«H κυβέρνηση επιχειρεί με συγκεκριμένες πολιτικές να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους»

0
130

Οι πολίτες δεν θα κρίνουν στις εκλογές τη ΝΔ από ένα τραγικό αλλά μεμονωμένο περιστατικό αλλά από το συνολικό έργο της μέσα σε μία δύσκολη 4ετία με πολλές εγχώριες και διεθνείς κρίσεις, εκτίμησε ο βουλευτής ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Alpha Radio. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, τις αντιδράσεις των νέων, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την στήριξη τους και υπογράμμισε πως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι ο καλύτερος Υπουργός Εθνικής Άμυνας που έχει περάσει από τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

Οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από μεμονωμένα περιστατικά όσο τραγικά και αν είναι αυτά αλλά συνολικά από το έργο τους

«Οι εθνικές εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας, η μέρα που ο καθένας εκφράζεται, είναι μια κατάκτηση της χώρας η οποία οφείλεται στη ΝΔ και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή τον εθνάρχη, οι οποίοι αποκατέστησαν την δημοκρατία στη χώρα. Σίγουρα μετά την ανείπωτη τραγωδία που στιγμάτισε την χώρα μας, όπως την στιγμάτισε και θα μείνουν στην ιστορία οι 113 νεκροί στο Μάτι, χωρίς καμία διάθεση συμψηφισμού, απλά λέω ότι είναι δύο ανείπωτες εθνικές τραγωδίες οι οποίες δεν θα έπρεπε να είχαν συμβεί, θα πάμε στις εθνικές εκλογές μέσα στο Μάιο όπως είπε και ο πρωθυπουργός στην συνέντευξη του, όπου ο καθένας μας θα καταθέσει τις θέσεις του, τις απόψεις του, και οι Έλληνες πολίτες θα αποφασίσουν. Το σίγουρο επίσης είναι ότι οι κυβερνήσεις δεν κρίνονται από μεμονωμένα περιστατικά όσο τραγικά και αν είναι αυτά γιατί το γεγονός αυτής της ανείπωτης εθνικής τραγωδίας, κυρίως νέοι άνθρωποι χάθηκαν και αυτή η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάνει νέα παιδιά, οι κυβερνήσεις όμως κρίνονται συνολικά από το έργο το οποίο έχουν επιτελέσει, στα 4 χρόνια που κυβέρνησε ο Κ. Μητσοτάκης. Οι πολίτες όταν έρχεται η ώρα είμαι πεπεισμένος ότι θα συνεκτιμήσουν συνολικά αυτή την κυβέρνηση. Είμαι πεπεισμένος ότι ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Αλέξη Τσίπρα οι πολίτες θα εμπιστευτούν για 4 ακόμη χρονιά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όταν έχεις μπροστά σου το διάφανο σε καμία περίπτωση δεν διαλέγεις το γκρίζο».

Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση αν ο λαός μας εμπιστευτεί είναι να συγκρουστούμε με το βαθύ δημόσιο

«Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας χωρίς υπερβολές, λαϊκισμούς και χωρίς την προσπάθεια κάποιων που επιχειρούν να διχάσουν τη χώρα ή να δημιουργήσουν ξανά πάνω και κάτω πλατείες με τον κίνδυνο να εκκολαφθεί ξανά το αυγό του φιδιού. Ναι έχουμε και μεγάλη στενοχώρια έχουμε και θυμό για αυτά τα οποία συνέβησαν, το βλέπω και με τις δύο μου κόρες, όμως επιμένω ότι στην τελική του απόφαση οι πολίτες θα δουν τη συνολική εικόνα. Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε ένα σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο ήτανε σε τραγική κατάσταση, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα πουλούσε το έργο του ΟΣΕ 350 εκ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ το πούλησε 45 εκατομμύρια, τότε στα 350 μας έλεγαν ότι ξεπουλάει και δεν κάνανε μόνον αυτό, διέγραψαν χρέη πάνω από 700 εκατομμύρια για να μπορέσουν να το πάρουν οι Ιταλοί. Η σύμβαση που υπεγράφη το 2014, μέχρι το 2016 είχε υλοποιηθεί σε ποσοστό 18%, από το 2016 έως το 2019 το ποσοστό υλοποίησης του ήταν στο 0%. Από το 2019 μέχρι σήμερα υλοποιήθηκε ένα άλλο 52% και φτάσαμε στο 70%. Σας ικανοποιεί κύριε Λαζαρίδη σε μία σύγχρονη Ελλάδα μία σύμβαση η οποία υπεγράφη το 2014 να μην έχει υλοποιηθεί το 2023; Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι δυνατόν σε μία γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, δεν έχουμε κανένα πολυδαίδαλο δίκτυο στη χώρα μας και άρα δε νοείται μία δεκαετία ολόκληρη να μην έχει ολοκληρωθεί η σύμβαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα και το μεγάλο στοίχημα για την σημερινή κυβέρνηση αν ο λαός μας εμπιστευτεί για να συγκρουστούμε με το βαθύ δημόσιο».

Η κυβέρνηση αυτή αύξησε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, που τον πήρε στα 650 και από 1η Απριλίου θα έχει φτάσει στα 780 ευρώ

«Αντιλαμβάνομαι και την οργή και τον θυμό των νέων, που τους είδαμε με αυθόρμητο τρόπο να διαδηλώνουν, ζητώντας το αυτονόητο το «Ποτέ ξανά». Εγώ το είδα και στις 2 μου κόρες, ασχέτως εάν επιχειρήθηκε αργότερα ένα κομματικό καπέλωμα σε αυτές τις εκδηλώσεις. Τα παιδιά κρατήθηκαν πίσω όμως, η νεολαία μας είναι μία δυναμική νεολαία με πάρα πολλές δυνατότητες, επιχειρήθηκε να αξιοποιηθεί κομματικά πολιτικά η ιστορία των Τεμπών γιατί είδα πανό από την υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση του νερού μέχρι το όχι στην αξιολόγηση που αυτό δεν αφορά τα Τέμπη και θα συμφωνήσουμε πως το να σπας τζαμαρίες, να πετάς πέτρες και μολότοφ σε αυτοκίνητα στην Αθήνα μόνο τη μνήμη αυτών των 57 ανθρώπων δεν τιμούμε. Εγώ επειδή είμαι κοντά ηλικιακά με τις νεότερες γενιές συνομιλώ πάρα πολλές φορές με τους φίλους των παιδιών μου. Η κυβέρνηση αυτή αντιλαμβανόμενη ότι η νέα γενιά δεν γουστάρει -να το πω πολύ απλοϊκά- την πολιτική και κατά συνέπεια και τους πολιτικούς, επιχειρεί με συγκεκριμένες πολιτικές να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους. Καταρχάς δεν συμφωνώ καθόλου και το λέω στα νέα παιδιά το δε συμμετέχω στα κοινά, γιατί όταν δε συμμετέχεις στο τέλος κάποιοι άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις για σένα χωρίς εσένα. Και επειδή έχουμε λαμπερά μυαλά και αυτά τα μυαλά θα οδηγήσουν αύριο από τη θέση του πρωθυπουργού, είτε από την θέση υπουργών, υφυπουργών, βουλευτών, δημάρχων, περιφερειάρχων την χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, είναι αναγκαίο να ασχοληθούν με την πολιτική. Η κυβέρνηση αυτή αύξησε τρεις φορές τον κατώτατο μισθό, που τον πήρε στα 650 και από 1η Απριλίου θα έχει φτάσει στα 780 ευρώ. Θυμίζω τις δύο αυξήσεις που κάναμε, την 01/01 του 2022 που πήγαμε στα 663 ευρώ και από τη 1 Μαΐου του 2022 που πήγαμε στα 713 ευρώ. Άρα εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν γιατί ο κατώτατος μισθός κατά βάση αφορά νέους ανθρώπους και εμείς δεν έχουμε τον ηλικιακό ρατσισμό που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θυμίζω ότι πήγε τον κατώτατο μισθό στα 650 ευρώ το Φλεβάρη του 2019 οδηγώντας τη χώρα σε εθνικές εκλογές. Αναρωτιέμαι γιατί τότε δεν τον έκανε 751 το μισθό, αυτή δεν ήταν η δέσμευση του; Επι ΣΥΡΙΖΑ είχαμε 2 κατώτατους μισθούς, ο ένας ήταν 510 για τους κάτω των 25 και των 586 που ήταν για πάνω από 25. Αυτός δεν είναι ηλικιακός ρατσισμός της αριστεράς;».

Οι πρωτοβουλίες για την στήριξη των νέων εργαζόμενων και ζευγαριών

«Μέσα στο Μάρτιο μπαίνουν σε εφαρμογή δύο βασικές δράσεις το προγράμματος «Σπίτι μου» για την παροχή προσιτής και ποιοτικής στέγης στους νέους ανθρώπους, είναι το πρόγραμμα άτοκων ή χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων για νέους ηλικίας 25 έως 39 ετών καθώς επίσης και το πρόγραμμα «Κάλυψη» για τη δωρεάν στέγαση ευάλωτων νέων πάλι ηλικίας 25 έως 39 ετών που είναι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Θυμίζω το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δεν ψήφισε να κατοχυρωθεί συνταγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με καταβολή του ενοικίου στους ιδιοκτήτες από το ελληνικό δημόσιο. Παράλληλα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να τονώσουμε την απασχόληση των νέων. Μέσα σε αυτές τις στρατηγικές που αναπτύσσουμε είναι το πρόγραμμα της απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, το περίφημο πρώτο ένσημο, τα νέα προγράμματα κατάρτισης σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες συνολικού ύψους 1 δις ευρώ που χρηματοδοτούνται από το ταμείου ανάκαμψης. Θυμίζω ότι πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Γάλλου προέδρου Μακρόν και άλλων 7 ηγετών, τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ για την απασχόληση των νέων με συνολικό προϋπολογισμό 1 δις που περιλαμβάνουν προγράμματα κατάρτισης για την ένταξη στην αγορά εργασίας ανέργων 18 έως 29 ετών. Επίσης δράσεις για τη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, άδεια πατρότητας 14 ημερών, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με τους δύο μήνες να επιδοτούνται από την ΔΥΠΑ, διεύρυνση των επιδοτούμενων από την ΔΥΠΑ αδειών μητρότητας από 6 σε 9 μήνες, το πρόγραμμα νταντάδες της γειτονιάς για την φροντίδα βρεφών και νηπίων ηλικίας από 2 μηνών έως 2,5 ετών, τη δημιουργία μονάδων παιδικής φροντίδας σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις, την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας νηπιαγωγείων και ολοήμερων δημοτικών σχολείων και βεβαίως τα 2.000 ευρώ τα οποία δίνονται για τη γέννηση κάθε νέου παιδιού. Ένα μείγμα πολιτικής που προφανώς δεν επιλύει όλα τα προβλήματα αλλά κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους νέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε την ανεργία στο 17,3% και το 2023 είμαστε στο 10,8%. Η μείωση της ανεργίας των γυναικών στην Ε.Ε., ο μέσος όρος ήταν την τελευταία τριετία 10,3% και στην Ελλάδα είναι 29,8%, τριπλάσια η μείωση! Και στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών ήταν 7,5% η μείωση ως μέσος όρος στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα είναι 17.5%».

Θεωρώ τον Παναγιωτόπουλο τον καλύτερο Υπουργό Εθνικής Άμυνας που έχει περάσει από τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια

«Η μεγάλη επένδυση μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες εκπαίδευσης πιλότων στην Ευρώπη της Egnatia Aviation ήταν μέσα στις προτεραιότητες μου, ήταν καθοριστική και η συμβολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Επειδή είχα την τιμή να εισηγηθώ μία σειρά νομοσχεδίων που αφορούσαν την εθνική μας άμυνα, αναφέρομαι στην ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία με τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, αναφέρομαι στην αναβάθμιση των μαχητικών f-16, στην απόκτηση των μαχητικών Rafalle, είχα την δυνατότητα να συνεργαστώ με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, θέλω να πω ότι έχοντας και την εμπειρία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι τον θεωρώ τον καλύτερο Υπουργό Εθνικής Άμυνας που έχει περάσει από τη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ