«Το Άδοντες και Ψάλλοντες είναι η μεγαλύτερη μουσική διοργάνωση που έχω συναντήσει»

0
256

Για την αγάπη του για την Καβάλα, αλλά και την συνειδητή του συμμετοχή στην «μεγαλύτερη μουσική διοργάνωση που έχει δει», αναφερόμενος στο Άδοντες και Ψάλλοντες μίλησε στον Alpha Radio ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός. Ο ίδιος εξήγησε την αγάπη του για την πόλη μας, το πόσο συγκινητικό είναι να ετοιμάζει μία τεράστια συναυλία με 1.600 νέα παιδιά και πως βλέπει την πολιτική κατάσταση.

«Στην Καβάλα έρχομαι γιατί εδώ βρίσκω την ψυχή μου, γυμνάζω το αίσθημα μου και επειδή είμαι και γω από αυτά τα άγια χώματα, η μαμά από την Ξάνθη, εγώ από την Κατερίνη, γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη, η Καβάλα ήταν η πόλη εκδρομής για μένα. Το Άδοντες και Ψάλλοντες ως θεσμός δεν ζωντανεύει μόνο την πόλη, αλλά το κάνει μέσω της τέχνης. Από την άλλη τα παιδιά, είναι παιδιά όλων μας το μέλλον είναι η ζωή όπως λέει και ο Ναζίμ Χικμέτ που απήγγειλα χθες το βράδυ στη συναυλία «τα παιδιά είναι για να συνεχιστεί η ζωή», είναι ταυτισμένα η ζωή και η τέχνη είναι ένα και το αυτό. Μακάρι να μπορέσουμε να τα ενώσουμε στην καθημερινότητα μας. Αυτή η πρωτοβουλία του Γιάννη Κακάρα που τρέχει όλη αυτή την πρωτοβουλία με προσωπικό κόπο και αίμα, με χιλιάδες προβλήματα που πρέπει να λύσει, με τα χιλιάδες παιδιά που έρχονται, φέτος νομίζω είναι 1.600. Σκεφτείτε ότι αυτή η εμπειρία των παιδιών θα μείνει χαραγμένη σε όλη τους την ζωή».

«Γενικά όταν βλέπουμε παιδιά να παίζουν μουσική, να βγαίνει μουσική από το σώμα τους, από τα χέρια τους, και από τις φωνές τους, δεν υπάρχει τίποτε ευγενέστερο στη ζωή. Ο άνθρωπος ανακάλυψε τη μουσική γιατί η μουσική υπάρχει στο σύμπαν από μόνη της, η αρμονία, οι ήχοι της καθημερινότητας, αυτό είναι μουσική και κατάφερε ο άνθρωπος να τη βάλει σε όργανα και να τον συντροφεύει εκατομμύρια χρόνια. Ο Πράισνερ έγραψε συγκλονιστικά τον ύμνο της αγάπης για τη μπλε ταινία του Κισλόφσκι, πριν 30 χρόνια. Η ταινία αυτή είναι μια από τις 3 τελευταίες του Κισλόφσκι, με τα χρώματα. Δεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά η μουσική αυτή, έχει παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ, έχει παρουσιαστεί στο Μέγαρο στην Αθήνα, παντού. Είναι ο γνωστός ύμνος της αγάπης από την προς Κορινθίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου, όπου στην πρωτότυπη έκδοση του τραγουδιέται από τους καλλιτέχνες στα ελληνικά και αυτό του προσδίδει μεγαλύτερη συγκίνηση. Αυτό θα ακουστεί το βράδυ της Δευτέρας αλλά η παγκόσμια πρώτη είναι του Χρήστου Τσιαμούλη και του Σαμαρά οι οποίοι έχουν γράψει το ίδιο έργο, τον ίδιο ύμνο, τους ίδιους ήχους με δικές τους πρωτότυπες μουσικές. Αυτό θα ακουστεί εδώ, μαζί με διάφορα άλλα μικρά έργα του Πράισνερ από ταινίες κτλ. Είναι μία συγκλονιστική στιγμή, βγήκα από την πρόβα για να μιλήσω, μου ήταν αδύνατο να παρακολουθήσω την πρόβα με στεγνά μάτια. Είναι η μεγαλύτερη μουσική διοργάνωση που έχω συναντήσει εγώ που ασχολούμαι με αυτά τα πράγματα, είναι ο έρωτας μου η μουσική, η απαγγελία, η ποίηση, ασχολούμαι πάνω από 40 χρόνια. Δεν εχω ξαναδεί τέτοιο όγκο μαθητών, σχολείων, και σε τέτοιου υψηλού επιπέδου μουσική απόδοση, πραγματικά ακόμη και μία ακίνητη φωτογραφία να δει κανένας μπορεί να βάλει τα κλάματα.

«Μιλώντας πολιτικά, η τοξικότητα πολιτικά είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Αλλά δεν βλέπω ιδιαίτερη τοξικότητα γιατί δεν βλέπω ιδιαίτερη αντιπολίτευση, κάτι κουτσομπολιά της πλάκας βλέπω σαν αντιπολίτευση, κάτι βρισιές και πολύ χαμηλού επιπέδου. Έχει χαθεί η ποιότητα από την πολιτική διένεξη, και θα πρέπει να προσέξουμε γιατί αν πιστέψουμε ότι έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν, ίσως πρέπει να ανεβάσουμε το δικό μας επίπεδο».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ