«Υπάρχουν σπίτια αυτή τη στιγμή για όλα τα βαλάντια, η αγορά θα εξισορροπήσει μόνη της»

0
218

Πονοκέφαλος για χιλιάδες φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους η εύρεση σπιτιού αλλά και τα υψηλά ενοίκια. Έτσι, πολλοί φοιτητές που σπουδάζουν στρέφονται στη λύση της συγκατοίκησης προκειμένου να μοιραστούν τα έξοδα του ενοικίου αλλά και των λογαριασμών του σπιτιού.

Η συνεχώς αυξανόμενη, εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και ακρίβειας, τάση προς τη συγκατοίκηση έχει ωστόσο οδηγήσει προς τα πάνω και τις τιμές των μεγαλύτερων διαμερισμάτων – δηλαδή εκείνων με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια- που απευθύνονται σε φοιτητές, όπως διαπιστώνει ο δείκτης τιμών του Spitogatos, SPI.

Μία από τις περιοχές που έχει πληγεί περισσότερο από τα Airbnb είναι και η Καβάλα καθώς έχουν μειωθεί δραματικά τα διαθέσιμα σπίτια για μακροχρόνια μίσθωση. Συγκεκριμένα για την Καβάλα η μέση τιμή ενοικίασης ανά τ.μ. διαμορφώνεται στα 6.8 ευρώ με την ετήσια μεταβολή μόνο για το 2023 να φτάνει το 7%! Για ένα στούντιο ένας φοιτητής στην Καβάλα θα πληρώσει κατά μέσο όρο 279 ευρώ ενώ για ένα διαμέρισμα έως 65 τετραγωνικά θα πληρώσει περί τα 302 ευρώ.

Για το ζήτημα μίλησε ο έμπειρος μεσίτης της Καβάλας Φάνης Ταξίδης εξηγώντας πως διαμορφώνεται το τοπίο στην αγορά ακινήτων αλλά και τον… πονοκέφαλο όσων επένδυσαν πολλά στα Airbnb.

«Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν σπίτια αυτή τη στιγμή για όλα τα βαλάντια μπορώ να πω, όσο περνάει ο καιρός όμως λιγοστεύουν οι πιθανότητες, βέβαια βγαίνουν και άλλα σπίτια και μπαίνουνε μέσα στο χαρτοφυλάκιό και νομίζω θα τακτοποιηθεί η κατάσταση και εξομαλύνεται όσο περνάει ο καιρός, κλείνουν σπίτια, έρχεται κόσμος, δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Ναι, υπήρχαν κάποιες αυξήσεις για κάποια αξιόλογα σπίτια, το αρνητικό στην περίοδο αυτή είναι ότι κάποια σπίτια που ήταν από τις πλατφόρμες βραχυπρόθεσμης μίσθωσης αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμα γιατί μένει κόσμος μέσα.

«Αυτά τα σπίτια είναι μικτής χρήσης, δηλαδή το χειμώνα μπαίνει κάποιος φοιτητής ή εκπαιδευτικός και το καλοκαίρι μπαίνουνε στις πλατφόρμες μίσθωσης. Αυτά τα σπίτια αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε ούτε καν να τα δούμε, άρα η περίοδος που βγαίνουν τα αποτελέσματα στο τέλος Ιουλίου θεωρώ ότι δεν είναι καθόλου σωστό, πέφτουν όλα μαζί δηλαδή και αυτή τη στιγμή δημιουργείται σύγχυση στην αγορά. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή, γιατί θα υπάρχουν σπίτια και το Σεπτέμβριο ακόμα θα υπάρχουν σπίτια γιατί θα βγούνε τα σπίτια από τις πλατφόρμες. Δεν είναι ότι δεν υπάρχουν σπίτια, το πως το θέλουμε δηλαδή είναι αναλόγως και πόσο θα το πληρώσουμε ένα ακίνητο.

«Αυτό το νούμερο που ακούστηκε μέχρι και 17 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή 170 ευρώ τα 10 τ.μ. ναι υπάρχει, αλλά θα πρέπει να είναι το σπίτι όμως πάρα πάρα πολύ καλό για να πάμε σε αυτά τα νούμερα. Έχουν νοικιαστεί φοιτητικά και με 500 και 600 ευρώ αυτή τη στιγμή. Αυτά τα σπίτια είναι για συγκεκριμένα βαλάντια, δεν μπορεί ο κάθε γονιός ο μισθοσυντήρητος να πληρώσει τέτοια νοίκια, δε τα σηκώνει ο οικογενειακός προυπολογισμός, βλέπουμε ότι δεν είναι εύκολο να σπουδάσεις, περάσαμε μία κρίση υγειονομική και έπειτα οικονομική, δεν σημαίνει ότι έχουν εξομαλυνθεί τα πράγματα στο9 100%, πάλι υπάρχει πρόβλημα, οι μισθοί μένουνε τα ίδια επίπεδα και η κάθε οικογένεια τραβάει ένα σταυρό σύμφωνα με τις δυνάμεις της.

«Η αγορά πάντα βρίσκει τους ρυθμούς της, γίνονται και άλλα σπίτια και άλλα σπίτια. Δηλαδή θα ισορροπήσει η αγορά, βλέπετε ότι όσο η προσφορά δεν μπορούσε να καλύψει την ζήτηση υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Όταν αρχίσει και εξισορροπεί η αγορά, γιατί μην ξεχνάτε όλα αυτά τα καλοκαιρινά μπήκανε άλλα 100 – 200 σπίτια για φέτος στην Καβάλα. Τον χειμώνα αυτά θα ξαναμπούν στην αγορά την φοιτητική ή των εκπαιδευτικών μέχρι τον Ιούνιο.

«Μην ξεχνάμε ότι μετά απο μία κλίμακα, μετά τις 12.000 η φορολογία τους είναι πάρα πάρα πολύ υψηλή και γίνεται ασύμφορη, δηλαδή κάποιοι που πίστευαν ότι αν θα κάνω δύο-τρία κομμάτια ας πούμε από αυτά τα σπίτια στο booking ότι θα λύσουν το πρόβλημα του ξαφνικά βλέπουνε τη φορολογία άρχισε να έρχεται στο 35%, συν την booking που έχουν το ακίνητο στο 17%, συν καθαριότητα και την διαχείριση. Δηλαδή από ένα ακίνητο όπως λέμε των 70 ευρώ μπορεί στο τέλος να σου μένουν 20 με 30 ευρώ και ούτε όταν ξεπεράσεις βέβαια την κλίμακα. Όταν είναι για ένα-δύο αυτοκίνητα μικρά εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ