«Μέχρι 31 Μαρτίου πρέπει με κάθε μέσο ο Δήμος να ενημερώνει τους δημότες για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους»

0
161

Να καταστρώσει το σχέδιο του και να ενημερώσει τους πολίτες για την υποχρέωση τους να διατηρούν τα οικόπεδα τους καθαρά εν όψει της αντιπυρικής περιόδου καλεί τον δήμο Καβάλας ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας με τον συνδυασμό «Η Καβάλα μπροστά» Γιάννης Εριφυλλίδης. Ο ίδιος μίλησε στον Alpha Radio για τα όσα ορίζει ο νόμος και τις υποχρεώσεις του δήμου, αλλά και για την προετοιμασία του ψηφοδελτίου και του προγράμματος της παράταξης του.

«Έως την 30η Απριλίου θα πρέπει οι ιδιώτες να έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό των οικοπέδων τους και μάλιστα ο νόμος διευκρινίζει πλέον ότι δεν είναι αρκετό να τα καθαρίσουν μία φορά, αυτή η υποχρέωση εκτείνεται σε όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή μέχρι και τον Οκτώβριο θα πρέπει να τα διατηρούν και καθαρά ώστε να αποτρέπεται ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και να μη γίνονται τα πράγματα χειρότερα, διότι πρέπει να προλαμβάνουμε. Ακόμα και σε περίπτωση που εκδηλωθεί πυρκαγιά να είναι τα οικόπεδα σε τέτοια κατάσταση ούτως ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω και να σβήσει το δυνατόν γρηγορότερα. Εμείς κάναμε την ερώτηση αυτή με αφορμή και την ψήφιση του καινούργιου νόμου, το σχετικό άρθρο ξέρετε μπήκε στον επίμαχο νόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού, για την μετονομασία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας και λοιπά. Είναι σύνηθες αυτό, ο νομοθέτης εδώ στην Ελλάδα το κάνει πολύ συχνά, σε έναν άσχετο νόμο μπαίνουν και διάφορα άλλα άρθρα για να ψηφιστούν από τη Βουλή. Δεν είναι ότι αυτές οι υποχρεώσεις δεν υπήρχαν και στο παρελθόν, είναι υποχρεωμένοι οι ιδιώτες να καθαρίζουν τα οικόπεδα, είναι υποχρεωμένος ο δήμος να κάνει αυτοψία, να βλέπει αν κάποιος δεν έχει καθαρίσει, οπότε πλέον αυτεπάγγελτα καθαρίζει ο δήμος και επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα, αυτά υπήρχαν απλώς με το καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο εξειδικεύτηκαν κάποιες παράμετροι αυτών των υποχρεώσεων».

«Δεν υπάρχει μέχρι στιγμής επίσημη ενημέρωση από το δήμο και θα πρέπει να υπάρχει διότι όταν η υποχρέωση αυτή -το λέει ρητά ο νόμος- ξεκινά από 1η Απριλίου και μάλιστα το τελευταίο κείμενο της τροπολογίας που διάβασα και νομίζω έτσι ψηφίστηκε έλεγε ότι μέχρι 31 Μαρτίου πρέπει με κάθε μέσο ο Δήμος να ενημερώνει τους δημότες. Μέσα στις επόμενες 10 μέρες πρέπει να βγει μία σχετική ανακοίνωση από το δήμο, αυτό είναι το πρώτο στάδιο αλλά θα πρέπει και οι υπηρεσιακοί παράγοντες να είναι σίγουροι ότι έχουν έναν σχεδιασμό ούτως ώστε να αρχίσουν τα καθήκοντα τους, να κάνουν τις αυτοψίες που χρειάζεται, να υπάρξει έλεγχος διότι το να κάνεις μία γνωστοποίηση, να βγάλεις μία ανακοίνωση και μετά να μην υπάρχει έλεγχος για το αν συμμορφώθηκαν οι δημότες με τις υποχρεώσεις του νόμου είναι γράμμα κενό. Το Παληό είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή για πυρκαγιά αλλά δεν είναι μόνο εκεί, έτσι όπως επεκταθεί ο Δήμος Καβάλας είναι πάρα πολλές οι περιοχές, ο νόμος το λέει είναι 100m από τις οικιστικές περιοχές που θα πρέπει όλα αυτά τα οικόπεδα να διατηρούνται καθαρά για τον σκοπό αποτροπής των πυρκαγιών. Είναι ένα σημαντικό θέμα, εγώ δεν κινδυνολογώ, μακάρι να αποδειχθεί ότι ο δήμος βρίσκεται σε ετοιμότητα, έχει καταστρώσει το σχετικό σχέδιο αλλά πρέπει να τρέξει αυτό γιατί οι προθεσμίες πιέζουν».

«Και εμείς σύντομα θα ανακοινώσουμε υποψήφιους, δεν βιαζόμαστε γιατί όποιος βιάζεται σκοντάφτει λένε και είμαι αυτής της άποψης, καταρτίζουμε το πρόγραμμά μας στις λεπτομέρειες του, κάνω συνέχεια επαφές με φορείς της πόλης, με συλλόγους, με ανθρώπους που ξέρουν τα προβλήματα καλύτερα από τον καθένα, συγκεκριμένα για την κάθε γειτονιά για το κάθε θέμα και πρόβλημα που φιλοδοξούμε να δώσουμε λύση με το πρόγραμμα μας, είμαστε σε κατάσταση εγρήγορσης. Ίσως δε φαίνεται διότι δεν προβαίνουμε εμείς σε τόσες πολλές ανακοινώσεις ή σε φαντασμαγορικές εκδηλώσεις και λοιπά αλλά το κάνουμε μεθοδικά και θα δείτε τα αποτελέσματα στις επόμενες ανακοινώσεις τις οποίες προσεχώς θα βγάλουμε και μέσω των social media, με δελτία τύπου, και στις εκδηλώσεις που θα καλέσουμε τους δημότες να καταθέσουν και εκείνοι την άποψή τους για τα προβλήματα που ταλανίζουν την Καβάλα. Είναι μία διαδικασία μακρά, ξέρω ότι ο κόσμος τώρα αρχίζει να συνέρχεται με το έγκλημα των Τεμπών και για αυτό και εμείς είμαστε προσεκτικοί, δεν θέλουμε ούτε να προκαλέσουμε σε μία περίοδο που οι πολίτες είτε δεν ενδιαφέρονται ή όσοι ενδιαφέρονται πιο πολύ τους νοιάζουν οι εθνικές εκλογές παρά οι δημοτικές που φαντάζουν λίγο μακριά ακόμη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ