«Μέσα στο 2024 καφέ κάδους θα έχουν όλα τα νοικοκυριά της Καβάλας»

0
244

Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης των βιοαποβλήτων στο Δήμο Καβάλας όπως επεσήμανε στον Alpha Radio ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Κυριάκος Σταυρίδης. Ο ίδιος μίλησε για την εφαρμογή του μέτρου στην συνοικία της Νεάπολης, τα βήματα που ακολουθούνται και τις λεπτομέρειες που αφορούν τη νέα αυτή μέθοδο ανακύκλωσης ενώ εκτίμησε πως μέσα στο 2024 καφέ κάδους θα έχουν όλα τα νοικοκυριά της Καβάλας.

«Καθυστερούμε με τους καφέ κάδους γιατί γίνεται εδώ και τρεις μήνες μία σοβαρή δουλειά από την υπηρεσία ώστε να υπάρχει η ανάλογη ανταπόκριση στην ανακύκλωση των βιοαποβλήτων, να γίνει σωστή δουλειά ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα πολλά, σίγουρα θα έχουμε κάποια στην αρχή μικρά, θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία η υπηρεσία θα αξιολογήσει και θα προσπαθήσει να τα λύσει. Το πρώτο είναι ότι ρίχνουμε ότι έχει σχέση με μαγειρεμένο φαγητό, πράσινα, φρούτα οτιδήποτε και όχι νωπά. Δεν θα πετάξουμε το κρέας ή το κόκκαλο που θα καθαρίσουμε για να μαγειρέψουμε, το κοτόπουλο, ούτε τα εντόσθια από τα ψάρια ούτε φυσικά σκουπίδια, πλαστικά, αλουμίνια».

«Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη βδομάδα την διανομή των μικρών καφέ κάδων τα οποία θα είναι στην κουζίνα κάθε νοικοκυριού, είναι δύο κυρίες από τη ΔΙΑΜΑΘ οι οποίες μοιράζουν τους κάδους πόρτα-πόρτα και ενημερώνουν τον κόσμο και δίνουν το σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο λέει ο τρόπος που θα γίνεται και το τι πετάμε μέσα στα καδάκια και μετά αμέσως στο μεγάλο κάδο. Αυτά είναι 8-10 λίτρων, τα οποία θα έχουμε στην κουζίνα μας φυσικά με τις ανάλογες σακούλες που δίνουνε οι κυρίες από τη ΔΙΑΜΑΘ. Χρησιμοποιούμε το καδάκι με τη σακούλα, κλείνουμε τη σακούλα και την πετάμε στο μεγάλο κάδο. Αυτές τις δύο μέρες ήδη έχουν μοιραστεί περίπου 180 κάδοι, σήμερα συνεχίζουμε, υπάρχει ανταπόκριση υπάρχει μία κινητικότητα από τον κόσμο να πάρει το μικρό καδάκι και να το χρησιμοποιήσει για ανακύκλωση. Σήμερα συνεχίζουνε τα παιδιά με την βοήθεια φυσικά και του προέδρου του Συλλόγου Νεάπολης, για να γνωρίσουμε και τα σπίτια, γίνεται ενημέρωση και συγχρόνως δίνουμε και τον μικρό καφέ κάδο.

«Από αύριο ξεκινάει και η τοποθέτηση του μεγάλου κάδου στα σημεία που υπάρχουν ήδη κάδοι, θέλουμε λίγο προσοχή από την υπηρεσία γιατί σε μερικά σημεία υπάρχουν ήδη τρεις κάδοι και θα φορτωθούν λίγο περισσότερο αλλά θα είναι δοκιμαστικό για να δούμε και τη λειτουργία του. Είμαστε έτοιμοι, τη Δευτέρα είναι Πρωτομαγιά, εμείς την Τετάρτη 3 του μήνα ξεκινάμε την πρώτη αποκομιδή. Θα αρχίσουμε το πρόγραμμα και θα κάνουμε την πρώτη αποκομιδή, να μαζέψουμε τα απαραίτητα στοιχεία τα οποία θα είναι χρήσιμα στην υπηρεσία, να δούμε τι γίνεται. Προσπαθούμε να είναι έτοιμο το καδοπλυντήριο, μία πρόβα που κάναμε είναι έτοιμο, τουλάχιστον τώρα που δεν είναι καλοκαίρι κάθε δεκαήμερο να βγαίνει και να πλένει αυτούς τους κάδους, συγχρόνως με την αποκομιδή να πλένει και τους καφέ κάδους ώστε να μην δημιουργηθεί τουλάχιστον το καλοκαίρι πρόβλημα μυρωδιάς».

«Μέσα στο 2024 όχι πια σαν Δήμος Καβάλας άλλα υποχρεωτικά σε όλη την Ελλάδα αρχίζει η εφαρμογή του καφέ κάδου. Οπότε μέσα στο 2024 μαζεύοντας τα στοιχεία τώρα θα δούμε πώς ακριβώς θα γίνει η τοποθέτηση αυτών των κάδων, σε ποια σημεία, και το αποτέλεσμα που θα έχουμε. Μέσα στο 2ο τρίμηνο του 2024 θεωρώ ότι θα έχουν τοποθετηθεί σε όλη την πόλη. Δεν είναι όμως και στο χέρι μας γιατί είναι ένα πρόγραμμα της ΔΙΑΜΑΘ, να δούμε και πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε όλους αυτούς τους κάδους για όλη την περιφέρεια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ