23.1 C
New York
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Buy now

«Η υπέρταση αναφέρεται ως «σιωπηλός δολοφόνος» γιατί πολλοί δε την γνωρίζουν και δεν εμφανίζει συμπτώματα»

Για τον αόρατο δολοφόνο, την υπέρταση αναφέρθηκε ο διευθυντής της Β’ Παθολογικής του ΓΝΚ Ξενοφών Κροκίδης ως κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργανώνει ο σύνδεσμος πολιτικών συνταξιούχων Καβάλας. Ο κ. Κροκίδης ανέλυσε στον Alpha Radio τι μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση, ποιοι παράγοντες την επιδεινώνουν αλλά και τι μπορούμε να κάνουμε όχι για να την θεραπεύσουμε αλλά για να την ρυθμίσουμε.

«Η υπέρταση στον υπότιτλο της εκδήλωσης αναφέρεται ως «σιωπηλός δολοφόνος» και αυτό εξηγείται από δύο πράγματα. Πρώτον από τη μεγάλη συχνότητα που εμφανίζει η υπέρταση, 3 εκατομμύρια περίπου συμπατριώτες μας και συμπολίτες μας πάσχουν από υπέρταση, οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν, οι περισσότεροι δε παίρνουν φάρμακα, οι περισσότεροι δεν είναι καλά ρυθμισμένη προκειμένου να αποφύγουν τα εγκεφαλικά, την καρδιακή ανεπάρκεια, τη στεφανιαία νόσο, και επίσης δε κάνει συμπτώματα. Σπάνια κάνει συμπτώματα όπως μία ζαλάδα, ένα βαρύ κεφάλι, συνήθως δεν κάνει συμπτώματα, δουλεύει ύπουλα και οδηγεί σε αυτά που είπαμε προηγουμένως. Για αυτό η υπέρταση είναι ένας ιδιαίτερος παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου γιατί τόσο η υπέρταση όσο ο διαβήτης όταν είναι αρρύθμιστος, τα λιπίδια και κυρίως η κακή χοληστερίνη και το κάπνισμα, αυτή η φονική τετράδα είναι σημαντικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου και μάλιστα δε προστίθεται ο ένας παράγοντας στον άλλον, πολλαπλασιάζει ο ένας παράγων την δύναμη του άλλου. Αν εγώ είμαι υπερτασικός και ταυτόχρονα καπνίζω, δεν προστίθεται το ένα στο άλλο αλλά το ένα πολλαπλασιάζει τη δύναμη του άλλου.

«Και οι 4 παράγοντες είναι σημαντικοί, το σημαντικό είναι που θα μιλήσουμε για το ενδοθήλιο, είναι ουσιαστικά η εσωτερική φόδρα των αγγείων και θυμόμαστε όλοι ότι η φόδρα είναι πολύ σημαντική σε ένα ρούχο. Και σε αυτή τη φόδρα λειτουργούν όλοι οι παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, το κάπνισμα, τα λιπίδια, η υπέρταση, δρουν στο ενδοθήλιο, και από κει ξεκινάει ήδη από τη νεαρή ηλικία τη διαδικασία αθηρομάτωσης, αθηροσκλήρυνσης με τις γνωστές επιβλαβείς επιπτώσεις, όπως εγκεφαλικών, εμφραγμάτων, και άλλων προβλημάτων. Αυτό το καινούργιο θα αναφέρουμε σήμερα και επίσης θα αναφερθούμε στους τρεις πυλώνες της υπέρτασης, θα μιλήσουμε για τα φάρμακα τα οποία είναι σημαντικά και θα αναφέρουμε και μια καινούργια τεχνική όπως η στεφανιογραφία που κάνει ο επεμβατικός καρδιολόγος, πάει και απονευρώνει την νεύρωση του νεφρού. Αυτή είναι μία τεχνική που δοκιμάζεται εδώ και 25 χρόνια. Πιστεύαμε στην αρχή ότι θα δώσει λύση στην υπέρταση, πλέον δε θα χρειάζεται να παίρνει κανείς φάρμακα. Αποδεικνύεται από μελέτες όμως που έχουν γίνει στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες παγκόσμια είναι ότι δεν δίνει οριστική λύση στην υπέρταση αλλά αυτός που υποβάλλεται σε αυτή την τεχνική χρειάζεται να παίρνει λιγότερα φάρμακα. Εκεί που χρειαζόταν να παίρνει 3-4 ή 5 φάρμακα στις μέγιστες δοσολογίες, θα μπορεί με ένα χαπάκι που περιέχει δύο ουσίες μέσα να ρυθμίζει την πίεση του και να έχει τα οφέλη».

«Επίσης να τονίσουμε ότι δεν πρέπει να μιλάμε για θεραπεία της υπέρτασης, μιλάμε για αντιμετώπιση της υπέρτασης. Η υπέρταση δεν είναι πνευμονία που παίρνουμε την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή για 7-10 μέρες και τελειώνουμε. Όταν διαγνωστεί από τον γιατρό ότι κάποιος είναι υπερτασικός ο άνθρωπος αυτός πορεύεται στη ζωή του με αυτόν τον όρο. Άρα πρέπει να μιλάμε όχι για θεραπεία, για αντιμετώπιση, στα επίπεδα τα οποία θα ορίσουμε, κάτω από 14 και 9. Επίσης είχαμε την παγκόσμια ημέρα ύπνου, να πούμε ότι μαζί με την άσκηση και με τη δίαιτα και ο σωστός ύπνος αποτελούν την τριάδα, τους πυλώνες για μία σωστή καρδιαγγειακή υγεία. Όταν λέμε σωστός ύπνος εννοούμε τόσο στη διάρκεια γιατί πολλοί από μας κοιμούνται πολύ λίγες ώρες λόγω υποχρεώσεων, αλλά και όσοι κοιμούνται έχουν άλλα προβλήματα, είναι το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο που με το ροχαλητό και με τις διακοπές, είναι ένα άλλο σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, που διαταράσσει και αυτό τον ύπνο και πολλοί από εμάς λόγω των κυκλικών ωραρίων έχουν έναν ακατάλληλο και μη καλό ύπνο και αυτό ακριβώς να τονίσουμε ότι ο καλός ύπνος είναι και σε διάρκεια και σε ποιότητα, μαζί με την άσκηση τρεις με τέσσερις φορές εβδομαδιαίως από 45 λεπτά γρήγορο βάδισμα και η σωστή δίαιτα, αποτελούν τους τρεις πυλώνες για μία καλή καρδιαγγειακή υγεία».

Related Articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Stay Connected

0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
3,913ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
- Advertisement -spot_img

Latest Articles