Ελληνοβουλγαρική συμφωνία για home porting κρουαζιέρας σε Καβάλα και Μπουργκάς!

0
363

Στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας στης 11 και 12 Ιουλίου ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο συνεδριακό κέντρο του Λιμένα, η πρώτη συνάντηση εργασίας του ειδικού project με την επωνυμία ‘Connecting  Black and Aegean Sea through EU corridor’ την πρωτοβουλία υλοποίησης του οποίου έχουν αναλάβει ο Οργανισμός Λιμένος  Καβάλας, η Δημωφελεια Δήμου Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας.

Το έργο αφορά την λειτουργική διασύνδεση της δραστηριότητας  της κρουαζιέρας του Λιμένα του Burgas, με το Λιμάνι της Καβάλας με την χρήση Ευρωπαϊκού Διαδρόμου (EU tourism corridor), με την υποστήριξη των τοπικών αρχών και κοινωνικοοικονομικών εταίρων των δυο λιμενικών οργανισμών. Για την πρωτοβουλία αυτή που μπορεί να αλλάξει την μοίρα της Καβάλας όχι μονο ως προορισμό κρουαζιέρας αλλά και του αεροδρομίου της μίλησε στον Alpha Radio ο Μάρκος Δέμπας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας.

«Ήταν μία κοινή προσπάθεια των τριών φορέων που είναι γνωστό ότι εδώ και περίπου 3-4 χρόνια έχουμε αναπτύξει μία καλή και στενή συνεργασία στα πλαίσια αξιοποίησης του λιμανιού της Καβάλας και κυρίως μέσα από την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας. Ήδη έχουμε πολλές φορές πει ότι τα αποτελέσματα για την κρουαζιέρα που έχουμε είναι πάρα πολύ θετικά, ιδιαίτερα για φέτος που μιλάμε ότι θα ξεπεράσουμε τις 40 αφίξεις το 2023. Το Σάββατο υποδεχθήκαμε 2 κρουαζιερόπλοια ταυτόχρονα, να φανταστείτε ότι πριν από 15 μέρες που έδεσαν 2 κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήτανε το γεγονός της εβδομάδος για τους Θεσσαλονικείς! Εμείς έχουμε φτάσει να έχουμε και τρία κρουαζιερόπλοια και από έξω να περιμένει για να μπει μέσα, δηλαδή είμαστε πολύ μπροστά στο κομμάτι της κρουαζιέρας ακόμα και από προορισμούς που θεωρούνται πολύ μεγαλύτεροι από εμάς.

«Αυτό που θέλαμε να αξιοποιήσουμε μέσα από αυτή τη συνεργασία είναι ότι το λιμάνι του Μπουργκάς που είναι να τα λέγαμε βασικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα όπου πραγματικά η κρουαζιέρα και στη Μαύρη Θάλασσα ήταν ιδιαίτερα ανεπτυγμένη μέχρι και τον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία. Αυτό δημιούργησε αρκετά προβλήματα στην κρουαζιέρα της Μαύρης Θάλασσας που σύμφωνα και με τα στοιχεία που συζητήθηκαν στη συνάντηση μας είναι από τις πιο ακριβές κρουαζιέρες στον κόσμο! Επειδή υπάρχει η ιδιαιτερότητα της περιοχής με την έννοια του ότι δύσκολα θα πάει κάποιος για παράδειγμα μόνο για την Οδησσό ή μόνο για την Γιάλτα ή μόνο για το Μπουργκας. Άρα το κομμάτι της κρουαζιέρας προωθείται συνολικά, γιατί όταν πηγαίνεις μία δεκαήμερη – δεκαπενθήμερη κρουαζιέρα στη Μαύρη Θάλασσα περνάς από όλους αυτούς τους προορισμούς με μία άλλη ασφάλεια αλλά με πολύ υψηλότερο κόστος, αυτό και εμένα με εντυπωσίασε ότι είναι από τις πιο ακριβές κρουαζιέρες περίπου 20 με 30% σε σχέση με άλλους προορισμούς.

«Αυτό όμως είναι ιδιαίτερα θετικό γιατί σημαίνει ότι υψηλά βαλάντια δηλαδή κόσμος που πληρώνει αδρά επισκέπτεται αυτή την περιοχή. Φανταστείτε ότι πριν τον πόλεμο που επηρέασε και τον κόβιντ το αεροδρόμιο Μπουργκας της Βουλγαρίας δεχόταν περίπου 3 εκατομμύρια αφίξεις, ένα πάρα πολύ ψηλό νούμερο σε σχέση και με το δικό μας αεροδρόμιο. Φέτος που υποτίθεται ότι θα αρχίζει πλέον σιγά-σιγά η κανονικότητα ευελπιστούν ότι θα είναι περίπου στα 2 με 2,2 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες κυρίως βορειοευρωπαίοι που θα φτάσουν στο Μπουργκάς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

«Η πρόταση την οποία έχουμε επεξεργαστεί και εκεί ο τεχνικός σύμβουλος μας ο κ. Νικολαΐδης την παρουσίασε είναι ουσιαστικά η δημιουργία ενός ειδικού πρότζεκτ να συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Αιγαίου, δημιουργώντας ένα διάδρομο επικοινωνίας και θα χρειαστούμε να έχουμε και συνεργασίες και άλλων φορέων. Το σκεπτικό είναι ότι υπάρχει μια κρουαζιέρα για 7 μέρες στη Μαύρη Θάλασσα και για άλλες 7 ημέρες στην περιοχή του Αιγαίου με λιμάνι αναφοράς το λιμάνι της Καβάλας που θα είναι η εκκίνηση της κρουαζιέρας της 7ήμερης για το Βόρειο Αιγαίο και όχι μόνο και αντίστοιχα το λιμάνι του Μπουργκάς για την εκεί 7ημερη κρουαζιέρα.

«Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί γιατί τυχαίνει και το αεροδρόμιο της Καβάλας και το αεροδρόμιο του Μπουργκάς να το έχει η Fraport, αυτό είναι πολύ θετικό. Στην συνάντηση μας υπήρχε εκπρόσωπος της Fraport στο Μπουργκάς και θα έχουμε το ίδιο γιατί περίπου στις 18 με 20 Σεπτεμβρίου θα γίνει η δεύτερη συνάντηση εδώ στην Καβάλα, όπου πιθανών μέχρι τότε να έχουμε υπογράψουμε και το τελικό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των φορέων και μεταξύ και άλλων φορέως όπως η Fraport και ίσως και κάποιες από τις εταιρείες κρουαζιέρας που έχουμε ξεκινήσει τις επαφές παρουσιάζοντας τους το πρότζεκτ. Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις εταιρείες, εδώ όμως επειδή παμε να δημιουργήσουμε μία ειδική διαδρομή όπου υπάρχει και η στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε τέτοια δίκτυα διαδρομών και φυσικά θα είναι και λιμάνια της Ρουμανίας όπως η Κωνστάντζα ή και λιμάνια της Τουρκίας όπως η Τραπεζούντα, η Σαμψούντα ίσως και η Κωνσταντινούπολη, καταλαβαίνετε ότι πάει να δημιουργηθεί μία νέα διαδρομή που θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε και τη στήριξη από Ευρωπαϊκές πολιτικές και Ευρωπαϊκούς πόρους για να βοηθήσει και τις ίδιες τις εταιρίες ότι θα μπορεί να υπάρχει κάποια χρηματοδότηση προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτό το κομμάτι της κρουαζιέρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ