«Θέλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Καβάλα ως ένα σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας»

0
189

Ακόμα μια διάκριση για τη «Δημωφέλεια» μέσα από τα Tourism Awards στο πλαίσιο της τρίπτυχου Στρατηγική Επένδυση – Συνεργασία – Ανάπτυξη και της επιτυχημένης σύμπραξης εδώ και αρκετά χρόνια για την ανάπτυξη του τουρισμού κρουαζιέρας στην Καβάλα  και των παρακάτω φορέων: Five Senses Consulting and Development – Επιμελητήριο Καβάλας – Δημωφέλεια Καβάλας: Strategic partnership for the cruise development of Kavala / Στρατηγική Επένδυση – Συνεργασία – Ανάπτυξη. Η βράβευση αυτή δείχνει την δυναμική που έχει αναπτύξει η Καβάλα ως προορισμός κρουαζιέρας και ο πρόεδρος Παναγιώτης Αγγελίδης μίλησε για τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης του τουρισμού κρουαζιέρας στην Καβάλα.

«Πριν από λίγες μέρες από τον Tourism Awards, ένα θεσμό που εδώ και 10 χρόνια επιβραβεύει τις προσπάθειες των ιδιωτικών και όχι μόνο επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται με επιτυχία στον τουρισμό, βραβεύτηκε εκτός άλλων επιχειρηματιών και η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ αλλά και το Επιμελητήριο για την σύμπραξη την οποία κάναμε και με το λιμάνι βέβαια και αφορούσε την προώθηση και προβολή του τουρισμού κρουαζιέρας της Καβάλας. Ήμασταν η μοναδική δημοτική επιχείρηση και ήμασταν ο μοναδικός δημόσιος φορέας που πήρε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό βραβείο που αφορά το κομμάτι του τουρισμού κρουαζιέρας».

«Σχετικά σύντομα καταφέραμε να οριστικοποιήσουμε περίπου 40 κρουαζιερόπλοια τη σεζόν δηλαδή σε αυτά τα νούμερα ήμασταν και πέρυσι και φέτος και προσπαθούμε παρακολουθώντας τις εξελίξεις να τη διατηρήσουμε καταρχάς στην Καβάλα και να την ενισχύσουμε ως ένα σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας. Υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικά πράγματα με την έννοια ότι οι περισσότεροι αναφέρονται στον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που προφανώς είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι το μόνο σημαντικό. Σημασία έχει πρωτίστως το πόσες ώρες ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια. Για παράδειγμα τα τρία που ήρθαν τον προηγούμενο μήνα και θα ακολουθήσουν πολλά μέσα στο Μάιο μείνανε από τις 8:00 ή τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ, υπήρχε η δυνατότητα στον κόσμο να επισκεφτεί την αγορά και να υπάρχουν οφέλη για την αγορά. Δεδομένου ότι οι επιβάτες κρουαζιέρας τους προσφέρονται εκδρομές, είναι μελετημένο ότι ένα 40-50% μετέχει σε αυτές τις εκδρομές. Είναι πολύ σημαντικό ακόμη και για τους επιβάτες που θα πάρουν την εκδρομή, που είναι περίπου 2 ώρες να έχουνε πολλές ώρες στη διάθεσή τους ώστε να επισκεφτούν την πόλη να δουν και τα αξιοθέατα της πόλης και φυσικά να υπάρξει η δυνατότητα να ωφεληθεί και η αγορά όσο το δυνατόν περισσότερο».

«Να μην ξεχνάμε και κάτι άλλο πολύ βασικό ότι ένα κρουαζιερόπλοιο της τάξεως των τριών χιλιάδων επιβατών είναι 1 προς 2, δηλαδή 1.500 επιβάτες και 1.500 άνθρωποι πλήρωμα και το πλήρωμα ψωνίζει πάρα πολύ γιατί αυτό πραγματικά έχει ανάγκη να ψωνίσει. Άρα μιλάμε και για ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να πάνε και σε ένα σούπερ μάρκετ γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι καθημερινά μέσα στο πλοίο, θέλουν να αλλάξουν, δεν έχουν τη νοοτροπία των επιβατών που τους τα προσφέρουν όλα στο πλοίο, έχουν ανάγκες συγκεκριμένες σε ρούχα στο ένα στο άλλο, οπότε και αυτοί είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την αγορά της πόλης. Τα περισσότερα εξ αυτών θα μείνουν πολλές ώρες στην Καβάλα ούτως ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν τα μεγαλύτερα οφέλη στην τοπική αγορά στην εστίαση και στα εμπορικά καταστήματα».

«Η Καβάλα είναι ευνοημένη γεωγραφικά γιατί για όσα κρουαζιερόπλοια πάνε μέχρι Κωνσταντινούπολη, γιατί συνήθως ότι η πλειοψηφία της κρουαζιέρας που επισκέπτονται την Καβάλα είναι ή ο δεύτερος σταθμός μετά την Κωνσταντινούπολη αν η Κωνσταντινούπολη είναι home port, ή είναι τελευταίος σταθμός πριν την Κωνσταντινούπολη. Το γεγονός ότι η Κωνσταντινούπολη είναι πολύ σημαντικός προορισμός για πολλές κρουαζιέρες και για πολλές εταιρείες, ευνοεί την Καβάλα ενώ δεν ευνοεί την Θεσσαλονίκη γιατί βγαίνουν έξω από τη ρότα τους. Ευνοεί πάρα πολύ και ο σημαντικός αριθμός των αφίξεων και ότι η κρουαζιέρα αυξάνεται στην Καβάλα έχει να κάνει και με αυτό το στοιχείο, ότι είμαστε σε κομβικό σημείο σχετικά με την Κωνσταντινούπολη».

«Αν υποθέσουμε πως η κρουαζιέρα έχει ας πούμε 7 προορισμούς, το home Port είναι το μεγαλύτερα ωφελημένο από όλους τους προορισμούς γιατί αν η κρουαζιέρα ξεκινά από έναν προορισμό είτε αυτός είναι ο Πειραιάς ας πούμε ή η Κωνσταντινούπολη, πολλοί επιβάτες έρχονται και μία έως δύο μέρες νωρίτερα, που σημαίνει ότι αυτός ο προορισμός θα είναι πολύ πιο ωφελημένος. Στο αν θα μπορούσε να γίνει τώρα η Καβάλα, πιστεύω πως είναι αρκετά δύσκολο, είμαστε μακριά ακόμα θέλω να είμαι ρεαλιστής, με την έννοια ότι για να πετύχεις να κάνεις ένα λιμάνι home port δεν φτάνει μόνο ο προορισμός να είναι ελκυστικός, το λιμάνι να παρέχει όλες τις προϋποθέσεις ασφαλείας, πρέπει να υπάρχουν πολύ συχνές αεροπορικές συνδέσεις. Δηλαδή ο άνθρωπος ο οποίος θα το πάρει από την Αμερική ή από τον Καναδά ή οπουδήποτε να έχει πάρα πολλά δρομολόγια αεροπορικά για να έρθει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ