«Μαμά μην πλύνεις αυτές τις κάλτσες, πάτησαν τα ιερά χώματα της Αγιά Σοφιάς»

0
170

 

Για την φοβερή εμπειρία να βρεθούν στην Κωνσταντινούπολη οι μαθητές του μουσικού σχολείου Καβάλας, ψάλλοντας τους χαιρετισμούς στις ορθόδοξες εκκλησίες και συναντώντας τον παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη μίλησε στον ALPHA RADIO ο διευθυντής του Μουσικού Σχολείου της Καβάλας Γιάννης Κακάρας. Ο ίδιος όμως μίλησε και για την φετινή πολύ μεγάλη διοργάνωση, τους Άδοντες και Ψάλλοντες που θα έχουν έναν τεράστιο συνθέτη ως προσκεκλημένο, τον Ζμπίγκνιου Πράισνερ, γνωστό στο ελληνικό κοινό από τις μουσικές του κυρίως για τις ταινίες του Κριστόφ Κισλόφσκι.

«Ήμασταν 66 μαθητές στην εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη και από αυτούς 10 βρέθηκαν να είναι στο αναλόγιο και έψαλλαν τους χαιρετισμούς παρουσία του παναγιωτάτου, οι υπόλοιποι ψάλανε τους χαιρετισμούς στην Παναγιά Μουχλιώτισσα την ίδια μέρα το απόγευμα, γιατί αυτό που περιγράψαμε ήταν το πρωί στη Μονή Βλαχερνών. Θα μπορούσαν να ήταν όλοι και εκεί αλλά δε χωρούσαν όλοι στην εκκλησία. Ήταν μία μεγάλη αποστολή παιδιών σε συνεργασία με τη Ζάππειο σχολή και με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σε μία προσπάθεια να τονώσουμε λίγο εκεί την περιοχή και συμβολικά να ψάλλουμε τους χαιρετισμούς. Να ακουστούνε στις εκκλησίες μας οι ψαλμωδίες από παιδικές φωνές γιατί δεν ήμασταν μόνο εμείς, ήταν μαζί μας και άλλα σχολεία και δώσαμε μία υπόσχεση ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε κάθε χρόνο, συντονίζοντας και άλλους για να ενισχύσουμε τα τρία σχολεία που βρίσκονται εκεί, τη Ζάππειο σχολή, το Ζωγράφειο και τη Μεγάλη του Γένους σχολή και είχαμε επαφή και με τα 3 σχολεία».

«Συναντήσαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη καθώς ήταν προγραμματισμένο, ήταν πολύ χαρούμενος και ενθουσιάστηκε με την όλη ενέργεια, δε βοήθησε ο καιρός, πήγαν όλα κατ ευχήν και υποσχεθήκαμε ότι θα είμαστε εκεί και του χρόνου. Τα παιδιά χάρηκαν, ενθουσιάστηκαν και να πω ένα παράδειγμα μικρό από ένα μαθητή ο οποίος τη τελευταία μέρα που πήγαμε στην Αγιά Σοφιά που εχει γίνει τζαμί και βγάλανε τα παπούτσια τους για να μπουν στον χώρο και όταν επέστρεψε το παιδί στο σπίτι, η μητέρα του θέλησε να πλύνει τις κάλτσες των παιδιών και γενικά τα ρούχα του και είπε όχι μαμά αυτές οι κάλτσες δεν Θα πλυθούν γιατί πάτησαν σε ιερά χώματα. Ήταν πολύ συγκινητικό για το πώς βίωσαν τα παιδιά το ταξίδι. Υπάρχει σχετική πρόσκληση και από τη Σμύρνη όπου την επισκεφθήκαμε πρόσφατα με ένα πρόγραμμα Erasmus, και έχουν ανοιχτει κάποιες ευκαιρίες για τα παιδιά μας να έχουν επαφή με τους μαθητές από την Κωνσταντινούπολη και θα τονωθεί έτσι το ηθικό όλων.

«Οι Άδοντες και Ψάλλοντες θα έχουν φέτος προσκεκλημένο που θα διευθύνει τους μαθητές μαζί με μία μεγάλη συμφωνική ορχήστρα θα είναι ο Πράισνερ, είναι για όσους δεν τον ξέρουν είναι ένας διεθνούς φήμης Πολωνός συνθέτης πολύ γνωστός μέσα από τη μουσική που έχει γράψει για τις ταινίες του Κισλόφσκι, όπως επίσης έχει κάνει την μουσική και στην ταινία ο Άνθρωπος του Θεού για τη ζωή του Αγίου Νεκταρίου. Αυτός ο άνθρωπος θα είναι εδώ, μελοποίησε το κείμενο του Αποστόλου Παύλου τον ύμνο της αγάπης και αυτό θα ακουστεί στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων από παιδικές φωνές ως μήνυμα πανευρωπαϊκό και  παγκόσμιο με όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα και στην ουσία θέλαμε να δείξουμε ότι η αγάπη είναι αυτή που μπορεί να απαλύνει την κάθε δυσκολία που βιώνει ένας άνθρωπος. Μαζί με τον ύμνο της αγάπης του Πράισνερ θα ακουστεί ο ίδιος ύμνος σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση σε μία σύνθεση του Χρήστου Τσιαμούλη σε ελληνικό παραδοσιακό ύφος, για να δείξουμε την αγάπη από την ανατολή έως την δύση, ότι αφορά τους πάντες και μπορεί να σώσει τον κόσμο».

«Έχουν δηλώσει ότι θέλουν να συμμετάσχουν 29 σχολεία από όλη την Ελλάδα και 5 από το εξωτερικό αλλά ήδη δυστυχώς 2 έχουν ακυρώσει τη συμμετοχή τους γιατί δεν βρίσκουν κατάλυμα, έχουμε πληροφορίες ότι έχουν γεμίσει όλα τα καταλύματα της πόλης και έχουν φτάσει μέχρι την Δράμα, την Ηρακλείτσα κτλ. Είναι να γίνει φέτος 5 με 8 Μαΐου, είναι η πρώτη μέρα η 5 Μαΐου και συμπίπτουμε με τη Λευκή Νύχτα, και εκεί οι μαθητές μας σε συνεργασία με τη διοργάνωση της Λευκής Νύχτας θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους αλλά θα γίνει και μία μεγάλη μουσική γιορτή ανοιχτή όπως γίνεται κάθε χρόνο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ