Σε ορίζοντα 5ετίας η «στρατιωτική εκμετάλλευση» των κρίσιμων λιμανιών από ΗΠΑ – ΝΑΤΟ!

0
311

Την άλλη πλευρά της «αξιοποίησης» των κρίσιμων λιμανιών της χώρας επιχειρεί να αναλύσει η εφημερίδα, «Ριζοσπάστης», που προσφάτως δημοσίευσε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους αμερικανο-ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην Ελλάδα, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία. Οι σχεδιασμοί που συνδέονται άμεσα με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αγγίζουν φυσικά και το λιμάνι Φίλιππος Β’ της Καβάλας. Μάλιστα οι… «πολεμικές ανησυχίες» των ΗΠΑ και των ΝΑΤΟικών συμμάχων μας εκτείνονται σε χρονική δράση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2028!

«Ηδη, από την επομένη των εκλογών -γράφει η εφημερίδα- την Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023, οι Αμερικανοί κάλεσαν από την «αγορά» επιχειρήσεις να στείλουν τις προσφορές τους το αργότερο έως τις 26 Ιούλη, προκειμένου σε Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Καβάλα αλλά και άλλα λιμάνια της χώρας να οριστεί ανάδοχος και να προχωρήσουν μια σειρά εργασίες και υποδομές ώστε οι Αμερικανοί να τα εκμεταλλευτούν τουλάχιστον έως το 2029 για προώθηση στρατιωτικών τους φορτίων και πολεμοφοδίων προς Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

 

Περίοδος «συμβολαίων» από 16/12/2023 έως 15/12/2028!

 

Το αρχικό σχέδιο είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» ήδη από τις 4 Φλεβάρη 2023. Συγκεκριμένα, ότι οι Αμερικανοί, και ειδικότερα το 839 Τάγμα Μεταφορών (TC Det Eastern Med-Greece Detachment, με χώρες ευθύνης Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία), αναζητούν στην «αγορά» εταιρείες που θα τους παρέχουν «φορτοεκφορτωτικές και άλλες συναφείς υπηρεσίες σε τερματικούς σταθμούς λιμένων» (Stevedoring and Related Terminal Services – S&RTS) στα προαναφερόμενα 5 λιμάνια, με περίοδο συμβολαίων από 16/12/2023 έως 15/12/2028 (συν δυνατότητα εξάμηνης παράτασης, έως τις 15/6/2029), βάζοντάς τα, φυσικά, στο στόχαστρο αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

 

Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός τους ήταν «μόνο» για τα 5 λιμάνια (Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βόλος, Καβάλα), τώρα στα σχετικά τους έγραφα κάνουν λόγο και για «άλλους καθορισμένους δευτερεύοντες θαλάσσιους λιμένες ανάλογα με τις ανάγκες σε όλη την Ελλάδα» («other designated secondary seaports as needed throughout Greece»).

 

Αλλωστε, ήδη από την προηγούμενη θητεία της ΝΔ, το γιγαντιαίο πλοίο υποστήριξης των Αμερικανών «USS Hershel “Woody” Williams» (έχει ως βάση του τη Σούδα, επιχειρεί στη ζώνη ευθύνης του 6ου Στόλου, κύρια στις αφρικανικές ακτές) έδεσε στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας για να πραγματοποιήσει εργασίες προγραμματισμένης συντήρησης, δείχνοντας από τότε τα σχέδιά τους για μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε βάση υποστήριξης των Αμερικανών.

 

365 μέρες τον χρόνο

 

Σε κάθε περίπτωση οι Αμερικανοί κάνουν σαφές ότι «οι υπηρεσίες S&RTS θα καλύπτουν όλο το φάσμα της διαχείρισης στρατιωτικού φορτίου των ΗΠΑ (π.χ. εμπορευματοκιβώτια, οχήματα, φορτηγά και αεροσκάφη περιστροφικών ή σταθερών πτερυγίων) που διεκπεραιώνονται μέσω των καθορισμένων λιμένων.

 

Εκτός των λιμανιών, βάζουν χέρι και στο οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο όπου αυτό τους χρειάζεται, όπως γίνεται άλλωστε ήδη π.χ. στην Αλεξανδρούπολη, όποτε ξεφορτώνει εκεί πλοίο τους, και ακολούθως σε συντονισμό με το Λιμενικό, την Αστυνομία και τον Στρατό Ξηράς ξεκινά η διεκπεραίωση φορτίων προς Βουλγαρία και βορειότερα μέσω του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου του Εβρου.

 

Φράχτες, συρματοπλέγματα, κράτος εν κράτει

 

Σε ειδική ενότητα για την «ασφάλεια» τονίζουν ότι αφορά την προστασία π.χ. από «βανδαλισμούς και τρομοκρατία», προσδιορίζουν ως μέτρα τη «χρήση κοντέινερς για στήσιμο περιμετρικού τείχους, τσιμεντένια φράγματα, περιφράξεις, κλειδαριές ή συμβεβλημένο προσωπικό ασφαλείας».

 

Μέτρα για την τρομοκρατία

 

Στο μεταξύ, όπως… γλαφυρά αναφέρει ο «Ριζοσπάστης» σε μια παράγραφο που βρωμοκοπά την ανεξέλεγκτη δράση μυστικών υπηρεσιών, κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών παρακολούθησης, καταστολής και χαφιεδισμού, και με τίτλο «Επιβολή Νόμου/Αντικατασκοπεία», ορίζεται ότι «σε περίπτωση γνωστής ή πιθανής εισβολής, ο ανάδοχος θα συναινέσει στις απαιτήσεις της Αντικατασκοπείας ή της αρμόδιας Υπηρεσίας Εφαρμογής του Νόμου να εφαρμόσει εργαλεία εγκληματολογικής ανάλυσης στα συστήματα πληροφοριών του αναδόχου που επλήγησαν από την εισβολή, συμπεριλαμβανομένων συστημάτων παρακολούθησης, συστημάτων απεικόνισης και κάθε άλλη τεχνική που η Υπηρεσία θέλει να εφαρμόσει προκειμένου να αναλύσει αποτελεσματικά την εισβολή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ