Θερμή εισβολή, διάρκειας μίας εβδομάδας αναμένεται και στην Καβάλα

0
261

Μία θερμή εισβολή, συχνή και αναμενόμενη για την εποχή περιμένει η χώρα και η περιοχή μας από την Πέμπτη 13 Ιουλίου όπως περιγράφει τον περίφημο καύσωνα που έρχεται ο Φιλιππος Κασάπης από το meteokav. Έδωσε αναλυτικά στοιχεία για το πώς ορίζεται ο καύσωνας και ξεκαθάρισε πως δεν θα έχουμε κάποιο ρεκόρ θερμοκρασιών αλλά πως οι συνθήκες της κλιματικής αλλαγής ευνοούν την μεγαλύτερη διάρκεια του φαινομένου που μπορεί να μας απασχολήσει μία εβδομάδα.

«Ο ίδιος ο ορισμός του καύσωνα δεν είναι κάτι ξεκάθαρο και μονοσήμαντο, γενικότερα σαν καύσωνας ορίζεται κάτι που διαρκεί πάνω από 3 μέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία κινείται σημαντικά υψηλότερα από τις μέσες κλιματικές τιμές σε μία περιοχή. Γενικότερα η Εθνική Μετεορολογική Υπηρεσία έχει θέσει κάποια κριτήρια τα οποία αντιστοιχούν στις μέσες κλιματικές τιμές της χώρας η οποία συνοπτικά ας πούμε ότι είναι η μέγιστη δεν υπερβαίνει τους 39 βαθμούς, η ελάχιστη να είναι υψηλότερα από τις 26, να έχουμε άπνοια μικρό θερμοκρασιακό εύρος, και αν αυστηρά λέγαμε για την περιοχή μας θα καταλήγαμε να πούμε ότι δεν έχει υπάρξει σχεδόν καύσωνας στην περιοχή μας. Είναι σίγουρα μία θερμή εισβολή πολύ σημαντική, θα έχει κάποιες μέρες οι οποίες θα είναι εξαιρετικά θερμές, τώρα το αν θα το ορίζουμε ως καύσωνα ή όχι είναι κάτι που δεν υπάρχει αντικειμενικότητα ακριβώς».

«Σε σχέση με άλλες θερμές εισβολές του 21ου αιώνα, για παράδειγμα σε σχέση με τον καύσωνα του 2021 θα είναι κατώτερη στο πικ της, αλλά το κύριο χαρακτηριστικό θα έλεγα αυτή τη στιγμή δεν είναι το πικ του καύσωνα, δηλαδή οι μέγιστες θερμοκρασίες όσο η διάρκεια που θα είναι μεγαλύτερη από μια συνηθισμένη θερμή εισβολή. Τώρα με την κλιματική αλλαγή υπάρχει μια παρανόηση ότι λόγω αυτής υπάρχουν καύσωνες, αυτό δε σημαίνει ότι παλαιότερα δεν υπήρχαν καύσωνες, και πριν 50-100 χρόνια είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα, σε μία θερμή εισβολή, αλλά όταν η μέση θερμοκρασία είναι κατά 1,5 βαθμούς υψηλότερη σημαίνει ότι στις ίδιες συνθήκες σε σχέση με παλαιότερα θα είναι πιο ζεστές. Επίσης θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας γιατί η αποκλιμάκωση λόγω της υψηλότερης μέσης θερμοκρασίας θα είναι επίσης πιο σταδιακή, επομένως δεν είναι ότι δεν είχαμε καύσωνες παλαιότερα απλά όσο η επιρροή της κλιματικής αλλαγής αυξάνεται θα αυξηθεί και η συχνότητα και η διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών».

Οι θερμοκρασίες τις επόμενες ημέρες

«Σήμερα –Τρίτη- είχαμε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες 30 βαθμούς στην πόλη, και από αύριο Τετάρτη θα συνεχιστεί αυτή η άνοδος και από την Πέμπτη μπαίνουμε στην περιοχή των υψηλών θερμοκρασιών από τις μέσες τιμές θερμοκρασιών. Το πικ αναμένεται να είναι την Παρασκευή και το Σάββατο, ωστόσο μπορεί να έχουμε μετά και ένα νέο πικ. Η ελάχιστη θερμοκρασία στα πεδινά θα είναι από 20 έως 23 βαθμούς και στα παράκτια οι ελάχιστες θα είναι 22 έως 25 βαθμούς με τις υψηλότερες στην πόλη της Καβάλας λόγω θερμικής νησίδας και οι χαμηλότερες θα είναι σε παράκτια τμήματα που είναι μακριά από ορεινούς όγκους όπως Κεραμωτή, Ηρακλείτσα, Τούζλα και τα λοιπά. Οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη θα κυμανθούνε στις ηπειρωτικές περιοχές από 35 έως 37 βαθμούς με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να είναι στο εσωτερικό κλειστών κάμπων λόγω της έλλειψης θαλάσσιας αύρας και στα παράκτια θα είναι 31 έως 33 βαθμούς κατά μέσο όρο με υψηλότερη υγρασία. Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και στις ελάχιστες και στις μέγιστες, τα ηπειρωτικά θα έχουν 36 με 39 βαθμούς με την διακύμανση που ανέφερα και πριν και στα παράκτια από 32 έως 35. Το Σάββατο ως προς τις μέγιστες δεν θα υπάρξει άνοδος, αλλά οι ελάχιστες θα είναι υψηλότερες, δε θα πέσουν κάτω από τους 22-23 στις ηπειρωτικές περιοχές ενώ στα παράκτια δεν θα πέσουν κάτω από τους 23 με 26 βαθμούς με τις υψηλότερες θερμοκρασίες να καταγράφονται πάλι στην πόλη της Καβάλας. Την Κυριακή θα υπάρξει σίγουρα μια μικρή αποκλιμάκωση ως προς τις μέγιστες τιμές, τη Δευτέρα η αποκλιμάκωση θα περάσει κάπως και στις ελάχιστες τιμές φτάνοντας στα δεδομένα της Πέμπτης, την Τρίτη θα σταματήσει η αποκλιμάκωση αυτή και την Τετάρτη θα επανέλθουμε στις τιμές της Πέμπτης, και μέχρι και τις 22 Ιουλίου δε φαίνεται ουσιαστική αποκλιμάκωση. Είναι σίγουρο ότι το θερμό διάστημα θα ξεπεράσει την μία βδομάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ