«Μαχητική αντιπολίτευση για την πλειοψηφία της κοινωνίας, και ένα πολιτικό σχέδιο που θα δίνει διέξοδο σε μία προοδευτική διακυβέρνηση»

0
401

Ο νέος αρχηγός δεν ενδιαφέρει κανέναν το πόσο κοντά στον Αλέξη Τσίπρα θα είναι αλλά το πόσο θα μπορεί να πορευτεί στις ανάγκες και τις προκλήσεις του σήμερα και να εμπνεύσει για ένα σχέδιο προοδευτικής κυβερνητικής εναλλακτικής υπογράμμισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Μίλησε για τις διαδικασίες μέσα στο κόμμα, την παραίτηση Τσίπρα αλλά και το έργο που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως στο οικονομικό πεδίο.

«Μεταξύ Δράμας και Καβάλας όντως παραμένω ο μοναδικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διότι η Ελευθεριάδου ελέω του εκλογικού συστήματος απώλεσε την έδρα και εκπροσωπώ και την Καβάλα. Πραγματικά είμαστε σε μία πολύ σοβαρή κατάσταση ως κόμμα και ως χώρος θα έλεγα διότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τον κορμό της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης αφενός και αφετέρου παρά την ήττα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με 18% ουσιαστικά είναι και το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη. Εμείς προερχόμαστε από μία πολύ σοβαρή και μάλιστα ήταν σε δύο στάδια που επιβεβαιώθηκε δηλαδή και αφετέρου βρισκόμαστε στο καθεστώς της αποχώρησης του εμβληματικού ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Έχουμε να διαχειριστούμε και το πολιτικό πρόβλημα της ήττας και το πολιτικό πρόβλημα της αντικατάστασης του επικεφαλής. Αυτό που εγώ και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκπέμπουμε είναι η αγωνία είναι διάχυτη σε όλους και όχι μόνο στα στελέχη και στους πολίτες αλλά και γενικότερα ευρύτερα, διότι ακόμη και αν δεν ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες, αντιλαμβάνονται ότι το κοινοβουλευτικό σύστημα για να λειτουργήσει χρειάζεται μία αναλογία, χρειάζεται θεσμικά αντίβαρα».

«Σήμερα έχουμε ένα Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος επιβεβαιώθηκε δύο φορές από τις εκλογές, έχει μια συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μία πολυδιασπασμένη αντιπολίτευση και αυτό ανατρέπει τις ισορροπίες λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι και πολίτες που είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται για τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι πρέπει να βιαστούμε και λέω ότι πρέπει να βιαστούμε εννοώντας γρήγορα ναι, αλλά όχι βιαστικά. Νομίζω ότι το χρονοδιάγραμμα που είχε αποφασιστεί και επιβεβαιώθηκε χθες από την πολιτική γραμματεία που μιλάει για τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου, για το διαρκές συνέδριο και στις αρχές Σεπτεμβρίου την εκλογή του αρχηγού από τη βάση και αν μεν είναι περισσότεροι των δύο θα γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου ενώ εάν είναι μόνο 2 θα πάει 10 Σεπτεμβρίου και μετά τις δημοτικές εκλογές έκτακτο συνέδριο. Είναι ένα χρονοδιάγραμμα που δίνει τη δυνατότητα να γίνει μία συζήτηση στα πλαίσια του διαρκούς συνεδρίου για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ, να παρουσιαστούν οι υποψήφιοι και οι απόψεις τους, τις θέσεις τους για την επόμενη μέρα. Το άλλο Σαββατοκύριακο έχει κεντρική επιτροπή στην οποία θα ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες αυτές και νομίζω ότι ένας οδικός χάρτης μορφοποιείται με επιμέρους μικρές ενστάσεις και δείχνει ότι ως ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόμαστε και το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στην κοινωνία, αλλά και το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε απέναντι στην ιστορία μας ως κορμός της προοδευτικής παράταξης και με την έννοια αυτή είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα βρούμε το βηματισμό μας και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα από ότι περιμένουν οι άσπονδοι φίλοι μας».

«Οι λαϊκοί ηγέτες αναδεικνύονται μέσα από το κίνημα και μέσα από την κοινωνική διαδικασία, ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε ένας χαρισματικός ηγέτης, νεότατος πήρε ένα κόμμα στα όρια της κοινοβουλευτικής επιβίωσης και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα το έκανε η κυβέρνηση, κυβέρνησε τη χώρα επί τέσσερα χρόνια με αξιοσημείωτα αποτελέσματα παρά τα όσα μας κατηγορούν. Θυμίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσε και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, δημιούργησε έναν οδικό χάρτη της εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας για αυτόν τον λόγο η χώρα μπορεί και προχωράει απερίσπαστη από τις οικονομικές αναταράξεις, άφησε ένα πλεόνασμα 37 δισεκατομμύρια έτσι ώστε η χώρα να μην είναι υποχείριο στις διαθέσεις των αγορών, άφησε 9 τρίμηνα συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης, μείωσε την ανεργία, κατήργησε τον υποκατώτατο μισθό, αύξησε τον κατώτατο, θέσπισε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατήργησε το 5ευρω στα νοσοκομεία, ενέταξε 2.5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες στη δημόσια υγεία, όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά επιτεύγματα τα οποία η Νέα Δημοκρατία και η συντηρητική παράταξη με την μιντιακή υπεροπλία που διαθέτουν προσπαθούν να τα διαγράψουνε όλα. Ανεξάρτητα όμως από αυτό ο Α. Τσίπρας παραμέρισε για να περάσει το νέο κύμα, δεν πάμε να φτιάξουμε ένα αντίτυπο ή μία φωτοτυπία του, ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες ότι «Αρχή άνδρα δείκνυσι», δηλαδή θα του δοθούν οι δυνατότητες για να αναδείξει και αυτός τα πλεονεκτήματα του. Με την έννοια αυτή δε προσδιορίζουμε την επιλογή του νέου ηγέτη στο πόσο κοντά στον Τσίπρα είναι αλλά στο ποσό κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας είναι και το αν μπορεί να εμπνεύσει την κοινωνία αφενός και αφετέρου να έχει ένα συνολικό σχέδιο στο μυαλό του για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κοινωνία».

«Ο Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη του ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας μας προσδιόρισέ το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθούμε, είπε λοιπόν ότι θα κάνουμε μαχητική αντιπολίτευση προς όφελος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, δεύτερον ένα πολιτικό σχέδιο το οποίο θα δίνει διέξοδο σε μία προοδευτική διακυβέρνηση και βεβαίως περιφρούρηση των δημοκρατικών αρχών και του κράτους δικαίου. Αυτά καλείται να υλοποιήσει ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και με αυτά τα κριτήρια θα κριθεί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ