«Το κρίσιμο δεν είναι μόνο η αποκατάσταση, αλλά να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ξαναγίνουν κτηνοτρόφοι»

0
375

Το χειρότερο δεν είναι η ίδια η καταστροφή που έχει υποστεί η κτηνοτροφία της Θεσσαλίας αλλά ο κίνδυνος οι περισσότεροι εκ των κτηνοτρόφων που καταστράφηκαν να μην ξανασχοληθούν με την κτηνοτροφία στο μέλλον υποστηρίζει ο Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας. Μιλώντας στον Alpha Radio μίλησε για τις συνθήκες μέσα στις οποίες επήλθε αυτή η καταστροφή, τις αποζημιώσεις και την ταφή των νεκρών ζώων.

«Για τους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα έως τραγικά, δεν είναι μόνο η αποκατάσταση, το μεγάλο θέμα είναι να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να ξαναγίνουν κτηνοτρόφοι διότι πολλοί έχουν γονατίσει οικονομικά, διότι μπορεί να του λες ότι ξέρεις θα ρθει η πολιτεία και θα σε βοηθήσει, θα σου δώσει το 70% της ανοικοδόμησης και του εξοπλισμού που έχεις χάσει, θα σε πληρώσει ο ΕΛΓΑ το ζωικό κεφάλαιο με τις τιμές που έχει ο ΕΛΓΑ και οι οποίες δεν έχουν επικαιροποιηθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η αξία των προϊόντων έχει ανέβει πάρα πολύ άρα και όταν πας να πάρεις ένα ζωντανό ζώο ή από την Ελλάδα ή από το εξωτερικό για να το φέρεις εδώ οι τιμές είναι πολλαπλάσιες. Όλη αυτή η διαδικασία όταν δεν έχεις πισινή που λέμε και δεν έχεις πισινή διότι μέχρι το 2019 οι τιμές ήταν εξευτελιστικές ιδιαίτερα στα αιγοπρόβατα από πρόβειο γάλα, το κρέας είναι μια πάνω μια κάτω. Βλέπετε ότι με τις χαμηλές τιμές πήγαμε στις πολύ υψηλές τιμές παραγωγού, το κόστος παραγωγής εκτινάχθηκε, υπερδιπλασιάστηκε σε όλα όχι μόνο σε ζωοτροφές και ο κτηνοτρόφος πάλι δε βάζει λεφτά στην τσέπη του, δηλαδή λεφτά που να μπορεί σε μία δύσκολη στιγμή να ανταπεξέλθει όπως ο κάθε επαγγελματίας»

«Αυτό είναι το πρόβλημα, δηλαδή κουβαλάς ζημιές πριν από το 2019, τώρα δεν βγάζεις γιατί οι τιμές των ζωοτροφών και του ρεύματος, του καυσίμου, είναι πάρα πολύ ψηλά και είναι μία η άλλη. Όσοι μπορούν να συνεχίσουν και πρέπει να συνεχίσουν θα το κάνουν, εγώ φοβάμαι ότι πολύς κόσμος δεν θα συνεχίσει, γιατί όταν είναι να δουλεύεις 365 μέρες το χρόνο και να δουλεύεις τόσες ώρες την ημέρα και στο τέλος να μην έχεις απολαβές παρά ενός ανειδίκευτου εργάτη τότε δεν εχει αξία. Γιατί το να κάνεις 200-300 χιλιάδες τζίρο δε λέει τίποτα, αυτά τα παίρνεις και τα δίνεις και κερδίζουν όλοι όσοι είναι γύρω από τον κτηνοτρόφο και ότι όλοι δουλεύουν με κέρδος, αν εξαιρέσεις τους αγρότες που και αυτοί είναι πώς θα πάει η τιμή που καθορίζουν οι έμποροι, όλοι οι υπόλοιποι δουλεύουν έστω με μικρό κέρδος, κερδίζουν όλοι και αυτός που μένει στο τέλος επί ξύλου κρεμάμενος είναι ο κτηνοτρόφος».

«Στη Θεσσαλία όπως και στην ΑΜΘ εδώ και πολλά χρόνια λειτουργεί πρόγραμμα της περισυλλογής των νεκρών ζώων, το οποίο όμως έχει φτιαχτεί με συγκεκριμένες προδιαγραφές για να κουβαλάει τα ζώα τα οποία χάνει ο κτηνοτρόφος, που ψοφάνε που λέμε ή στο στάβλο ή κάπου που να υπάρχει πρόσβαση για να μπορέσει να πάει να τα πάρει η εταιρεία και αυτή η υποδομή είναι στο επίπεδο των ζώων που υπολογίζουν ότι μπορεί να χάνει κάθε εκμετάλλευση ή όλες οι εκμεταλλεύσεις κατά νομό και με αυτό τον τρόπο λειτουργούν. Τώρα ξαφνικά άμα δώσουμε ένα φόρτο εργασίας ο οποίος είναι χίλιες φορές πάνω καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο και αυτή η υποδομή θα ανταπεξέλθει. Όμως κάνουνε τις προσπάθειες από ότι ξέρω, το θέμα είναι πρώτα από όλα να τραβηχτούν τα νερά για να μπορούν να έχουν πρόσβαση από την εταιρεία που κάνει περισυλλογή. Από εκεί και πέρα ο τρόπος που ακολουθούν που θα πάνε, εγώ προκρίνω με τη λογική το ότι δεν θα προλάβουν να μπορέσουν να κουβαλήσουν σε καυστήρες τα ζώα αυτά όλα, είναι και λογικό που να προλάβουν οι καυστήρες να κάψουν τόσα ζώα. Το πιο λογικό είναι να γίνεται υγειονομική ταφή και επιτόπου πολλές φορές αν το μέρος είναι πρόσφορο, δηλαδή αν δεν είναι κοντά στον υδροφόρο ορίζοντα και τα λοιπά όπως γινόταν με την ευλογιά. Με την ευλογιά αυτό γινότανε, δεν υπήρχε αυτή η εταιρεία, την επόμενη χρονιά ανέλαβε. Αυτό που προβλεπόταν τότε από το νόμο είναι ότι τα θάβαμε επι τόπου, ρίχναμε και ασβέστη, σκεπάζουμε και φεύγουμε».

«Αν δεν τραβηχτούν τα νερά, δε μπορεί να γίνει καταγραφή των ζημιών, τώρα μέσω του ΕΛΓΑ θα κατάλάβουμε τι συμβαίνει και το παρήγορο είναι ότι δε μπαίνει στη διαδικασία να κάνουν επιτόπιο έλεγχο από τον ΕΛΓΑ από ότι ανακοινώθηκε από το υπουργείο, θα γίνεται σύμφωνα με τα μητρώα του τι έχεις δηλώσει σαν ζώα. Και αυτό δεν θα είναι 100% το πραγματικό, τις περισσότερες φορές μπορεί να δηλώσει λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω αλλά είναι περίπου εκεί πέρα. Το θέμα είναι αυτά τα ζώα να αποζημιωθούν στην πραγματική τους αξία για να μπορέσουν να έχουν τη δυνατότητα αυτοί οι άνθρωποι να ξαναξεκινήσουν. Επίσης στο νέο στρατηγικό σχέδιο αναφέρεται σε ένα σημείο ότι μπορεί να βγάλουμε ένα πρόγραμμα το οποίο είναι για αποζημίωση για το ζωικό κεφάλαιο, πράγμα το οποίο όμως πρέπει να το ενεργοποιήσει το υπουργείο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ