«Το σύστημα του μπόνους 50 εδρών είναι αντιδημοκρατικό και καταργεί την ισοτιμία της ψήφου»

0
298

Τις μεγάλες αδικίες που φέρνει για την ψήφο των πολιτών η ενισχυμένη αναλογική που θα εφαρμοστεί στις επερχόμενες εκλογές εξηγεί εκπροσωπώντας την Ελληνική Αντίσταση ο Νίκος Ιγγλέσης. Εξήγησε πως η ΝΔ θα ευνοηθεί πολύ από αυτό το σύστημα αλλά μίλησε και για το 16% των κομμάτων εκτός Βουλής που στο εκλογικό σώμα αντιστοιχούν σε 48 έδρες!

«Οι καινούργιες εκλογές αυτές της 25 Ιουνίου θα γίνουν με το νόμο της ενισχυμένης αναλογικής που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ το 2019, από τότε είχε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων και ψήφισε ένα νόμο ενισχυμένης αναλογικής. Αυτός ο νόμος προβλέπει ότι το πρώτο κόμμα έχει τουλάχιστον 25%, που στη συγκεκριμένη περίπτωση η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ περισσότερο, παίρνει μπόνους εδρών, 20 έδρες καταρχάς και εν συνεχεία μία έδρα για κάθε 0,5% επιπλέον του 25%. Αυτό σημαίνει ότι ένα κόμμα όπως σήμερα η ΝΔ που έχει όπως φάνηκε στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου λίγο παραπάνω από 40%, παίρνει 50 έδρες μπόνους, δηλαδή 20 και συνέχεια άλλες 30 διότι έχει μία διαφορά από το 25% μέχρι 40% ακόμη 15 μονάδες. Αυτό το σύστημα εκτός του ότι είναι αντιδημοκρατικό, δηλαδή δίνει στο πρώτο κόμμα που έχει μια σχετική πλειοψηφία, του δίνει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή, καταργεί την ισοτιμία της ψήφου».

«Εσείς, εγώ ή κάποιος άλλος που θα ψηφίσει, η ψήφος του δεν έχει την ίδια βαρύτητα, έχει άλλη βαρύτητα η ψήφος αυτού που θα ψηφίσει ΝΔ και άλλη πολύ μικρότερη βαρύτητα η ψήφος όλων των υπολοίπων που θα ψηφίσουν άλλα κόμματα. Είναι μέθοδος η οποία καταργεί την δικαιοσύνη στην δημοκρατία. Πριμοδοτεί ένα κόμμα και μειώνει την δυνατότητα των άλλων κομμάτων να έχουν με την ψήφο των πολιτών αντίστοιχα αποτελέσματα. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα για να δείτε πόσο αυτό το πράγμα αλλοιώνει τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Στις εκλογές του 2019 στις οποίες εκλέχθηκε η Νέα Δημοκρατία χρειάστηκε 14.200 ψήφους για να εκλέξει έναν βουλευτή, αντίθετα όλα τα υπόλοιπα κόμματα χρειάστηκαν 20.700 ψήφους για να εκλέξουν έναν βουλευτή. Και ενώ το ποσοστό που είχε το 2019 η Νέα Δημοκρατία λίγο κάτω από το 40%, κανονικά θα της αναλογούσαν 120 βουλευτές στους 300, τόσο είναι περίπου το 40%, με το τότε εκλογικό σύστημα εξέλεξε 158 βουλευτές.

«Στις εκλογές του Μαΐου που η Βουλή του συνήλθε για μία μέρα μόνο και μετά διαλύθηκε, όλα τα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή χρειάστηκαν 16,500 ψήφους για να βγάλουν βουλευτή. Δεν υπήρξε καμία αδικία, καμία πριμοδότηση, όλα τα κόμματα ήσαν ισάξια και η ψήφος όλων των πολιτών είχε την ίδια βαρύτητα. Αντίθετα τώρα οδηγούμαστε πάλι σε μία κατάσταση όπου η ψήφος όλων μας δεν έχει την ίδια βαρύτητα, δεν είμαστε ίσοι. Αυτές οι 50 έδρες σύμφωνα με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του Μαΐου αντιστοιχούν στο 16,7% των εγκύρων ψηφοδελτίων ή σε περίπου 1 εκ. ψηφοφόρους, δηλαδή σαν η Νέα Δημοκρατία να παίρνει ένα εκατομμύριο ψήφους παραπάνω και αναρωτιέμαι, αυτό λέγεται δημοκρατία;».

«Πρέπει κάποιο κόμμα να φτάσει το όριο του 3%, είναι ήδη τρία κόμματα σύμφωνα με τις προηγούμενες εκλογές πολύ κοντά σε αυτό το όριο, η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας, και το Μερα25 έπιασαν ποσοστά που πλησίασαν πάρα πολύ το 3%. Πρέπει να πιάσουν το 3% για να εκλέξουν έναν αριθμό βουλευτών ο οποίος θα είναι μεταξύ 8-9. Εκεί δεν υπάρχει καμία αδικία για αυτά τα κόμματα, εκεί παίρνουν αυτό που τους αναλογεί. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής, που δε θα φτάσουν το 3%. Σας θυμίζω ότι στις εκλογές του Μαΐου το συνολικό αυτό ποσοστό των κομμάτων που δεν έπιασαν το 3% ανήλθε σε 16%. Σε αυτό το 16% αντιστοιχούν 48 έδρες! Αυτές οι 48 που αντιστοιχούν στο 16% κατανέμονται στα υπόλοιπα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή αναλογικά, δηλαδή η ΝΔ πήρε 40% και πήρε το 40% των 48 εδρών, περίπου 20 έδρες. Έτσι δημιουργείται η βεβαιότητα ότι σε αυτές θα είναι αυτοδύναμη. Γιατί θα πάρει 50 έδρες μπόνους και θα πάρει και ένα ποσοστό ανάλογα από τα εκτός Βουλής, 10-15 έδρες. Άρα είναι βέβαια η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Από κει και πέρα θα είναι καλό να μην είναι πανίσχυρη, να μην φτάσει τους 180 βουλευτές. Το ποσοστό των κομμάτων που έμειναν εκτός Βουλής το 16% τώρα θα μειωθεί, το 2019 αυτό το 16% ήταν 8%, ήταν το μισό, αυτό θα μειωθεί εφόσον 2-3 από τα μικρά κόμματα που πλησίασαν να ξεπεράσουν το 3% να πάρουν τους βουλευτές που τους αναλογούν και άρα να μην τους πάρει κυρίως τη Νέα Δημοκρατία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ