«Η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση των γονιών και των παππούδων μας»

0
270

Συνεχίζονται οι επιτυχίες της Αστυνομίας Καβάλας στο επίπεδο της εξιχνίασης των τηλεφωνικών απατών που έχουν γίνει μάστιγα ιδιαιτέρως για τους ηλικιωμένους. Για τα χαρακτηριστικά αυτών των περιστατικών και πως μπορούν να προλάβουν οι νεότεροι το… κακό για τους πρεσβύτερους μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας Νίκος Ίμβρος.

«Αυτή είναι όντως μία πολύ μεγάλη επιτυχία η οποία άνοιξε το δρόμο και για άλλες περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να υπάρχει εξιχνίαση. Είναι μία διαδικασία όπου οι συνάδελφοι εδώ του Τμήματος Ασφαλείας Καβάλας δουλεύουν μεθοδικά και έχουν βρει ακριβώς τον τρόπο το σωστό, τον κατάλληλο γιατί έχουμε να κάνουμε με δύσκολες περιπτώσεις, με αλλοδαπούς, έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους οι οποίοι έρχονται ακόμη και αυθημερόν από το εξωτερικό για να πάρουν τα χρήματα και να εξαφανιστούν, αφού εξαπατήσουν κυρίως ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Είναι μία διαδικασία η οποία δυστυχώς -μακάρι να μπορούσα να βγω ψεύτης- θα συνεχίσει, είναι μια μέθοδος που αποφέρει τεράστια ποσά στους κακοποιούς. Δίπλα στα συγχαρητήρια θα πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε στους συμπολίτες μας να μιλάνε στους συγγενείς τους, στους ανθρώπους μας κυρίως τους ηλικιωμένους οι οποίοι είναι πραγματικά σαν τα μωρά παιδιά, πρέπει συνεχώς να τους λέμε για αυτές τις απάτες και όταν θα δεχτούν αυτό το τηλέφωνο να έχουνε τον τρόπο και την ψυχραιμία για να αντιδράσουν».

«Κανένας δεν πρόκειται να ζητήσει από κανέναν τηλεφωνικά χρήματα για τραυματισμό ενός παιδιού του ή που του έχει συμβεί οτιδήποτε. Δε γίνονται έτσι αυτά και σε αυτές τις περιπτώσεις βέβαια οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν έχουν την ψυχραιμία να μπορέσουνε να αντιμετωπίσουν την κατάσταση κατά αυτό τον τρόπο να βοηθήσουν και μας και να προχωρήσουμε σε εξιχνιάσεις. Η τακτική τους έφτασε τέτοιο σημείο που υπήρξε περίπτωση όμως ακόμη και μάνας συναδέλφου. Πρέπει να μιλάμε στους παππούδες και τις γιαγιάδες για να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία αυτά τα περιστατικά και να μη χάνονται έτσι άδικα τόσα χρήματα, κόποι μιας ζωής.

«Η μητέρα του αστυνομικού όταν την κάλεσαν τους είπε μισό λεπτό, γιατί την είχαν καλέσει στο σταθερό, και από το κινητό επικοινώνησε απευθείας με το γιο της που την κατεύθυνε πώς να φερθεί, να κλειστεί το ραντεβού και αντί να πάει αυτή πήγε η ασφάλεια. Όσο για τα ποσά μόνο όσα πιάνονται επι τόπου τα γλιτώνουμε, στις περισσότερες περιπτώσεις επειδή είναι αλλοδαποί μεταφέρονται στο εξωτερικό και χάνονται. Όσο αφορά το ποινικό σκέλος επειδή πρόκειται για κακούργημα και οι ποινές είναι σημαντικές, οι περισσότεροι τουλάχιστον από τους εγκεφάλους των συμμοριών καταλήγουν στην φυλακή για αρκετό καιρό».

«Σε όλες τις μορφές της εγκληματικότητας η πρόληψη είναι το κυριότερο και σε όλες τις περιπτώσεις η πρόληψη είναι αυτό που λέμε, να μιλάμε με τους δικούς μας ανθρώπους ώστε να μη βρίσκουν αυτοί οι κακοποιοί τον τρόπο να τους ξεγελάσουν. Οι απάτες δυστυχώς έχουν προχωρήσει πάρα πολύ, αυτό είναι ένα κομμάτι το οποίο λόγω των εξιχνιάσεων τον τελευταίο καιρό έχει αναδειχθεί, υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι, η τεχνολογία έχει προχωρήσει και οι κακοποιοί βρίσκονται συνήθως ένα βήμα πιο μπροστά από όλους και εφευρίσκουν χίλιους δυο τρόπους. Τον τελευταίο καιρό εκμεταλλεύονται τον πόνο των ανθρώπων στη Θεσσαλία, βγαίνουν εκεί και ζητούν μέσω κάποιων συλλόγων ή μέσω φορέων τηλεφωνικά την οικονομική στήριξη για τους συνανθρώπους μας εκεί πέρα προκειμένου να πάρουν και με αυτό τον τρόπο χρήματα».

«Τέτοια περιστατικά δεν έχουν καταγραφεί στην Καβάλα, αλλά έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία και αλλού, το οποίο ακριβώς δείχνει ότι αυτοί δεν πρόκειται να σταματήσουν, επενδύουν στον πόνο των συνανθρώπων μας, την ταραχή την οποία προκαλούν εκείνη τη στιγμή και το γεγονός ότι άμεσα προσπαθούν να δώσουν λύση υποτίθεται στο πρόβλημα του δικού τους ανθρώπου και αυτοί θησαυρίζουν».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ