Πρωταθλήτρια η Θεσσαλονίκη και η ΑΜΘ στην λίστα με την χειρότερη ποιότητα αέρα!

0
225

Ξάνθη, Ορεστιάδα και Αλεξανδρούπολη βρίσκονται μέσα στην λίστα με τις πιο ατμοσφαιρικά επιβαρυμένες περιοχές στη χώρα, ενώ στην 20αδα που δημοσίευσε το voria.gr φιγουράρουν αρκετές περιοχές της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βορείου Ελλάδας.

Την αρνητική πρωτιά στην ετήσια συγκέντρωση των επιβλαβών αιωρούμενων μικροσωματιδίων PM2.5 (σε μg/m³) το 2022 κατέχουν στη χώρα μας τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, όπως προκύπτει από τη νέα έκθεση της ελβετικής εταιρείας τεχνολογίας ποιότητας αέρα, IQAir. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι την περασμένη χρονιά περίπου το 90% της ανθρωπότητας ήρθε αντιμέτωπο με ανθυγιεινή ποιότητα αέρα και μόνον 6 χώρες και 7 νησιά-αποικίες πληρούσαν τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για ασφαλή επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων.

Το IQAir μέτρησε τα επίπεδα ποιότητας του αέρα σε χιλιάδες περιοχές σε όλον τον πλανήτη, με βάση τη συγκέντρωση των αερομεταφερόμενων σωματιδίων που βλάπτουν τους πνεύμονες και είναι γνωστά ως PM2.5. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές προσβολές, κρίσεις άσθματος και πρόωρο θάνατο, ενώ μελέτες έχουν, επίσης, συνδέσει τη μακροχρόνια έκθεση σε PM2.5 με υψηλότερα ποσοστά θανάτου από την Covid-19, δηλαδή τον κορωνοϊό.

Όταν ο ΠΟΥ δημοσίευσε για πρώτη φορά οδηγίες για την ποιότητα του αέρα, το 2005, ανέφερε ότι τα αποδεκτά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι λιγότερα από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το 2021, ο ΠΟΥ άλλαξε τις κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς σε επίπεδα κάτω των 5 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

Συγκεκριμένα, στα Βασιλικά, που βρίσκονται στην 59η χειρότερη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά την ποιότητα του αέρα και την ατμοσφαιρική ρύπανση, με τον ετήσιο μέσο όρο συγκέντρωσης σωματιδίων PM2.5 στα 23,9 μg/m³, ελαφρά επιδεινωμένος σε σχέση με το 2021 (23,2 μg/m³). Οι τρεις μήνες με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση στην περιοχή, σύμφωνα με τις μετρήσεις της IQAir, είναι ο Ιανουάριος, ο Μάρτιος και ο Δεκέμβριος του 2022, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε τουλάχιστον επταπλάσια (!) επίπεδα από αυτά που ο ΠΟΥ κρίνει ως αποδεκτά (5 µg/m3 ή λιγότερα).

Αμέσως μετά τα Βασιλικά, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηράκλειο στην Κρήτη, με 23,6 μg/m³ για το 2022, η πόλη της Ελλάδας με τη δραματικότερη επιδείνωση στην ποιότητα του αέρα, αφού το 2021 η συγκέντρωση ήταν στα 20,8 μg/m³.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, με ετήσια συγκέντρωση τα 22,9 μg/m³ (από 22,1 το 2021) -ευρισκόμενο στην 68η θέση πανευρωπαϊκά-, μαζί με τα Ιωάννινα (69η θέση στην Ευρώπη), όπου τα επίπεδα ρύπανσης μένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2021.

H εικόνα στην ΑΜΘ

Από τις περιοχές της ΑΜΘ στην 9η θέση βρίσκεται η Ξάνθη ως η πιο επιβαρυμένη περιοχή της περιφέρειας μας με 21.2 μg/m³, ενώ στην 16η θέση βρίσκεται η Ορεστιάδα με 20 μg/m³ και την αρνητική 20αδα κλείνει η Αλεξανδρούπολη με 19.5 μg/m³

«Αθήνα-Θεσσαλονίκη, σημειώσατε διπλό» στο γήπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η πόλη της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην 17η θέση (19,7 μg/m³) σε ό,τι αφορά τις υπό εξέταση περιοχές της χώρας, σε χειρότερη μοίρα από την Αθήνα (19,2 μg/m³), που όμως παρουσιάζει σαφή βελτίωση σε σχέση με το 2021, όταν ο μέσος όρος ήταν 20,8 μικρογραμμάρια. Η συγκέντρωση σωματιδίων στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται στην 119η θέση πανευρωπαϊκά, είναι 3,8 φορές υψηλότερη από τις κατευθυντήριες γραμμές αναφοράς που δίνει ο ΠΟΥ ως αποδεκτά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο! Σύμφωνα με τον αμερικανικό δείκτη ποιότητας του αέρα (US AQI), η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη αποτιμάται ως «μέτρια-ήπια».

Ως περιφερειακή ενότητα, η Θεσσαλονίκη στη συγκεκριμένη λίστα έχει και τις επτά περιοχές με διαθέσιμα στοιχεία στις 20 χειρότερες στη χώρα.

Στον αντίποδα, η πιο… καθαρή περιοχή στην Ελλάδα είναι η πόλη της Κέρκυρας, η μοναδική σε όλη τη χώρα που πληροί τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΠΟΥ! Σημειώνει, μάλιστα, και αισθητή βελτίωση στον συγκεκριμένο δείκτη σε σχέση με το 2021 (3,1 μg/m³), με συγκέντρωση μόλις 2,3 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ