Ουρές σε αστυνομικά τμήματα για να αποφύγουν τα… τσιπάκια στις νέες ταυτότητες

0
290

Ξεσηκωμός επικρατεί από πλήθος κόσμου κατά των νέων ταυτοτήτων, οι οποίες θα εκδίδονται από τον Σεπτέμβριο με ουρές να δημιουργούνται καθημερινά σε αστυνομικά τμήματα προκειμένου να ανανεώσουν την υπάρχουσα ταυτότητά τους. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα αναγκαστούν να έχουν τη νέα… έκδοση από τον επόμενο μήνα. Ενδεικτικό των αντιδράσεων που επικρατούν είναι πως σε δύο ημέρες στο Ρέθυμνο είναι προγραμματισμένο συλλαλητήριο κατά των νέων ταυτοτήτων, ενώ στις 3 Σεπτεμβρίου τη σκυτάλη παίρνει η Θεσσαλονίκη και μια εβδομάδα αργότερα η Αθήνα. Οι περισσότεροι θεωρούν πως στις νέου τύπου ταυτότητες θα υπάρχει τσιπάκι που θα εντοπίζει ανά πάσα στιγμή τον κάτοχο της ταυτότητας, υιοθετώντας τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας που διακινούνται από διάφορες σελίδες στα social media.

Η ίδια εικόνα επικρατεί σε Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη, Έβρο. Σύμφωνα με την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, η προσέλευση είναι αυξημένη τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται κυρίως για ηλικιωμένους που δεν θέλουν την νέα ταυτότητα και έτσι αντικαθιστούν την υπάρχουν η οποία ισχύει για 10 χρόνια. Για το θέμα τοποθετήθηκε σχετικά ο πρόεδρος του σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων ν. Καβάλας Νίκος Ίμβρος.

«Ο Αύγουστος είναι πάντα δύσκολος μήνας για τους συμπολίτες μας που θέλουνε να ανανεώσει το διαβατήριο τους ή την ταυτότητα τους, να προστεθεί και το γεγονός ότι από τα μέσα Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η έκδοση και των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων όπου μια μερίδα συμπολιτών μας σπεύδει να αντικαταστήσει την παλιά για να μην πάρει τη νέα ταυτότητα. Με τα δεδομένα που υπάρχουν, γιατί αυτά μπορούν να αλλάξουν στο μέλλον, οι ηλεκτρονικές ταυτότητες θα είναι υποχρεωτικές από το Μάρτιο του 2026, όπως είχε πει ο υπουργός στη Βουλή σε επερώτηση που του έγινε».

«Σε σχέση με τα καινούργια κινήματα δυστυχώς η εμπειρία μας έχει δείξει ότι σε όλα τα θέματα η ελληνική Πολιτεία διαχρονικά ακολουθεί τα γεγονότα και δεν τα προλαμβάνει. Υπάρχει μεγάλη κίνηση και στην Καβάλα και σε επαρχιακά τμήματα που εκδίδουν ταυτότητες, στην Θάσο, στην Ελευθερούπολη και στην Χρυσούπολη. Αυτό συμβαίνει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού προγραμματισμένο -αυτό είναι κεντρική απόφαση του αρχηγείου- οπότε υπάρχει συνωστισμός ιδιαίτερα τις ώρες που ξεκινάει το ωράριο έκδοσης, και δεν είναι κάτι δύσκολο, αν έρθει κάποιος το πρωί στα γραφεία ταυτοτήτων και διαβατηρίων που είναι στο ισόγειο του Αστυνομικού Μεγάρου θα δει ουρές και ο μεγαλύτερος όγκων είναι αυτοί που θέλουν να βγάλουν ταυτότητα. Δεν είναι κάτι που κρύβεται, φαίνεται αυτή η εικόνα και στην Καβάλα».

«Αυτό που θέλω να ακουστεί δημόσια, αυτό το οποίο ακούμε πολύ εύκολα από συμπολίτες μας επειδή ακριβώς δεν γνωρίζουν είναι ότι να πει περισσότερο προσωπικό, όπως αντίστοιχα έχουμε και το θέμα το κυκλοφοριακό που ακούγεται το ίδιο. Για να εκδοθεί μια αστυνομική ταυτότητα ή ένα διαβατήριο το αστυνομικό προσωπικό που ασχολείται με αυτά πρέπει να περάσει η ειδική εκπαίδευση, δεν είναι ένα απλό έγγραφο, μία υπεύθυνη δήλωση την οποία τη βγάζεις και την εκδίδεις. Υπάρχει μια διαδικασία καθώς τα στοιχεία αυτά πρέπει να αντληθούν από μία σειρά δεδομένων και είναι μία διαδικασία όπου οι συνάδελφοι έχουν περάσει ειδικές εκπαιδεύσεις και είναι συγκεκριμένοι συνάδελφοι. Σήμερα που το πρόβλημα έχει οξυνθεί δεν είναι δυνατόν να πάρουμε δυο-τρεις από ένα γραφείο να τους βάλουμε στις ταυτότητες και να κάνουν αυτή τη δουλειά. Είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει αρχές κάθε έτους όπου γίνεται ένας προγραμματισμός εκπαιδεύσεων, αλλά αρχή του 2023 κανείς δεν μπορούσε να υπολογίσει και δεν είχε αποφασιστεί η ημερομηνία έναρξης των νέων ηλεκτρονικών ταυτοτήτων και δεν μπορούσε να υπολογίσει αυτό το οποίο θα γινόταν τον Αύγουστο μήνα. Για αυτό λοιπόν οι συνάδελφοι είναι συγκεκριμένοι, και είναι άνθρωποι και μπορούν να βγάλουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ταυτοτήτων αλλά επειδή ο αριθμός των συμπολιτών μας πλέον είναι πολύ μεγαλύτερος παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα».

«Δεν έχουν έρθει οι εγκύκλιοι σχετικά με τη διαδικασία, αλλά η έκδοση και της ηλεκτρονικής ταυτότητας στον γενικό σχεδιασμό ο οποίος έχει προκύψει δεν θα διαφέρει από τις διαδικασίες που ακολουθούμε σήμερα. Θα έχουμε έκδοση νέων φωτογραφιών, σε περίπτωση απώλειας της προηγούμενης πρέπει να δηλώνεται πριν την έκδοση νέας ταυτότητας, οι διαδικασίες δεν αλλάζουν σε αυτά τα οποία πρέπει να κάνει ο πολίτης. Άλλωστε με το θέμα του gov και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης τα περισσότερα στοιχεία πλέον ανακτώνται ηλεκτρονικά οπότε ο πολίτης και σε αυτή την περίπτωση δεν πρόκειται να κάνει κάτι επιπλέον σε σχέση με το τι έκανε ως σήμερα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ