«Πρότεινα να είμαι εγώ επικεφαλής με την εμπειρία και την γνώση μου ως πρώην δήμαρχος»

0
143

Το σχέδιο του για την αξιοποίηση και μετατροπή του παλιού νοσοκομείου σε κοινωνικές κατοικίες ανέλυσε μιλώντας στον Alpha Radio ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας Χαράλαμπος Χρυσανίδης. Ο ίδιος όμως εξήγησε και τους λόγους που αρνήθηκε να συμμετέχει στο γκάλοπ της τοπικής ΝΔ και εκμυστηρεύτηκε τι αντιπρότεινε στους άλλους τρεις παρευρισκόμενους στην συνάντηση της Παρασκευής.

Στο σχέδιο πόλης της Καβάλας πρέπει να γίνει μια αναμόρφωση και οπωσδήποτε επικαιροποίηση

«Το σχέδιο πόλης της Καβάλας πάσχει από πολλές πλευρές, είναι δεδομένο. Εάν μας επιλέξουν οι πολίτες της Καβάλας ένα από τα έργα που θα καταπιαστούμε σαν διοίκηση είναι το σχέδιο πόλης Καβάλας. Αυτή την στιγμή έχουμε ένα σχέδιο του 1939 (??), εκείνο είναι το βασικό σχέδιο και σε εκείνο έχουν γίνει προσθήκες, επεμβάσεις κτλ, υπάρχει το σχέδιο στη ΔΕΠΟΣ, υπάρχει το σχέδιο στο Περιγιάλι, πρέπει να γίνει μια αναμόρφωση και οπωσδήποτε επικαιροποίηση. Καταλαβαίνετε πόσα πράγματα έχουν αλλάξει από τότε, μέσα στις βασικές αλλαγές είναι και το παλιό νοσοκομείο, βέβαια όλα θα γίνουν με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η πρόταση μας είναι να γίνει μία πολυκατοικία, με κατοικίες κοινωνικού χαρακτήρα και οδηγηθήκαμε σε αυτή την πρόταση γιατί κατά 20% το νοσοκομείο ανήκει στο Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και το 80% ανήκει στο Δήμο. Εκεί όλες οι διοικήσεις πάλευαν για το 100%, δεν είναι εύκολο αυτό το πράγμα, εγώ προτιμώ την συνεργασία με το Υπουργείο σε μία κατεύθυνση κοινωνικού περιεχομένου. Το κοινωνικο περιεχόμενο είναι ουσιαστικά κατοικίες που θα δοθούν προς μίσθωση σε νεαρά ζευγάρια όπου το χαμηλό ενοίκιο θα γίνεται ακόμη πιο χαμηλό με τη γέννηση κάθε παιδιού. Και αν έχουν από 3 παιδιά και πάνω θα μένουν εφ όρου ζωής δωρεάν. Έχει και μία εθνική κατεύθυνση αυτή η πρόταση, το καταλαβαίνετε».

Γιατί επιλέγει την κοινωνική στέγαση

«Πρόβλημα με την στέγαση τους έχουν εκπαιδευτικοί, γιατροί, συνοδοί ατόμων με προβλήματα υγείας, άστεγοι, άνθρωποι που μένουν άστεγοι από φαινόμενα όπως πυρκαγιές ή σεισμούς, ένας ξενώνας κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να λειτουργήσει εκεί, ειδικά για τους άστεγους που για αυτούς θα ήταν ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον από το να κυκλοφορούν στους δρόμους και να κοιμούνται σε εφημερίδες ή στα παγκάκια. Η ανακαίνιση του κτιρίου θα χρειαστεί κάποια χρήματα αφού πρώτα ελέγξουμε την στατική επάρκεια, πιστεύω ότι τις πρώτες χρηματοδοτήσεις θα τις βγάλω από το Υπουργείο Υγείας που είναι το αρμόδιο υπουργείο γιατί όταν τους προσφέρουμε αυτή τη λύση, θα είναι οι πρώτοι που θα την χρηματοδοτήσουν. Επίσης ένα κομμάτι από αυτά που είναι να δώσουμε σαν δήμος τα διαθέτουμε σε παροχές και ένα άλλο ενδεχόμενο είναι η χρηματοδότηση από διάφορα προγράμματα. Είναι μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων που έχει ένας δήμος».

Ακυρώνεται από μόνη της η προοπτική ξενοδοχείου

«Δεν είναι real estate γιατί ο δήμος δεν θα τα πουλήσει αυτά τα διαμερίσματα όπως κάνουν οι εργολάβοι, θα είναι περιουσιακό στοιχείο του δήμου, αλλά ο δήμος δεν πρέπει να έχει και ένα κοινωνικό πρόσωπο απέναντι στους πολίτες που έχουν ανάγκη; Να πάμε σε άλλες λύσεις, εγώ δε θα έλεγα όχι σε ένα ξενοδοχείο γιατί και η θέα είναι εκπληκτική από την πίσω πλευρά της Παναγίας, όμως σήμερα τα συγκροτήματα αυτά, γιατί μιλάμε για 200-300 κλίνες συγκρότημα, απαιτεί και τον ανάλογο χώρο πρασίνου, στάθμευσης, αυτά δε θα τα ζητήσει αυτός που θα έρθει εδώ για να διαθέσει τα ωραία του λεφτά; Υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Υπάρχει η δυνατότητα ενός κόμβου που απαιτείται για ένα ξενοδοχείο; Δεν έχει χώρο για να γίνει εκεί πέρα αυτό και να είναι άνετη η πρόσβαση, όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν σε μία λύση όπως όλα τα άλλα μέσα στη πόλη που πασχίζουν για να σταθμεύσουν, δεν έχουν πράσινο κτλ. Εμείς λέμε ότι αυτό το συγκρότημα επειδή δεν θα απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες, να μπαινοβγαίνει ο κόσμος από την οδό Κολοκοτρώνη, δηλαδή θα μειωθεί ο κυκλοφοριακός φόρτος της παραλιακής οδού. Για ξενοδοχείο αποκλείεται η πρόταση από μόνη της, τώρα για κάποια καλύτερη πρόταση από αυτήν που καταθέτουμε εμείς, αλίμονο αν είναι κάτι για το συμφέρον της πόλης με καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτά που σας παραθέτω».

Το υπόλοιπο κτιριακό δυναμικό

«Εμείς δεν θα αξιοποιήσουμε μόνο το μόνο το νοσοκομείο αλλά όλη την ακίνητη περιουσία που έχει ο δήμος ακριβώς για να έχουμε έσοδα και με τα έσοδα να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις που απαιτούν τα υπόλοιπα έργα που είναι σε στασιμότητα και που τα έχει ανάγκη η πόλη. Για το κυκλογοριακό, για τους χώρους στάθμευσης, έχουμε υποχρέωση τις καπναποθήκες είτε είναι ιδιωτικές είτε δημόσιες να τις «ζωντανέψουμε», έχει κτιριακό απόθεμα η Καβάλα ακόμη και για ξενοδοχεία, και για άλλες χρήσεις. Αυτά μπορούμε να τα δούμε και μέσα στο σχέδιο πόλης και ανά περίπτωση ξεχωριστά».

Γιατί αρνήθηκε να συμμετέχει στο γκάλοπ της τοπικής ΝΔ

«Εγώ ξεκίνησα μόνος, με κάποιους συνεργάτες μου και αποφασίσαμε την κάθοδο σε αυτές τις εκλογές σαν ανεξάρτητος συνδυασμός. Πέρα από τα πιστεύω μας τα ιδεολογικά και τα πολιτικά νομίζω ότι οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι άλλο, δεν είναι κομματικές, άλλωστε ο καθένας μπορεί να εκφραστεί κομματικά σε λίγες βδομάδες που θα έχουμε εθνικές εκλογές. Οι δημοτικές δεν είναι κομματικές εκλογές, δημοτικές εκλογές σημαίνει ότι συστρατεύομαστε για πράγματα τα οποία μας αφορούν σαν κατοίκους, δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα. Ο κάθε υποψήιος μπορεί να διατηρήσει τις κομματικές του πεποιθήσεις όμως στο δήμο πρέπει να τις αφήσει στην άκρη διότι εδώ είμαστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα της περιοχής μας και μας βασανίζουν χρόνια τώρα και σε αυτά δεν χωράει το πολιτικό χρώμα. Εγώ κλήθηκα και ήμουν παρών στη συζήτηση με τον κ. Δράκο όπως ενδεχόμενα να γίνουν και με άλλους συνυποψήφιους, δεν έχω αντίρρηση να συζητάμε, από τις θέσεις που θα μας κατατάξει ο κόσμος στο δημοτικό συμβούλιο θα παλεύουμε για τα προβλήματα του δήμου. Ήμουνα υποχρεωμένος να μην συμφωνήσω με την πρόταση να κάνουμε ένα γκάλοπ που θα βλέπαμε ποιος από τους τρεις έχει μεγαλύτερη δημοτικότητα, το θεώρησα ότι είναι σπατάλη χρόνου και ότι τα συμπεράσματα δεν θα ήταν αυτά που θέλαμε, είτε απόλυτα διαφανή είτε μεροληπτικά και με σκοπιμότητες. Δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να σπαταληθεί με αυτά και οι άλλοι υποψήφιοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους. Επομένως η πρόταση μου ήταν ρεαλιστική και ξεκάθαρη, τους πρότεινα ως παλιός δήμαρχος με πολλά έργα και επιτυχίες στον μικρό δήμο Ελευθερών, με γνώση και εμπειρία σε έργα, προγράμματα και χρηματοδοτήσεις, να είμαι επικεφαλής και να στηρίξουν αυτόν τον συνδυασμό, δεν αρνηθήκαμε την οποιαδήποτε συνεργασία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ