«Κάναμε εκδήλωση για το λεύκωμα και δεν είχαμε αντίτυπα, έφτασε μέχρι τα χέρια του Μπάιντεν»

0
425

Απόλυτα επιτυχημένη χαρακτηρίζεται η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Νέστου για την παρουσίαση του θαυμάσιου λευκώματος για τη θεολογική σχολή της Χάλκης το οποίο φιλοτέχνησε και σχεδίασε ο Θεμιστοκλής Φασουλάς αλλά χρηματοδότησε ο δήμος Νέστου. Για την ιδέα αυτή που έφτασε να.. τυπωθεί μίλησε στον Alpha Radio ο συγγραφέας του βιβλίου Θεμιστοκλής Φασουλάς, αναφερόμενος σε όλες τις λεπτομέρειες από την σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίηση της, ενός λευκώματος που έφτασε στα πέρατα του κόσμου αλλά και στα χέρια του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν!

«Ήξερα κάποιους από τους αποφοίτους του 74’ από την σχολή, εκ των οποίων ένας ήταν και Καβαλιώτης, ο κ. Βαρδαβούλιας, ο οποίος πέθανε πέρσι που ήταν καθηγητής – θεολόγος. Γνώριζα εκείνον το κύριο, μετά επειδή πήγα πάρα πολλές φορές στη θεολογική σχολή κατά καιρούς είχε επισκέπτες σπουδαστές που ήταν εκεί, μεταξύ αυτών ο κ. Πλέγκας που είναι νομικός σύμβουλος του ΟΛΠ Πειραιά που ήρθε και στην παρουσίαση, αυτός ο άνθρωπος είναι μία βιβλιοθήκη. Ήξερε πολλές λεπτομέρειες, ήξερε πολλά ιστορικά γεγονότα, αλλά αυτό που με έκανε να ξεκινήσω αυτό το λεύκωμα πέρα ότι έχω καταγωγή από εκεί, με έκανε κάτι μέσα μου να κάνω αυτό πέρα από τις επισκέψεις μου. Έτσι ξεκίνησα με την ευλογία του Πατριάρχη, πήρα την ευλογία από τον τότε Ελπιδοφόρο Αμερικής, με βοήθησε ο τωρινός ηγούμενος ο Κασσιανός και επί 3μιση χρόνια πηγαινοερχόμουν στην Πόλη, έψαχνα αρχεία, παλιές εικόνες, παλιά βιβλία που έχει εκεί, περίπου 300.000 βιβλία έχει η θεολογική σχολή της Χάλκης και σιγά σιγά έστησα όλο αυτό το πράγμα».

«Με πληροφορίες δικές μου, και πολύ ψάξιμο έκανα αυτό το λεύκωμα, υπάρχουν βέβαια πάρα πολλοί άνθρωποι που με βοηθήσανε, ο αγιογράφος ο Ευθύμης Ευθυμιάδης που έκανε το εξώφυλλο, ο πατήρ Μελέτιος ο αρχιμανδρίτης που έβλεπε τι έγραφα και τι έκανα εκεί, γιατί όλα αυτά κοσκινίζονται από ανθρώπους στο Πατριαρχείο για να μην έχει λανθασμένα στοιχεία, να είναι καλόγουστο και να είναι σωστό. Εφόσον πέρασα τις εξετάσεις από όλα αυτά, το ανέλαβε και το έστησε γραφιστικά η γυναίκα μου, ξενύχτια και καυγάδες ατελείωτοι, έβγαλα πάνω από 1.500 φωτογραφίες, το λεύκωμα είναι 288 σελίδες αλλά έγινε και μεγάλο κόσκινο στις φωτογραφίες. Εφόσον στήθηκε και αυτό είχα εγώ σε ένα usb όλο το λεύκωμα  και έφαγα μεγάλα κραυγαλέα όχι από αυτούς που έπρεπε ήδη να το έχουνε κάνει, δεν θέλω να τους αναφέρω και δεν θέλω να στεναχωρήσω κανέναν και έτσι έφτασα έξω από την πόρτα του κ. Μιχαηλίδη ο οποίος τι να σας πω για τη συμπεριφορά του απέναντι μου, που ούτε τον ήξερα ούτε με ήξερε. Μου λέει πρέπει να το κάνουμε αυτό; Του λέω δήμαρχε πρέπει ναι, μου λέει εφόσον πρέπει να το κάνουμε αυτό, πρέπει να το κάνουμε αρχοντικό, πλούσιο πρέπει να το θέλω πολυτέλεια.

«Εγώ από τα κραυγαλέα όχι από 200 αντίτυπα που σκεφτόμουν έφτασα στα 50, παίρνοντας όμως τον αέρα από τον δήμαρχο να κάνουμε κάτι που να μείνει στα επόμενα 50-100 χρόνια το φτιάξαμε, η πρώτη έκδοση στα ελληνικά, το είδε ο Πατριάρχης και ενθουσιάστηκε και πάνω στον ενθουσιασμό του λέει είναι δυνατόν να το βγάλουμε και στην αγγλική γλώσσα; Γιατί πολλοί ορθόδοξοι δεν ξέρουν ελληνικά, ο Σάββας εκεί φάνηκε πάλι γενναιόδωρος και λέει ναι παναγιότατε, θα κάνουμε και 1.000 στα αγγλικά. Φτάσαμε να κάνουμε εκδήλωση για το λεύκωμα και δεν είχαμε αντίτυπα και ξαναέκανε άλλα 1.000. Αυτό που ξέρω σίγουρα ότι το έχει ο πρόεδρος Μπάιντεν στα χέρια του, το έχει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα, στην ομογένεια στον Καναδά παντού εχει φύγει. Με συγκινεί που έβαλα αυτό το λιθαράκι και τίμησα τον πατέρα μου, γιατί και οι δύο παππούδες μου ήρθαν από την Κωνσταντινούπολη εκ των οποίων ο ένας ήταν και δασκάλους της Μεγάλης του γένους Σχολής, μιλούσε 7 γλώσσες, ο Χαριτωνίδης και λέω ότι κάνει πρέπει να κάνω και εγώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ