«Το ότι σήμερα δεν υπάρχει βουλευτής άλλου κόμματος είναι το παράδοξο του νόμου με τις 4εδρικές»

0
250

Η απλή αναλογική καταδίκασε τον ΣΥΡΙΖΑ και στο χθεσινό αποτέλεσμα αφού εν πολλοίς αυτό κρίθηκε από τις εκλογές του Μαΐου υποστήριξε ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Καβάλας Κώστας Μορφίδης. Μίλησε για το εκλογικό αποτέλεσμα, τις αδικίες του εκλογικού νόμου που έφερε το 4-0 της ΝΔ στην Καβάλα αλλά και τον προβληματισμό που υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα δυσμενή εξέλιξη για το κόμμα.

«Το γιατί συνέβη αυτή η καθίζηση νομίζω ότι είναι μία συζήτηση που για μας θα ξεκινήσει από σήμερα και θα εξελιχθεί τις επόμενες μέρες, προσπαθούμε πάντα στο κόμμα να συζητάμε ανοιχτά και με όλους για αυτά που συμβαίνουν και αυτό θα κάνουμε και αυτή τη φορά. Καταβάλαμε πάντως κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να αλλάξουμε τα αποτελέσματα του Μαΐου, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, δεν κατέστη δυνατόν, οπότε νομίζω ότι όλοι μας πρέπει να αναστοχαστούμε και το τι έγινε την τελευταία 4ετία αλλά και τι έγινε σε αυτή τη διπλή εκλογική αναμέτρηση και τι πρέπει να κάνουμε για το επόμενο διάστημα που οι όποιες αλλαγές να γίνουν γρήγορα για να είμαστε έτοιμοι για τις ευρωεκλογές πού θα γίνουν σε λιγότερο από ένα χρόνο και να δούμε αν αυτές οι αλλαγές που θα κάνουμε το επόμενο διάστημα θα έχουν αποτέλεσμα».

«Θα γίνουν σημαντικότατες αλλαγές και στα πρόσωπα και στην πολιτική, πρέπει να καταλάβουμε και να το δείξουμε με τις πολιτικές μας αποφάσεις ότι τις αλλαγές που έχουν γίνει στην ελληνική κοινωνία και μετά την έξοδο από τα μνημόνια και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που είχαμε τελευταία, να δείξουμε ότι αντιλαμβανόμαστε το πόσο έχει αλλάξει το εκλογικό σώμα και η κοινωνία και τις ανάγκες της που υπάρχουν, να δώσουμε προτάσεις και λύσεις για αυτές και πρώτα και κύρια να ανανεώσουμε το στελεχιακό μας δυναμικό. Αντιλαμβάνομαι και αντιλαμβανόμαστε όλοι μας ότι η δικιά μου η γενιά και οι μεγαλύτεροι έχουμε κλείσει το κύκλο μας, οπότε σιγά σιγά θα πρέπει νεότερα στελέχη και να αναδειχθούν και να αναλάβουν την ευθύνη του κόμματος».

«Έχουμε όλους αυτούς που πανηγυρίζουν για τα ποσοστά τους, έχουμε και την Πλεύση Ελευθερίας που λέει ότι εμείς θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, άρα λοιπόν όλοι θέλουν ρόλο, τον ρόλο τους τον έδωσε ο ελληνικός λαός, οι ρόλοι άρα είναι μοιρασμένοι και όλοι θα παλέψουν από δω και πέρα για το πώς θα αναδείξουν τις ιδιαίτερες θέσεις του κάθε κόμματος και θα κριθεί και αυτό πάλι από τον λαό, που είναι ο κριτής όλων μας. Προφανώς η απογοήτευση λειτούργησε στους πολίτες της Καβάλας και δεν προσήλθαν στις κάλπες, να πω ότι κάνανε άλλες επιλογές νομίζω δεν προκύπτει από την πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων ότι κάνανε κάποιες άλλες επιλογές, κυρίως οδηγήθηκαν στην αποχή. Είναι ένα πρόβλημα και αυτό βεβαίως, αν δούμε τα αποτελέσματα της Καβάλας έχουμε αυτό το παράδοξο του εκλογικού συστήματος, το 4-0 που δε τιμά την δημοκρατία μας και την ισόποση και ισομερή εκπροσώπηση της Καβάλας».

«Για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε βουλευτή στην Καβάλα στις εκλογές του Μαΐου του 2015, δεν βγήκε βουλευτής μετά τον Ιούνιο και το 2015 είχαμε βγάλει 3. Το ότι σήμερα δεν υπάρχει βουλευτής άλλου κόμματος είναι το παράδοξο του νόμου με τις 4εδρικές, όπως έγινε και στον Έβρο, το μπόνους των 50 εδρών είναι τόσο άδικο που στερεί την έδρα από ανθρώπους και κόμματα που την δικαιούνται.  Για παράδειγμα η Τάνια Ελευθεριάδου πήρε 6.500 ψήφους, σχεδόν τους διπλάσιους από την τέταρτη της ΝΔ, της κ. Δεληκάρη. Άρα υπάρχει μία αδικία από το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και της εμμονής της ΝΔ σε αυτό. Η απλή αναλογική είναι ως σύστημα δίκαιο, η κάθε ψήφος μετράει, όχι ότι και εκεί δεν υπάρχουν παράδοξα και στρεβλώσεις γιατί το είδαμε και το Μάιο, όπου κανονικά το ΠΑΣΟΚ στην Καβάλα θα έπρεπε να βγάλει έδρα. Δεν υπήρχε όμως κουλτούρα συνεργασίας στην Ελλάδα, φάνηκε ξεκάθαρα, και αυτό το πληρώσαμε πολύ στις εκλογές του Μαΐου και το πληρώνουμε γιατί εκεί κρίθηκαν κυρίως τα πάντα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ