«Μία ισλαμοφασιστική χώρα επιβάλει τα θέλω της σε μία χώρα που αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας για την Ευρώπη»

0
365

Για πολλαπλές νίκες του Ερντογάν στην σύνοδο του ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο ΕΚΠΑ Ιωάννης Μάζης σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» όπου ανέλυσε το περιεχόμενο των «κατακτήσεων» της με αντάλλαγμα το πολυπόθητο ναι της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Βαρύ θα είναι το τίμημα για την Σουηδία που από δημοκρατία πρότυπο θα αναγκαστεί να αλλάξει το σύνταγμα της κατά τις επιταγές του Ερντογάν ενώ υποχωρήσεις κανει και η Ε.Ε. αλλά και οι ΗΠΑ που παραδίδουν τα οπλικά συστήματα που επιθυμούσε διακαώς ο Ερντογάν.

Μία ισλαμοφασιστική χώρα καταφέρνει να επιβάλει τα θέλω της σε μία χώρα που αποτελεί πρότυπο δημοκρατίας για την Ευρώπη

«Η Τουρκία κατήγαγε πολλές νίκες παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα, κατάφερε να πείσει το ΝΑΤΟ και να αναγκάσει την Σουηδία να αλλάξει μέχρι και το σύνταγμα της στο μέλλον ούτως ώστε να καλυφθεί σε ότι αφορά τις διώξεις αυτών που θεωρεί τρομοκράτες στο έδαφος της Σουηδίας, δηλαδή τους Κούρδους, τους Γκιουλενιστές κτλ. Αυτό δεν είναι ούτε αναδίπλωση, ούτε υποχώρηση της Τουρκίας στα ΝΑΤΟικά κελεύσματα. Είναι ένα πολύ σκληρό μέτρο το οποίο μία ισλαμοφασιστική χώρα καταφέρνει να επιβάλει τα θέλω της σε μία δημοκρατική χώρα που αποτελεί και πρότυπο δημοκρατίας για την Ευρώπη».

Η τελωνειακή ένωση την ενδιαφέρει για να μπορεί να κατακλύσει τις Ευρωπαϊκές αγορές με τα τουρκικά προϊόντα

«Το δεύτερο είναι ότι ανάγκασε την Ε.Ε. να υποσχεθεί ότι θα εξετάσει την επανέναρξη των συνομιλιών για την τελωνειακή ένωση. Άλλωστε αυτή ενδιαφέρει την Τουρκία, η τελωνειακή ένωση την ενδιαφέρει για να μπορεί να κατακλύσει τις Ευρωπαϊκές αγορές με τα τουρκικά προϊόντα που εκ των πραγμάτων και λόγω οικονομικών συνθηκών είναι πολύ πιο προσοδοφόρες για την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιο φθηνές από ότι οι Ευρωπαικές ή άλλες παραγωγές και της επιτρέπει να λαμβάνει τα ισχυρά δοσίματα και κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να κάνει την χρήση όπως αυτή θεωρεί. Μπορείτε να φανταστείτε την Τουρκία να αποδέχεται το νομικό πολιτισμό της Ευρώπης σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα; Τα πολιτικά δικαιώματα, τον ελεύθερο λόγο που αποτελούν στοιχεία του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού; Μιλάω και να το αποδεχτεί με τον έλεγχο τον Ευρωπαϊκό όπως ας πούμε υποχρεούται οποιαδήποτε χώρα η οποία είναι κράτος μέλος, θα είχε διαλυθεί μέσα σε 2 χρόνια».

Η Τουρκική εθνοσυνέλευση που έχει την πλειοψηφία και εκεί ο Ερντογάν θα χρησιμοποιηθεί ως ένα μετρό νέου εκβιασμού

«Συνεπώς κατάφερε να πάρει μόνο τα θετικά από την Ευρώπη, κατάφερε να επιβάλει στη Σουηδία θα δούμε στην πορεία πως θα πάει, έδωσε υπόσχεση ο κύριος Ερντογάν ότι θα θέσει το θέμα με θετική εισήγηση στην Τουρκική εθνοσυνέλευση για να γίνει η Σουηδία μέλος του ΝΑΤΟ, δεν είπε την έβαλα αλλά θα το θέσω στην εθνοσυνέλευση και ότι μου πουν. Αντιλαμβάνεστε ότι η Τουρκική εθνοσυνέλευση που έχει την πλειοψηφία και εκεί ο Ερντογάν θα χρησιμοποιηθεί ως ένα μετρό νέου εκβιασμού για να μπορεί να παρακολουθεί μέχρι το τέλος την εφαρμογή των απαιτήσεων του, αφενός μεν για τα f16 αφετέρου δε για την Σουηδία. Γιατί μπορεί κάλλιστα να εντέλλεται η κυβερνητική πλειοψηφία τι θα ψηφίσει και τι όχι, αυτά είναι απλά. Άκουσα ότι δεν θα προλαβαίνουνε λέει ψηφίζουνε ναι οι Τούρκοι βουλευτές, να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι γιατί οι Τούρκοι βουλευτές άγονται και φέρονται από τις επιθυμίες του σουλτάνου και ότι πει αυτός θα κάνουν. Και αυτό θα το χρησιμοποιήσει ο Ερντογάν».

Ποιος θα είναι ο μηχανισμός που αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας θα της απαγορεύσει να χρησιμοποιήσει τα οπλικά συστήματα της

«Θα μπει ένας μηχανισμός λέει το Κογκρέσο που θα επιβλέπει τη μη χρήση των αεροσκαφών και μετά αρχίζουν και τα θολώνουν οι σχολιαστές εις βάρος της Ελλάδος, για την ισορροπία στην ΝΑ πτέρυγα. Δεν είναι έτσι ακριβώς, αυτός ο μηχανισμός αλλά και η ρήτρα του Κογκρέσου θα λέει ότι αυτά τα όπλα τα αναβαθμισμένα τα f16 δηλαδή δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία σε περίπτωση πολέμου με την Ελλάδα. Αυτά είναι αστειότητες, θέλω να φανταστώ ποιος θα είναι εκείνος ο μηχανισμός που αν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα της απαγορεύσει να χρησιμοποιήσει τα οπλικά συστήματα της. Τώρα βεβαίως θα ακουστούν πράγματα όπως ότι με τα οπλικά αυτά πήρανε και 900 πυραύλους που έχουν ειδικά τσιπ τα οποία μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν οι κατασκευαστές. Θεμιτό να το ακούω, σωστό είναι, το ζήτημα είναι εάν σε αυτήν την περίπτωση δεν εξαναγκαστεί και πάλι μία πρόθυμος χώρα, δεν ξέρω ποια θα είναι αυτή, μπορεί να είναι η δική μας μπορεί να είναι η Τουρκία, να εκχωρήσει δικαιώματα ούτως ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη. Διότι  πάντα το ζητούμενο σε μία ειρήνη δεν είναι η διεθνές δικαιοσύνη, είναι η διατήρηση της ειρήνης. Pax Romana, οι Ρωμαίοι δεν πάει να πει ότι εφήρμοζαν δικαιοσύνη σε όλους τους λαούς που κυβερνούσαν αλλά είχαν ειρήνη γιατί είχαν ισχύ».

Το Τουρκικό ναι είναι ναι υπό προϋποθέσεις

«Καταρχάς το τουρκικό ναι, είναι ναι υπό προϋποθέσεις, θα περιμένουμε την Σουηδία να αλλάξει το σύνταγμα της, θα περιμένουμε την Σουηδία να προβαίνει σε διώξεις τις οποίες εμείς θα ορίζουμε μέσω ενός ειδικού παρατηρητή του ΝΑΤΟ ο οποίος θα είναι ειδικός επί θεμάτων τρομοκρατίας και θα δούμε τα χαρακτηριστικά αυτού του ειδικού παρατηρητή, θα ιδρυθεί ένας τέτοιος μηχανισμός και στο ΝΑΤΟ και από την στιγμή που θα κάνουμε τη Σουηδία -μία από τις σημαντικότερες Ευρωπαϊκές δημοκρατίες- να υπακούει τα κελεύσματα μας ανάλογα με το ποιον πολίτη θεωρούμε εχθρό μας ή όχι και να μας τον παραδίδει δια τα περαιτέρω δημοκρατικά εδώ στην Τουρκία και εμείς θα δούμε τι θα κάνουμε με την τουρκική εθνοσυνέλευση γιατί προπάντων η δημοκρατία! Πρέπει να αποφασίσει το κοινοβούλιο αναλόγως με την εφαρμογή που θα κάνετε και εσείς».

Υποχωρούμε από την πάγια ελληνική θέση ότι μία είναι η διαφορά μας και αυτή είναι νομικής φύσεως

«Μας είπε ο πρωθυπουργός ότι πρέπει να κάνουμε σε πολιτισμένο κλίμα φιλικό με την Τουρκία ένα διάλογο, ούτως ώστε να λύσουμε τις διαφορές μας –πληθυντικός- δηλαδή σύμφωνα ακριβώς με την Μαδρίτη και το Ελσίνκι του Σημίτη, δηλαδή δεν έχουμε μία διαφορά η οποία είναι καθαρά νομική, έχουμε πολλές διαφορές και συνεχίζει και λέει, για να λύσουμε τις γεωπολιτικές μας διαφορές, και στον πληθυντικό οι διαφορές αλλά και γεωπολιτικές! Μα δεν είναι γεωπολιτικές, είναι νομικές οι διαφορές μας. Άρα υποχωρούμε από την πάγια ελληνική θέση ότι μία είναι η διαφορά μας και αυτή είναι νομικής φύσεως. Τώρα πως την τσακίσαμε την Τουρκία δεν το έχω καταλάβει εγώ, πιθανών να μπορείτε να μου το εξηγήσετε εσείς».

Τα στενά και οι περιοχικοί χάρτες που αναφέρουν την Κύπρο με συντεταγμένες

«Έγινε μια αναφορά στο Μοντρέ και πλανάται μία πρόταση ότι στο Μοντρέ λέει τα στενά straights, και η Τουρκία επιμένει να τα λέει Turkey straights, και η Αμερικανική συμβιβαστική πρόταση είναι όποιος θέλει να τα λέει straits και όποιος θέλει να τα λέει Turkey straits, δηλαδή τουρκικά στενά. Εμείς τι θα κάνουμε, θα δεχτούμε να τα λέμε εμείς Straits και θα υποχωρήσουμε από την ακατάλυτη ισχύ της συνθήκης του Μοντρέ; Τότε σιγά σιγά θα υποχωρήσουμε και από την συνθήκη της Λωζάννης γιατί οι Τούρκοι βλέπουν ότι μπορούν να αλλάζουν ακατάλυτους όρους διεθνών συνθηκών, εμείς θα λέμε τα στενά straits και όλοι οι άλλοι Turkey straits και θα την πατήσουμε όπως με τα Σκόπια. Το δεύτερο που έχει σημασία, τι θα γίνει με αυτούς τους περιοχικούς χάρτες που θέλουν κατά απαίτηση της Τουρκίας η Κύπρος να αναφέρεται με συντεταγμένες και όχι με το όνομα της Κυπριακή Δημοκρατία που δεν την αναγνωρίζουν και αναλυτές λένε ότι σύντομα και άλλες χώρες θα αναφέρονται με συντεταγμένες σε αυτή. Θα ήθελα να μάθω ποιες θα είναι αυτές οι χώρες και αν μέσα σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται και η Τουρκία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ