119 τα κρούσματα και 15 οι θάνατοι της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

0
4864

Αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 115 και τους θανάτους σε 15, σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Ειδικότεραμ από τα 119 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, τα 93 κρούσματα παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 26 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις/δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν/δηλώθηκαν 19 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί 15 θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων= 81 έτη).

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί σε οικισμούς στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Χαλκιδικής, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Καστοριάς και Άρτας.

Υψηλού κινδύνου τρεις περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Ομάδα Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας για τρεις περιοχές σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο από τον ιό του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Σε συνέχεια των οδηγιών σχετικά με την ασφάλεια του αίματος για τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) και σύμφωνα με τα τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η Ομάδα Εργασίας, του Υπουργείου Υγείας, για τον καθορισμό των επηρεαζόμενων περιοχών από τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές καθορίζει ως :

«Επηρεαζόμενες» περιοχές : τους Δήμους με καταγραφή τουλάχιστον ενός κρούσματος λοίμωξης από ιό ΔΝ σε άνθρωπο κατά την τρέχουσα περίοδο 2023 και

«Υψηλού κινδύνου» περιοχές : τους Δήμους χωρίς πρόσφατη καταγραφή περιστατικού σε άνθρωπο κατά τη δεδομένη στιγμή για την περίοδο 2023, οι οποίοι ωστόσο συνδυάζουν παράγοντες κινδύνου για επερχόμενη καταγραφή κρουσμάτων όπως π.χ εγγύτητα με επηρεαζόμενους Δήμους, γεωμορφολογικά δεδομένα, τρέχοντα και ιστορικά επιδημιολογικά δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, διαθέσιμα εντομολογικά δεδομένα & δεδομένα επιτήρησης σε ζώα στην ευρύτερη περιοχή.

Βάσει των ανωτέρω και τα μέχρι την 16η/08/2023 δεδομένα του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την λοίμωξη από τον ΙΔΝ στις μέχρι σήμερα επηρεαζόμενες από το Δ.Ν περιοχές προστίθενται ως επηρεαζόμενη περιοχή από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ο Δήμος Λαγκαδά, από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας ο Δήμος Παγγαίου και από την Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου μετατρέπεται από περιοχή υψηλού κινδύνου σε επηρεαζόμενη περιοχή.

Ως εκ τούτου οι επηρεαζόμενες και υψηλού κινδύνου περιοχές, για τον ιό του Δυτικού Νείλου διαμορφώνονται ως κάτωθι (οι «επηρεαζόμενοι» και οι «υψηλού κινδύνου» Δήμοι αναγράφονται μαζί στην ίδια λίστα, για λόγους ευκολίας – οι «υψηλού κινδύνου» Δήμοι σημειώνονται με αστερίσκο – αναφέρονται μόνο οι δήμοι της ΑΜΘ) :

  1. II. Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Δήμος Νέστου

Δήμος Παγγαίου

VIΙ. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης

Δήμος Αβδήρων*

Δήμος Τοπείρου*

* Πρόκειται για Δήμο (χωρίς πρόσφατη, μέχρι στιγμής, καταγραφή κρουσμάτων κατά την περίοδο 2023) που χαρακτηρίσθηκε ως «υψηλού κινδύνου» κατόπιν συνεκτίμησης τρεχόντων και ιστορικών επιδημιολογικών δεδομένων, εντομολογικών και γεωμορφολογικών δεδομένων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ