«Το ΕΚΕΤΑ πιστεύει πολύ στην πρόταση της Καβάλας για την δημιουργία του κέντρου έρευνας και καινοτομίας»

0
217

Για τις προτάσεις ψηφιακού εκσυγχρονισμού αλλά και την δημιουργία του κέντρου έρευνας και καινοτομίας στην Καβάλα μίλησε στον Alpha Radio o αντιδήμαρχος ψηφιακών εφαρμογών και προγραμματισμού Γιώργος Μιχαηλίδης. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις προσπάθειες να εγκριθεί η χρηματοδότηση για το ερευνητικό κέντρο αλλά και στις άλλες πρωτοβουλίες του δήμου όπως αυτή της ψηφιακής καταγραφής δεδομένων με σκοπο την προστασία των ακτών μας από την διάβρωση.

«Πέρσι είχε γίνει αυτή η προσπάθεια από το ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη να κατεβάσει αυτή την πρόταση για την ίδρυση ενός ερευνητικού κέντρου το οποίο θα είχε έναν πόλο στην Καβάλα και αν δεν κάνω λάθος και έναν πόλο στην Καστοριά. Η πρόταση αυτή είχε περάσει στην πρώτη φάση αξιολόγησης και στη δεύτερη υπήρχε ανάμεσα στις προτάσεις που χρηματοδοτήθηκαν. Φυσικά σε τέτοια Ευρωπαϊκά προγράμματα είναι πολύ σύνηθες οι προτάσεις αυτές να βελτιώνονται κάθε φορά σύμφωνα με την αξιολόγηση που γίνεται και να κατατίθενται 2-3 ή 4 φορές μέχρι να καταφέρουνε να πάρουνε τελικά την χρηματοδότηση. Επειδή το ΕΚΕΤΑ πιστεύει στην προσπάθεια αυτή, μας ζήτησε να πάρουν ξανα την σύμφωνη μας γνώμη για να ξανακαταθέσει την πρόταση και φέτος. Έχει κάνει κάποιες βελτιώσεις και θέλει να ξανά υποβάλει την πρόταση με κέντρο την Καβάλα για την λειτουργία ερευνητικού κέντρου πιστεύοντας ότι θα πάει ακόμα καλύτερα και ότι θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί».

«Το ΕΚΕΤΑ είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης, είναι ένας ερευνητικός φορέας ο μεγαλύτερος ίσως στην Ελλάδα το κομμάτι αυτό ο οποίος έχει έδρα στην Θεσσαλονίκη, γιατί είναι ένα κέντρο ερευνητικό, δεν έχει διδακτικό σκέλος όπως έχουν τα πανεπιστήμια που έχουν και διδακτικό και ερευνητικό. Μιλάμε για φορέα που αποκλειστικά καταθέτει και τρέχει ερευνητικά προγράμματα. Η οποιαδήποτε επαφή με ερευνητικά ιδρύματα, είτε με το ΕΚΕΤΑ είτε με τα πανεπιστήμια τα όμορφα, έχουν πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα η συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ συνεχίστηκε σε πολλά επίπεδα, καταθέσαμε σε 3 ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα στα οποία το ΕΚΕΤΑ μας προτείνει, σε ένα από τα οποία εγκρίθηκε, με προϋπολογισμό 150.000 για την ψηφιακή προστασία των δασών. Στη συνέχεια ήρθε σε επαφή και με ιδιωτικές εταιρίες με τις οποίες έκανε σημαντικές συνεργασίες με αμοιβαίο όφελος και κάποιες θα ακουστούνε στην πορεία. Η επαφή με ένα ερευνητικό κέντρο ανεξαρτήτως του αν θα εγκριθούν ή όχι είναι πολύ σημαντική, όπως και με το ΔΙΠΑΕ που τον τελευταίο καιρό γίνονται πάρα πολλές συνεργασίες και σε επίπεδο συγγραφής προγραμμάτων όπως παραδείγματος χάρη έγινε η συνεργασία για το πρόγραμμα της Παναγίας που ξανακατατέθηκε και είναι το μόνο τέτοιο πρόγραμμα που κατατέθηκε από όλη την Ελλάδα και βλέπετε ότι η κάθε πρόταση έχει πολλές ευκαιρίες να χρηματοδοτηθεί. Ακόμη και στα προγράμματα της λεγόμενης πράσινης συμφωνίας, του Green Deal, υπάρχουν προτάσεις πολύ σημαντικές τις οποίες είναι η τρίτη φορά που καταθέτουμε. Έτσι γίνεται στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, συνήθως το ποσοστό επιτυχίας είναι περίπου 1 στα 10, αλλά η κάθε πρόταση έχει την ευκαιρία να κατατεθεί και σε άλλες προσκλήσεις που γίνονται».

«Την προηγούμενη φορά η πρόταση για το κέντρο καινοτομίας πήρε 80%, οι προτάσεις που χρηματοδοτήθηκαν πήραν από 85% και πάνω, δεν ήταν μακριά από το να καταφέρει να χρηματοδοτηθεί. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις τι προτάσεις θα κατέβουν και αυτή τη φορά, μπορεί να μην κατέβει καμία άλλη πρόταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να είναι μειωμένες οι προτάσεις ή και το αντίθετο. Σε κάθε περίπτωση όμως δε πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς να πετύχεις χρηματοδότηση».

«Το ψηφιακό πρόγραμμα για την αλιεία π.χ. δεν έχει τον άμεσο αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένα έξυπνο παγκάκι ή ένα λεωφορείο που κινείται αυτόνομα αλλά είναι τρομερά ουσιαστικό. Τον πρώτο καιρό που αναλάβαμε ως διοίκηση ήρθαμε σε επαφή και εγώ προσωπικά με καθηγητές από όμορα πανεπιστήμια και ινστιτούτα. Εγώ ήρθα σε επαφή με τον κ. Συλαίο από το ΔΠΘ και τον κ. Κουτράκη από το ΙΝΑΛΕ για να ρωτήσω τη γνώμη τους σχετικά με το ποια είναι τα πιο βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Το πιο σημαντικό πρόβλημα που μου ανέφεραν είναι η διάβρωση των ακτών. Για να μπορέσεις λοιπόν να μελετάς σωστά την διάβρωση των ακτών και να μπορείς να σχεδιάζεις αποτελεσματικά έργα παρέμβασης όπως οι κυματοθραύστες που γίνονται κατά καιρούς και συχνά αστοχούν γιατί δεν υπάρχουν ψηφιακά δεδομένα για την διαστασολόγιση τους. Στο μέλλον έργα προστασίας των ακτών – μιλάμε για έργα πολλών εκατομμυρίων τα οποία πρέπει να πας κεντρικά στην Ευρώπη για αναζήτηση χρηματοδότησης- θα πρέπει να έχεις στοιχεία και για να τα αποκτήσεις θα πρέπει να έχεις ωκεανογραφικούς σταθμούς. Και αφού στήσεις ωκεανογραφικούς σταθμούς οι οποίοι σε βοηθούν να έχεις και στοιχεία τοπικά σχετικά με τα ρεύματα, της διεύθυνση των ανέμων, τη διάβρωση και όλα τα σχετικά, μετά μπορείς να στοιχειοθετήσεις μία μελέτη για να διεκδικήσεις χρηματοδότηση. Βλέπετε ότι ένα παρόμοιο έργο έγινε και στην περιοχή του Παγγαίου, είχε ξεκινήσει πριν από πολλά χρόνια. Αυτή την στιγμή βάζοντας δύο ωκεανογραφικούς σταθμούς στην δική μας περιοχή στο Παληό και στο Περιγιάλι θα μπορούμε να έχουμε ένα ενιαίο μέτωπο και να έχουμε μια πάρα πολύ καλή εικόνα των ιδιαίτερων τοπικών συνθηκών και να μπορούμε να καταθέσουμε στο μέλλον σαν Δήμος Καβάλας για σοβαρές χρηματοδοτήσεις προστασίας των ακτών. Συνεχίζουμε εμείς τώρα στη δική μας περιοχή να έχουμε μία πάρα πολύ καλή εικόνα σε πολύ καλή κλίμακα τοπική του τι πραγματικά συμβαίνει στις ακτές μας. Αν δείτε στις διεθνείς αναφορές και τα άρθρα που έχουν γραφτεί μετά το φράγμα του Νέστου η περιοχή παρουσιάζει πρόβλημα όσον αφορά τη διάβρωση των ακτών και αυτό το πρόβλημα δεν θα σταματήσει. Την στιγμή που σε εμάς οι ακτές είναι το ισχυρό μας όπλο για τον τουρισμό καταλαβαίνετε ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύ σοβαρά αυτό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ