώντας στον Alpha Radio ο πρόεδρος των καφεζυθοπωλών Γιώργος Βαφείδης. Ωστόσο η ακρίβεια που είναι όπως είπε διεθνές φαινόμενο, περιορίζει την οικονομική δυνατότητα των τουριστών με αποτέλεσμα σε πλήθος μεν να είναι περισσότεροι αλλά να ξοδεύουν με μεγάλη φειδώ.

«Η περίοδος αυτή κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα ο τουρισμός και αυτό είχε αφήσει ένα θετικό αποτύπωμα στο δικό μας κλάδο της εστίασης. Ήταν μια καλή χρονιά ωστόσο υπήρξαν προβληματισμοί, δυσκολεύτηκε πολύ ο κλάδος στην εύρεση προσωπικού, υπήρξε τεράστιο έλλειμμα στις θέσεις εργασίας, η ακρίβεια λίγο μας επηρέασε και υπήρχε μία νωχελικότητα από πλευράς καταναλωτών λόγω της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών που είναι κάπως μειωμένη. Είναι η ακρίβεια ένα παγκόσμιο φαινόμενο, δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, που επηρέασε και τους τουρίστες οι οποίοι έρχονται από τις γειτονικές χώρες κατά κύριο λόγο, όπως από Βουλγαρία, Ρουμανία και Σκόπια. Συναντούσαμε τουρίστες που ακόμη και για προϊόντα που δεν ήταν υψηλής αξίας μπαίνανε στη διαδικασία να ρωτήσουν την τιμή κτλ. αυτό δείχνει ότι υπάρχει οικονομικός περιορισμός».

«Οι τζίροι ήταν καλοί και σε σχέση με πέρσι αλλά μη ξεχνάμε ότι και η περσινή ήταν μια καλή χρονιά γιατί όλοι οι τουρίστες προέρχονται από μία κατάσταση περιορισμού γενικότερα. Θεωρώ ότι φέτος ήμασταν στο ίδιο επίπεδο, ίσως λίγο καλύτερα, είχαμε περισσότερη κίνηση, ήταν μεγαλύτερο το πλήθος των καταναλωτών αλλά ήτανε λίγο περιορισμένη η αγοραστική τους δύναμη. Οπότε ήμασταν σχεδόν στο επίπεδο το περσινό, ίσως ελάχιστα πιο πάνω. Εγώ θέλω να εφιστήσω την προσοχή των συναδέλφων, πρέπει να τιμούμε και να εκτιμούμε τον πελάτη, είτε είναι Έλληνας είτε είναι αλλοδαπός, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα σχολαστικοί στα κοστολόγια ώστε οι τιμές που βγάζουμε προς τον καταναλωτή να κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα όχι μόνο προς όφελος κερδοφορίας δικής μας αλλά να είναι ελκυστικές οι τιμές και για αυτούς. Γιατί ο πελάτης ποτέ δεν γίνεται θύμα, και ποτέ δεν αποτελεί κορόιδο, δηλαδή χρειάζεται προσοχή, πριν 10-15 είδαμε αρκετά τουριστικά θέρετρα της περιφερειακής ενότητας Καβάλας που είχαν προβληματίσει ιδιαίτερα λόγω κακής νοοτροπίας των επαγγελματιών».

«Επανήλθε μία καλή κινητικότητα αλλά χρειάζεται προσοχή, δηλαδή μιλάω και με συναδέλφους της εστίασης που κατακρίνουν το γεγονός ότι ο τουρίστας εκμεταλλεύεται τα αυτοδιαχειριζόμενα καταλύματα τα οποία μισθώνει τα οποία διαθέτουν οικοσκευή, συνωστίζονται στα σούπερ μάρκετ και στους φούρνους. Δεν είναι αυτό τυχαίο γεγονός, αποδεικνύει ότι ο καταναλωτής προβληματίζεται οικονομικά και για αυτό προσπαθεί λίγο να μειώσει το κόστος των διακοπών και καταφεύγει σε τέτοιου είδους λύσεις. Το προϊόν μας πρέπει να είναι ελκυστικό και από πλευράς ποιότητας αλλά πρέπει να είναι και οι τιμές τίμιες για να μην βάζουμε στη διαδικασία να έρθουν τουρίστες των σούπερ μάρκετ και τουρίστες που έρχονται να κάνουν διακοπές στην πόλη μας και να μαγειρεύουν τα μενού τους».

«Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα γιατί τι είναι γνωστό ότι οι τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται την περιοχή μας από τις γύρω χώρες δεν είναι ιδιαίτερα υψηλού οικονομικού και ποιοτικού επιπέδου. Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι τους βλέπεις με τα μεγάλα αυτοκίνητα, αλλά δε λέει κάτι αυτό, και η Ελλάδα το 2000-2005 διέθετε ακριβά οχήματα αλλά ήταν αλλά ήταν όλα χρεωμένα και προσπαθούσε ο καταναλωτής να κόψει από βασικές ανάγκες του για να τα διατηρήσει και επειδή έτσι λειτουργούν και οι τουρίστες χρειάζεται προσοχή. Δεν έχω αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα στοιχεία αλλά ήδη μεγάλο μέρος τουριστών προσανατολίζονται και σε άλλες αγορές που είναι πιο ελκυστικό από οικονομικής πλευράς».

«Στο ότι έχουμε έλλειψη προσωπικού σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό το πρόβλημα η επιδοματική πολιτική, η οποία εξακολουθεί να υφίσταται. Οι μισθοί σε γενικές γραμμές κινούνται σε χαμηλά επίπεδα αλλά δεν είναι κάτι που το προκαλεί ο εργοδότης, όταν η φορολογία είναι στα ύψη, τα λειτουργικά και οι πρώτες ύλες είναι στα ύψη και η κερδοφορία της επιχείρησης είναι χαμηλή και οι απολαβές του προσωπικού μένουν και αυτές σε χαμηλά επίπεδα. Το άλλο θέμα είναι ότι οι εργαζόμενοι στην εστίαση επιλέγουν προορισμούς που έχουν μεγαλύτερη περίοδο για να δουλέψουν μεγαλύτερο διάστημα σεζόν. Κινούνται προς τα νότια, προς νησιά του νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη, γιατί εκεί η σεζόν ξεκινάει από το Πάσχα και τελειώνει στα τέλη του Οκτώβρη, εδώ γίνονται προσπάθειες να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος αλλά μόνο στα λόγια, πρέπει να γίνουν έργα. Για μας η σεζόν είναι δύο μήνες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ