Στον αέρα πάνω από 200 οικοδομικές άδειες λόγω άρνησης των ΥΔΟΜ Θάσου και Καβάλας!

0
425

Το πρόβλημα με την μη έκδοση αδειών από την ΥΔΟΜ Θάσου και την ΥΔΟΜ Καβάλας παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ Σωτήρης Λαζαρίδης σε συνέντευξη τύπου το πρωί της Τρίτης 1 Αυγούστου, συνοδευόμενος από τον γραμματέα της διοικούσας επιτροπής ΤΕΕ ΑΜ Σάββα Γαβριηλίδη. Αυτό διότι στις 30/09 εκπνέει η προθεσμία για το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων για τα οποία υπάρχει προέγκριση άδειας και αναμένεται η τελική έκδοση άδειας. «Αυτή η άδεια αν δεν εκδοθεί μέχρι 30/09 χάνεται εντελώς και δια παντός το δικαίωμα του πολίτη να χτίσει» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης καλώντας τους δημάρχους Θάσου και Καβάλας να κάτσουν στο τραπέζι μαζί με το ΤΕΕ ΑΜ ώστε να λυθεί ο γόρδιος δεσμός.

Εξήγησε πως το πρόβλημα ξεκίνησε τον Ιούνιο με τις δύο απανωτές διαπιστωτικές πράξεις της αποκεντρωμένης, όπου η πρώτη έκρινε ανεπαρκές το προσωπικό της ΥΔΟΜ Θάσου για έκδοση αδειών ενώ στο τέλος του ίδιου μήνα μία δεύτερη διαπιστωτική έκρινε ότι η ΥΔΟΜ Θάσου είναι επαρκώς στελεχωμένη και οφείλει να εκδίδει αυτή άδειες και όχι η ΥΔΟΜ Καβάλας. Αναφέρθηκε ότι όλες οι επαφές με τους εμπλεκόμενους απέβησαν άκαρπες αφού από τη μία πλευρά η ΥΔΟΜ Θάσου αρνείται να εκδώσει άδειες επικαλούμενη έλλειψη προσωπικού και από την άλλη η υπηρεσία της Καβάλας δε μπορεί τις διεκπεραιώσει καθώς ισχύει η δεύτερη διαπιστωτική που μεταφέρει την ευθύνη αυτή στην ΥΔΟΜ Θάσου.

«Υπάρχει μία ασφυκτική ημερομηνία, η 30/09 στην οποία λήγει το δικαίωμα έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα μικρότερα των 4 στρεμμάτων για τα οποία υπάρχει προέγκριση άδειας και αναμένεται η τελική έκδοση άδειας. Αυτή η άδεια αν δεν εκδοθεί μέχρι 30/09 χάνεται εντελώς και δια παντός το δικαίωμα του πολίτη να χτίσει» τόνισε ο κ. Λαζαρίδης εξηγώντας πως υπάρχουν πολλές τέτοιες άδειες υπάρχουν στην Θάσο και αιωρούνται μεταξύ Θάσου και Καβάλας ενώ αρκετές αφορούν επενδυτικά σχέδια μέσω ΕΣΠΑ που σημαίνει πως θα υπάρξει ανυπολόγιστη ζημιά από την αβελτηρία των υπηρεσιών.

Όλα ξεκίνησαν με το νόμο 38/52 του 2010 που όριζε ως ελάχιστη στελέχωση μίας ΥΔΟΜ οι 5 μηχανικοί και αυτός ο νόμος άλλαξε με τον 50/21 του 2023 μόνο του Υπ. Εσωτερικών που έλεγε ότι η ελάχιστη στελέχωση είναι 2 μηχανικοί! Στην συνέχεια εκδίδονταν οι διαπιστωτικές πράξεις για την επάρκεια ή μη των εξεταζόμενων ΥΔΟΜ και έτσι φτάσαμε στην πρώτη διαπιστωτική πράξη της αποκεντρωμένης για την Θάσο που μιλούσε για μη επάρκεια της ΥΔΟΜ Θάσου και συνέχιση της έκδοσης αδειών από τον μητροπολιτικό δήμο Καβάλας, όπως γινόταν επί 13 χρόνια. «Από τις 7/6 και μετά όμως όλες οι άδειες σταμάτησαν να εκδίδονται και 29/6 επανήλθε ο γραμματέας της αποκεντρωμένης με μία διορθωτική διαπιστωτική πράξη που έλεγε ότι η ΥΔΟΜ Θάσου τώρα έχει επάρκεια και ισχύει μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι η ΥΔΟΜ Καβάλας δεν είναι υποχρεωμένη πια να ελέγχει και να εκδίδει οικοδομικές άδειες και αν το κάνει θα παραβεί το νόμο καθ θα βρεθεί υπόλογη, η δε Θάσος αρνείται να εκτελέσει τα καθήκοντα της με βάση τη δεύτερη διαπιστωτική ισχυριζόμενη ότι δεν έχει στελέχωση για την έκδοση αδειών. Έχουμε μια κατάσταση που βλάπτει κατάφορα τα συμφέροντα των πολιτών, υπάρχει κίνδυνος να χάσουν οι πολίτες το δικαίωμα δια παντός να χτίσουν, υπάρχουν μηχανικοί που έχουν αιτήσεις και είναι περισσότερες από 200 οι άδειες που σήμερα είναι εκκρεμείς και αιωρούνται στο σύστημα και πολλές από αυτές είναι ελεγμένες και απομένει μία υπογραφή που τώρα όμως πρέπει να δοθεί από τον δήμο Θάσου».

Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως κανείς από τους 2 δήμους δεν απευθύνθηκε στο ΤΕΕ ΑΜ για βοήθεια ή λύση και απεύθυνε κάλεσμα στους δημάρχους να συναντηθούν σε μία τριμερή που θα έλυνε τον γόρδιο δεσμό. Πρόσθεσε πως η ΥΔΟΜ Καβάλας με επίσημο έγγραφο που κατατέθηκε στα μέσα Ιουλίου έχει εκφράσει την θέληση της να συνδράμει με προσωπικό, έναν μηχανικό, στην διεκπεραίωση των αδειών που εκκρεμούν στην ΥΔΟΜ Θάσου εφόσον η Θάσος δεχθεί να τις διεκπεραιώσει, αν γίνει ένα βήμα μπροστά και ένα βήμα πίσω θα βρεθεί μια λύση όσο δεν υπάρχει μία κυβερνητική παρέμβαση γιατί οι ιδέες που υπάρχουν για την δημιουργία μίας αναπτυξιακής εταιρίας (όπως στο Νέστο) ή πρόσληψης συμβασιούχων θα αργήσουν να υλοποιηθούν και στο μεταξύ θα έχει χαθεί η προθεσμία της 30/09.

Στη συνέχεια ο Σάββας Γαβριηλίδης γραμματέας της διοικούσας επιτροπής ΤΕΕ ΑΜ μίλησε για την ΥΔΟΜ Παγγαίου, ως παράδειγμα μίας «στρωτής υπηρεσίας που λειτουργεί καλά» εξηγώντας πως συστήθηκε το 2012 επί δημαρχίας Ξουλόγη με δύο τμήματα ενώ το 2018 απέκτησε και πλήρεις αρμοδιότητες το τμήμα έκδοσης αδειών. Εξήγησε ότι στο θέμα της στελέχωσης της υπηρεσίας απασχολούνται συνολικά περί τα 10 άτομα, μηχανικοί, ένας εξωτερικός συνεργάτης και 4 διοικητικοί υπάλληλοι, συμπληρώνοντας πως η καλή στελέχωση των υπηρεσιών δημιουργεί καλές υπηρεσίες προς τους πολίτες, «που 3 άτομα στην ΥΔΟΜ Θάσου και που 10 άτομα στην ΥΔΟΜ Παγγαίου» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως αφού η δημιουργία ΥΔΟΜ έγινε εν μέσω μνημονίων οι περισσότεροι που την στελέχωσαν προήλθαν από απόσπαση και… αποδυνάμωση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, μία απόφαση βέβαια που στη συνέχεια δικαίωσε την προνοητικότητα της εποχής.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ