«Σε μια διαπραγμάτευση πας για να βρείτε μία χρυσή τομή, στην περίπτωση αυτή έχουμε μόνο τουρκικές διεκδικήσεις»

0
347

Η λύση που προωθείται δεν είναι απλά αναξιοπρεπής, αλλά και πρακτικά ατελέσφορη και ο μόνος δρόμος που έχει η Ελλάδα είναι να αναπτύξει τη δική της ισχύ ώστε να αποτρέψει τις όποιες διεκδικήσεις της Τουρκίας υποστήριξε μιλώντας στον Alpha Radio o συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος. Θα παρουσιάσουν ως επιτυχία το να κάτσουμε σε ένα τραπέζι με την Τουρκία όπου μόνον θα δώσουμε κομμάτια από την εθνική μας κυριαρχία και δεν θα λάβουμε τίποτα όπως στην περίπτωση με την Αίγυπτο όπου παραδώσαμε το 17% της επηρείας της Κρήτης, όπως σημείωσε σχετικά. Προωθείται δε ή ιδέα πως θα είναι επιτυχία για εμάς που η χώρα μας θα χάσει λίγα, που συμπυκνώνεται στην φράση «μην είστε μαξιμαλιστές!».

Σε μια διαπραγμάτευση πας για να βρείτε μία χρυσή τομή, στην περίπτωση αυτή έχουμε μόνο τουρκικές διεκδικήσεις

«Για τη δήλωση του πρωθυπουργού στο ΣΚΑΪ, ήταν δήλωση που προκάλεσε ανησυχία για όσους παρακολούθησαν αυτά που ειπώθηκαν, το πρόβλημα είναι εδώ ότι υπάρχει ένα παιχνίδι με το νόημα των λέξεων. Ένα είναι ο όρος διαπραγμάτευση, σε μια διαπραγμάτευση πας όταν έχεις κάτι να ζητήσεις κάτι να δώσεις για να βρείτε μία χρυσή τομή. Στην περίπτωση αυτή έχουμε μόνο τουρκικές διεκδικήσεις και μία ατζέντα την οποία έχει αναπτύξει η Τουρκία μετά το 1974 μετά την εισβολή στην Κύπρο και η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς. Περιλαμβάνει μέσα διάφορα θέματα, όπως των 12 μιλίων, θέματα εναέριου χώρου, θέματα γκρίζων ζωνών, θέματα έρευνας και διάσωσης, βάζει μέσα και θέματα της μειονότητας της Θράκης και τελευταία έβαλαν το θέμα και της αποστρατικοποίησης των νησιών μας. Είναι εξωφρενικό, η κατοχική Τουρκία η οποία διατηρεί 40.000 στρατό στη Βόρεια Κύπρο μας έθεσε εμάς θέμα αποκρατικοποίησης των ελληνικών νησιών!».

Τα 12 μίλια, ένα μονομερές δικαίωμα και με την έννοια μονομερές είναι κάτι που δεν θα το συζητήσουμε με κανέναν άλλον

«Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι ότι εδώ δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση, πριν κάτσουμε σε ένα τραπέζι με την Τουρκία ας πάρουμε ένα λευκό φύλλο χαρτί να πούμε δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα, δεν ζητάμε τίποτα, ούτε καν συνδέουμε το Κυπριακό με τα ελληνικά, η κυβέρνηση το έχει ξεκαθαρίσει αυτό με την πρώτη επίσκεψη του Γεραπετρίτη στην Κύπρο, ότι θα είναι δύο αποσυνδεδεμένα θέματα, ούτε καν έχουμε θέσει το ελάχιστο, ένα σοβαρό αίτημα θα ήταν η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Επίσης θεωρώ ένα άλλο πολύ σοβαρό προαπαιτούμενο ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, ένα μονομερές δικαίωμα και με την έννοια μονομερές είναι κάτι που δεν θα το συζητήσουμε με κανέναν άλλον, όπως έχουν κάνει όλες οι άλλες χώρες του πλανήτη πλην ημών. Θα έπρεπε μια άλλη προυπόθεση για να συζητήσουμε οτιδήποτε με την Τουρκία, είναι να αποσύρει το casus belli και η Ελλάδα να ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά της που έχει από το διεθνές δίκαιο, επειδή το πολιτικό σύστημα και η κυβέρνηση αυτή βεβαίως συνεχώς επικαλούνται το διεθνές δίκαιο».

Ο Μητσοτάκης λέει συχνά ότι θα κάνουμε μία συζήτηση περί θαλασσίων ζωνών και μέσα σε αυτό φοβάμαι πως κρύβεται και το ζήτημα των 12 μιλίων

«Εδώ υπάρχει μια πονηρή συζήτηση δηλαδή βλέπω ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πολύ εύκολα διολισθαίνει σε μία φράση που λέει συχνά ότι θα κάνουμε μία συζήτηση περί θαλασσίων ζωνών και μέσα σε αυτό φοβάμαι πως κρύβεται και το ζήτημα των 12 μιλίων που είναι τελείως ξεχωριστή υπόθεση από το θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Φοβάμαι όμως από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που συνεχώς διαρρέουν ότι αυτό είναι μέσα στη συζήτηση. Εάν δεν έχουμε λύσει το θέμα των 12 μιλίων και πάμε με ένα συνυποσχετικό σε ένα δικαστήριο όπως της Χάγης ή του Αμβούργου και θα έχουμε αποφασίσει τι μοιράζεται απλά θα ζητάμε επικύρωση από το δικαστήριο και προηγουμένως εμείς δεν έχουμε κάνει την επέκταση των 12 μιλίων, θα το χάσουμε αυτό το δικαίωμα! Εδώ υπάρχει και μία άλλη πονηριά, εδώ μας λένε ότι μόνο ένα θέμα θα συζητήσουμε και είναι άξιο απορίας πως η Τουρκία που φτιάχνει μία ατζέντα με 10 θέματα, θα δεχτεί να συζητήσει μόνο ένα θέμα με εμάς. Φοβάμαι όμως ότι θα μας πουν καταφέραμε να περιορίσουμε από τα 10 θέματα την συζήτηση στα 5, το ότι θα πάμε σε ένα τραπέζι να συζητήσουμε μόνο ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τίποτα άλλο, σε ένα τραπέζι όπου εμείς κάτι θα χάσουμε οπωσδήποτε, θα το θεωρήσουμε επιτυχία!».

Θα είναι επιτυχία για εμάς που η χώρα μας θα χάσει λίγα μας λένε, μην είστε μαξιμαλιστές!

«Θα είναι επιτυχία για εμάς που η χώρα μας θα χάσει λίγα μας λένε, και υπάρχει το επιχείρημα που λέει, μην είστε μαξιμαλιστές, και είναι οι ίδιοι που δέχονται τον μαξιμαλισμό των άλλων, των Τούρκων, των Σκοπιανών αλλά επί των δικών μας δικαιωμάτων μας λένε να κάνουμε εκπτώσεις. Όπως κάναμε και στην περίπτωση με την Αίγυπτο, όπου είναι κοινό μυστικό αλλά όλοι το γνωρίζουμε ότι δεχθήκαμε μειωμένη επήρεια στην Κρήτη με αποτέλεσμα να παραχωρήσουμε το 17% της ΑΟΖ που θα δικαιούμασταν με βάση την αρχή της μέσης γραμμής και εκεί στο σημείο αυτό που δώσαμε μία φέτα, ένα κομμάτι παραχωρήσαμε και κομμάτι κοιτάσματος στην Αίγυπτο και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Αίγυπτος αμέσως μετά έσπευσε να προκηρύξει έρευνες για τα αντίστοιχα άλλα θαλασσοτεμάχια. Δηλαδή εδώ ήδη έχουμε ένα μοντέλο συνεκμετάλλευσης με την Αίγυπτο και μας το σερβίρανε σαν επιτυχία αυτό και τώρα λάου λάου πάνε να μας φέρουν το ίδιο με την Τουρκία».

Αν η Ελλάδα υποχωρήσει σήμερα, αύριο θα είναι σε μία πολύ χειρότερη αφετηρία

«Η εντύπωση μου είναι το πολιτικό σύστημα επιδιώκει συνεχώς να παίρνει παρατάσεις, δηλαδή να έχει πρόσκαιρες λύσεις που δεν θα διαρκέσουν πολύ, θα είναι πολύ σύντομη διάρκεια μιας τέτοιας συμφωνίας γιατί είναι προφανές ότι εάν εμείς σήμερα υποχωρούμε στην πίεση των απειλών πολέμου που μας έχει επιβάλλει η Τουρκία και πάμε σε συμφωνία όπου θα παραχωρήσουμε δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, είναι προφανές ότι την αμέσως επόμενη μέρα η Τουρκία θα εφαρμόσει έναν νέο εκβιασμό και θα μας ζητήσει νέες υποχωρήσεις. Άρα όσο ωραία και να μας τα λένε και ότι θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο, στην πραγματικότητα θα πάνε σε μία ατελέσφορη συμφωνία η οποία κατά βάθος θα φέρνει πιο κοντά τον πόλεμο. Γιατί αν η Ελλάδα υποχωρήσει σήμερα, άυριο θα είναι σε μία πολύ χειρότερη αφετηρία, θα έχει καταρρακωμένο το ηθικό του λαού, θα έχει μειώσει την αποτροπή της και θα έχει πλήξει το κύρος της απέναντι σε γείτονες και δυνητικούς συμμάχους. Άρα η λύση που προωθείται δεν είναι απλά αναξιοπρεπής αλλά και πρακτικά ατελέσφορη και ο μόνος δρόμος που έχει η Ελλάδα είναι να αναπτύξει τη δική της ισχύ ώστε να αποτρέψει τις όποιες διεκδικήσεις και την όποια απειλή πόλεμου μας έχει βάλει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ