«Να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών, πιο συμμετοχικό, που θα μπορούν όλοι να εκφράσουν την άποψή τους»

0
464

Το μεγάλο ζήτημα είναι να κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα των μελών, ανοικτό, συμμετοχικό όπου ο καθένας θα εκφράζει την άποψη του και θα γνωρίζει πως λαμβάνεται υπόψιν τόνισε στον Alpha Radio o συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Καβάλας Κώστας Μορφίδης. O ίδιος μίλησε και για την διαδικασία που θα ακολουθηθεί τόσο ως τον Σεπτέμβρη για την ανάδειξη νέου προέδρου όσο και μετά στο συνέδριο όπου θα εκλεγούν όλα τα όργανα από την αρχή.

«Ο Σωκράτης Φάμελλος εκτός από ανασύσταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε να εκμεταλευθούμε τον χρόνο αυτό, του καλοκαιριού για να κάνουμε αυτά τα πράγματα. Άρα λοιπόν βάζει ένα βαρύ καθήκον σε όλους μας να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα κόμμα το οποίο θα είναι διαφορετικό και θα είναι πολύ πιο λειτουργικό. Αυτές τις μέρες συμπληρώσαμε 10 χρόνια από το πρώτο μας συνέδριο όπου το ζητούμενο ήταν να φτιάξουμε ένα κόμμα των μελών. Αυτό είναι το ζητούμενο ακόμη, δηλαδή δεν το έχουμε καταφέρει, άρα λοιπόν οφείλουμε στους εαυτούς μας, στην ιστορία μας και την κοινωνία βεβαίως να κάνουμε ένα κόμμα το οποίο να είναι διαφορετικό, πιο ανοιχτό, πιο συμμετοχικό, ένα κόμμα που θα μπορούν όλοι να εκφράσουν την άποψή τους και αυτή άποψη να μετράει. Να μην είμαστε δηλαδή ένα κόμμα του εκάστοτε αρχηγού και να παίρνονται όλες οι αποφάσεις από πάνω. Είναι απαραίτητο να παίρνονται αποφάσεις και από πάνω αλλά πρέπει να υπάρχουν διεργασίες οι οποίες να είναι σταθερές και να διασφαλίζουν την συμμετοχή των μελών του κόμματος στην λειτουργία και τις αποφάσεις του».

«Στις 3 Σεπτεμβρίου θα γίνει το διαρκές συνέδριο με περιορισμένη θεματολογία στο οποίο θα πάρουν μέρος οι σύνεδροι του προηγούμενου συνεδρίου. Βεβαίως είναι κάπως τυπικό αυτό, θα αποδεχθούν τις υποψηφιότητες που θα έχουν κατατεθεί μέχρι τις 3 του Σεπτέμβρη και θα ανακηρύξουν τους υποψηφίους που θα πάρουν μέρος στην εκλογική διαδικασία. Αυτή η εκλογική διαδικασία θα γίνει σε πρώτη φάση στις 10 Σεπτέμβρη, γιατί ήδη έχουν κατατεθεί παραπάνω από 2 υποψηφιότητες και στις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει ο δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο πρώτων για να βγει ο πρόεδρος. Λέμε στις 16 και όχι στις 17 Σεπτεμβρίου που είναι Κυριακή γιατί στις 17 θα πρέπει να είναι η παρουσία του προέδρου στην ΔΕΘ. Είναι προφανές ότι ο νέος πρόεδρος θα μπει στα βαθιά από την πρώτη μέρα».

«Υπάρχει και το συνέδριο που πρέπει να κάνουμε για να συζητήσουμε σε πρώτη φάση αλλά και να αποφασίσουμε για τις αλλαγές που είπαμε, για το κόμμα που θέλουμε και για την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσετε ο ΣΥΡΙΖΑ τα επόμενα χρόνια. Αυτό το συνέδριο θα γίνει τον Νοέμβριο όπου εκεί θα γίνει και η εκλογή όλων των οργάνων. Εκεί όλα τα όργανα θα εκλεγούν από την αρχή και θα γίνει μία ανανέωση σε όλα μας τα όργανα από τα συντονιστικά των οργανώσεων μέχρι την κεντρική επιτροπή και την πολιτική γραμματεία».

«Για τις Περιφέρειες θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ δικούς του υποψηφίους, αύριο θα ληφθεί απόφαση και ελπίζουμε ότι μέσα στη βδομάδα θα έχουμε και τους επικεφαλείς για τις παρατάξεις στις περιφέρειες. Στους Δήμους κατά πάσα πιθανότητα θα κληθούν να αποφασίσουν οι νομαρχιακές επιτροπές και αυτές στο περιθώριο της μίας βδομάδας. Ήδη έχουμε αργήσει το καταλαβαίνουμε αυτό αλλά οι εθνικές εκλογές ήταν το πρώτο μας μέλημα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια απόφαση που να μπορώ να σας μεταφέρω αλλά σίγουρα και αυτό θα γίνει μέσα στη βδομάδα που διανύουμε. Το πιο πιθανό είναι να δοθεί στήριξη σε κάποιον από τους υφιστάμενους συνδυασμούς».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ