Γιορτάζουμε 110 χρόνια ελεύθερης, ελληνικής και δημιουργικής Καβάλας

0
6297

Παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Τρίτης 13 Ιουνίου σε συνέντευξη Τύπου στο Ναυτικό Μουσείο το πρόγραμμα για τον φετινό εορτασμό των Ελευθερίων στην οποία συμμετείχαν οι επικεφαλής των φορέων που θα συμβάλλουν στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 16 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιουλίου και θα περιλαμβάνουν εκδηλώσεις μνήμης για τα 110 χρόνια από την Απελευθέρωση της Καβάλας και εκδηλώσεις τιμής για τον πολιούχο της πόλης Απόστολο Παύλο.

Ο δήμαρχος Καβάλας, Θεόδωρος Μουριάδης, αναφέρθηκε εν συντομία στο πρόγραμμα στο οποίο Πολιτιστικοί Σύλλογοι από πολλά μέρη της Ελλάδας, φιλαρμονικές και χορευτικές ομάδες θα συναντηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στις οποίες φέτος θα συμμετάσχουν ακόμα περισσότερο νέοι και παιδιά. Κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή  με κομμάτια του παρελθόντος της πόλης και του δράματος της ανταλλαγής των πληθυσμών,  να παρακολουθήσουν εικαστικές εκθέσεις και ποικίλες άλλες δράσεις. Παράλληλα, ευχαρίστησε τα μέλη και στελέχη των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου Καβάλας καθώς και όλους όσοι συνέβαλλαν σε οργανωτικό επίπεδο.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου π. Γεράσιμος, υπογράμμισε την ευθύνη και τον σεβασμό που έχουμε απέναντι στους προγόνους και στάθηκε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη μνήμη του πολιούχου αποστόλου Παύλου. Ανακοίνωσε, δε, ότι θα μετέχουν και οι Μητροπολίτες  Σερρών, Παροναξίας και Δράμας.

Ο πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Παναγιώτης Αγγελίδης, σημείωσε ότι οι εκδηλώσεις των Ελευθερίων αποτελούν έναν πολύ σημαντικό θεσμό στην ιστορική διαδρομή της πόλης. Με τις εκδηλώσεις αυτές  οι απόγονοι των ηρωικών εκείνων καβαλιωτών, τιμούν τους αγώνες και τις θυσίες τους. Στο ίδιο πλαίσιο συνέδεσε την απελευθέρωση της πόλης με τη μνήμη του Πρωτοκορυφαίου Αποστόλου των Εθνών, του Αποστόλου Παύλου, με τα δύο παραπάνω γεγονότα  να σηματοδοτούν τη σημασία που έχει για όλους τους κατοίκους της Καβάλας ο εορτασμός των Ελευθερίων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αλέξης Πολίτης, χαρακτήρισε την απελευθέρωση του 1913 και την έλευση του αποστόλου Παύλου δυο σταθμούς στην ιστορία της Καβάλας και τόνισε την αξία της Ελευθερίας ως υπέρτατο αγαθό, κάνοντας λόγο ότι η φετινή επέτειος είναι απαλλαγμένη και περιοριστικά μέτρα

Για τις εκδηλώσεις μίλησε και ο ερευνητής τοπικής Ιστορίας, Κωνσταντίνος Παπακοσμάς, ο οποίος επί της ουσίας συμπλήρωσε ότι στις 4 Ιουλίου στην τοπική κοινότητα Αμυγδαλεώνα θα γίνει απόδοση μνήμης για την ενσωμάτωση της περιοχής στον εθνικό κορμό, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα, την Εκκλησία και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής.

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλητών, η υπεύθυνη του σχεδιασμού επικοινωνιακού υλικού «Ελευθέρια 2023», Θώμη Αγγέλου, μίλησε για τον φετινό σχεδιασμό του εντύπου και του ηλεκτρονικού επικοινωνιακού υλικού, ο οποίος έχει πλέον το δικό του επίσημο λογότυπο και είναι εμπνευσμένος και αφιερωμένος στην ιστορία των γραφικών τεχνών και της τυπογραφίας της Καβάλας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ