«Αφήνουμε ένα κειμήλιο για τις επόμενες γενιές με αυτό το λεύκωμα»

0
344

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νέστου για την παρουσίαση του θαυμάσιου λευκώματος για τη θεολογική σχολή της Χάλκης το οποίο φιλοτέχνησε και σχεδίασε ο Θεμιστοκλής Φασουλάς αλλά χρηματοδότησε ο δήμος Νέστου και για το οποίο μίλησε ο Αλέξης Γούλας. Για την ιδέα αυτή που έφτασε να.. τυπωθεί μίλησε στον Alpha Radio ο δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης.

«Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την προσπάθεια που έκανε ο καταγόμενος από την Πόλη κ. Φασουλάς ο οποίος ήταν τακτικός επισκέπτης του Πατριαρχείου και της Μονής. Κάποια στιγμή προσπάθησε σε συνεννόηση που είχε με έναν από τους τελευταίους αποφοίτους της σχολής και μέσα από αυτή την προσπάθεια, συγκεντρώνοντας διάφορες πληροφορίες κατέληξαν στο ότι θα πρέπει να κάνουν ένα κειμήλιο ή τέλος πάντων κάτι το οποίο να έχει σχέση εμπνεόμενοι από ένα λεύκωμα που είχαν κάνει οι απόφοιτοι της σχολής του ’74».

«Το διάταγμα για να πάψει η σχολή να λειτουργεί βγήκε το 1971 και δέχτηκαν να αποφοιτήσουν όσοι ήδη φοιτούσαν και μετά δεν θα δεχόταν η σχολή άλλους μαθητές. Ο κ. Φασουλάς γνωρίστηκε με έναν από τους αποφοίτους του 1974 είχαν εκδώσει ένα σχετικό πόνημα, ένα πόνημα που το έχω στο γραφείο μου. Κρατώ στα χέρια μου αυτό το λεύκωμα που μου δώρισαν χθες, ένα λεύκωμα που έκαναν τότε οι μαθητές της σχολής της Χάλκης. Ο κ. Φασουλάς ήρθε στο γραφείο μου, αφού πέρασε από πολλά γραφεία και εισπράττοντας πολλά όχι, την άρνηση ευγενικά ή όχι. Όπως ο ίδιος μου είπε περίμενε άλλη μια άρνηση, μου είπε για το συγκεκριμένο λεύκωμα και είπα βεβαίως να το κάνουμε αλλά να γίνει κάτι πολύ καλό. Και αυτό αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα, ότι έγινε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα, η μία έκδοση που κάναμε έχει εξαντληθεί. Η καινούργια έκδοση είναι στα αγγλικά και η επόμενη έκδοση που κάναμε είναι αυτή που θα πάει στις βιβλιοθήκες και γενικότερα παντού. Το λεύκωμα αποτυπώνει όλη αυτή την ιστορία της Μονής στα βάθη των αιώνων. Αυτό ως κειμήλιο και βιβλίο φωτογραφικά και με άλλα πράγματα είναι κάτι που θα μείνει στις επόμενες γενιές».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ