«Με τα παράλογα ενοίκια όταν ανοίξουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρχεται κανείς στην Καβάλα!»

0
334

Στο 70% φτάνει η απορρόφηση φοιτητών σε σχέση με τις θέσεις που είχαν κατανεμηθεί για το ΔΙΠΑΕ Καβάλας, ποσοστό που το θεωρεί ικανοποιητικό ο καθηγητής χημείας του ΔΙΠΑΕ Καβάλας Αθανάσιος Μητρόπουλος. Ο ίδιος ανέλυσε τα… τερτίπια των βάσεων, το σοβαρό πρόβλημα της Δράμας αλλά και το οξύτατο πρόβλημα με την στέγαση των φοιτητών προβλέποντας πως όταν ανοίξουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρχεται κανείς στην Καβάλα!

 

«Στον κόμβο της Καβάλας κατανεμήθηκαν 821 θέσεις, σε 5 τμήματα, 3 τμήματα είναι τα τμήματα χημείας φυσικής και πληροφορικής στη σχολή θετικών επιστημών και 2 τμήματα είναι το λογιστικής και χρηματοοικονομικής και το διοικητικής επιστήμης και τεχνολογίας τα οποία ανήκουν στη σχολή της Διοίκησης και οικονομίας. Συνολικά κατανεμήθηκαν 821 θέσεις και 561 καταλήφθηκαν, το ποσοστό είναι καλό γιατί πλησιάζει κοντά στο 70%, θα μπορούσε να είναι και λίγο υψηλότερο δηλαδή θα μπορούσαμε να είμαστε και στο 80% αν δεν υπήρχαν κάποιου είδους πολιτικές που ασκούν τα τμήματα. Για παράδειγμα το πληροφορικής κατανέμει 250 θέσεις και θα μπορούσε να τις πάρει και τις 250 θέσεις αλλά αυξάνει τον συντελεστή στη βάση, από 0.8 τον πάει 1.2 και αυτό σαν αυτό σαν αποτέλεσμα έχει να διώχνει 100 φοιτητές περίπου από τους 250. Η ελάχιστη βάση εισαγωγής έχει ένα συντελεστή που τον καθορίζει το τμήμα, μπορεί να είναι από 0.8 έως 1.2. Το τμήμα χημείας παρότι βάζει το συντελεστή στο 1,2 επειδή είναι υψηλόβαθμο τμήμα δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα, δηλαδή 200 κατανέμονται και 200 βάζει. Ωστόσο το τμήμα της πληροφορικής επειδή κάνει bubbling γύρω από αυτό ακριβώς το νούμερο αν εβάζε 0.8 τώρα θα έβαζε 250, τώρα που έβαλε τη βάση στο 1,1 παίρνει 160 περίπου. Θα μπορούσαν να έρθουν άλλοι 100 φοιτητές αλλά αυτό πρέπει να το δει η σχολή, θα πρέπει να δει δηλαδή το κατά πόσον είναι σωστό να μειώνουμε τον αριθμό των εισακτέων και αν είναι σωστό εχει καλώς, αν δεν είναι να το διορθώσει»

«Τώρα το ποσοστό δεν είναι άσχημο, είναι στο 70%, το πρόβλημα είναι με τα ενοίκια που χειροτερεύει. Στη Δράμα δεν είναι καλή η κατάσταση, βάζει λιγότερο από το 20% αυτών που της έχουν κατανεμηθεί, το τμήμα Δασολογίας έχει βάλει 7 φοιτητές από τους 150 που του δώσανε και το τμήμα Οινολογίας τα πήγε καλύτερα, έβαλε 50 φοιτητές αλλά το συνολικό αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Υπάρχει πρόβλημα στην Δράμα, ειδικά στο τμήμα Δασολογίας. Πρέπει και το τμήμα να δει άλλες λύσεις που μπορεί να ακολουθήσει. Το τμήμα της Ορεστιάδας που είναι ακριβώς το ίδιο τμήμα με αυτό που έχουμε στο ΔΙΠΑΕ δηλαδή είναι Δασολογίας και Περιβάλλοντος και τα λοιπά έβαλε 100% των υποψηφίων, γιατί τους έδωσαν το δικαίωμα να βάζουν και από το 4ο πεδίο εκτός από το 2ο και το 3ο πεδίο ενώ στο ΔΙΠΑΕ δεν το επέτρεψε αυτό η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να βρεθεί στους 7 φοιτητές η Δράμα. Αυτό είναι απόφαση της κυβέρνησης και αυτό το τμήμα πάει για να αλλάξει το γνωστικό του αντικείμενο».

«Η στέγαση των φοιτητών μας δεν πάει καθόλου καλά, και πέρσι δεν πήγαινε καλά, είναι αδιανόητο να υπάρχουν σπίτια των 45 τ.μ. να νοικιάζονται 400 και 450 ευρώ, είναι παντελώς απαράδεκτο, μας κατέστρεψε πανελλαδικά το Airbnb και δεν έχουν φροντίσει η κάθε τοπική κοινωνία να δεχτεί τους φοιτητές της πόλης. Προσέξετε λίγο ακόμα και οι 560 φοιτητές που βάλαμε φέτος θα έχουν γίνει σε 4 χρόνια γύρω στις 2.250 φοιτητές και αν βάλουμε και έναν 5ο χρόνο πάμε στους 3.000 φοιτητές. Αυτοί οι φοιτητές που έρχονται τώρα στον κόμβο του πανεπιστημίου της Καβάλας δεν είναι όπως η προηγούμενη κατάσταση στα ΤΕΙ στα οποία εν πάση περιπτώσει ήταν από λαϊκότερα ή φτωχότερα κοινωνικά στρώματα και αντιμετώπιζαν πολλά οικονομικά προβλήματα, έρχονται φοιτητές πιάνουν σπίτια, δηλαδή θέλουν να μείνουν τα παιδιά και να σπουδάσουν και εμείς αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι δεν φροντίζουμε τουλάχιστον να κρατήσουμε μία ισορροπία στα ενοίκια!».

«Από τότε που ήμουνα πρόεδρος και αργότερα σαν μέλος του συμβουλίου διοίκησης του ΔΙΠΑΕ ζητάγαμε να δούμε αν από το κτιριακό απόθεμα το οποίο έχει η Καβάλα θα μπορούσαμε να κάνουμε φοιτητικές εστίες. Όποιες πόρτες και ένα βαρέσαμε όλο είχαμε μία γκρίνια ότι αυτό θα γίνει ριζόρτ, αυτό θα γίνει σούπερ ξενοδοχείο, παντού τουρισμός, μιλάμε για υπερβολές. Αυτό οδήγησε στο αποτέλεσμα να μην υπάρχουν εστίες μέσα στην πόλη της Καβάλας, όχι πάνω στο παλιό ΤΕΙ. Οι εστίες που έχει το ΤΕΙ είναι του 1990 είναι παλιών προδιαγραφών, με 13 τετραγωνικά μέτρα για 2 άτομα, είναι αδιανόητο δεν περιμένει κανείς ενα παιδί σήμερα το 2023 να έρθει να μείνει σε κάτι το οποίο ήταν πριν 40 χρόνια. Θέλαμε εστίες μέσα στη πόλη, μέσα στην πόλη να είναι οι φοιτητές να κινούνται και να λειτουργούν γιατί αντιμετωπίσαμε προβλήματα όταν ήμασταν ΤΕΙ ότι ήμασταν απομονωμένοι, ζητήσαμε το κτίριο του Πρωτοδικείο για κέντρο διοίκησης ώστε να έρχονται εκεί οι γονείς να ενημερωθούν αξιοπρεπώς, και δεν έγινε τίποτα από αυτά. Το μόνο που μας νοιάζει είναι πως το ενοίκιο θα το πάμε από 400 ευρώ στα 450, όταν όμως ανοίξουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έρχεται κανείς στην Καβάλα!».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ