«Η υπέρταση είναι παγκοσμίως ο πιο συχνός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα»

0
244

Ως διεθνής ημέρα για την αρτηριακή πίεση έχει οριστεί παγκοσμίως η 17η Μαίου και η συζήτηση για τον σιωπηρό δολοφόνο της καρδιάς πλέον παύει να είναι ταμπού, με τους ειδικούς να τοποθετούνται για το πώς οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν αν πάσχουν από υπέρταση και πώς να ρυθμίσουν την πίεση τους. Αυτές τις συμβουλές μοιράζεται ο γνωστός γιατρός της Καβάλας  Μιχάλης Σωτηρόπουλος, εξηγώντας τι είναι η υπέρταση, πως εντοπίζεται αλλά και πως αντιμετωπίζεται.

«Κάνει δουλειά σιωπηλή στον οργανισμό μας και επειδή δεν είναι πολύ θορυβώδης το 30% του πληθυσμού στην Ελλάδα απασχολούνται με την υπέρταση ή έχουν υπέρταση και στην ηλικία πάνω από 65 είναι πάνω από τους μισούς! Παρόλα αυτά μόνο οι μισοί γνωρίζουν ότι πάσχουν από υπέρταση, από αυτούς που έχουν επίγνωση της νόσου τους μόνο οι μισοί παίρνουν αγωγή και από αυτούς μόνο οι μισοί την ρυθμίζουν κανονικά. Άρα μόνο το 20% των υπερτασικών ρυθμίζονται με την αγωγή να σκεφτείτε, για αυτό είναι τόσο επικίνδυνη και θεωρείται παγκοσμίως ο μεγαλύτερος, ο πιο συχνός τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα. Είναι μία κατάσταση που μπορεί να τροποποιηθεί και σε αυτό οφείλονται οι μισοί θάνατοι από έμφραγμα και εγκεφαλικό».

«Επίσης στην υπέρταση οφείλεται πολύ μεγάλο μέρος της κολπικής μαρμαρυγής, της νεφρικής ανεπάρκειας, των ανευρυσμάτων στην αορτή, της καρδιακής ανεπάρκειας κτλ, πάρα πολλά νοσήματα έχουν σχέση με την υπέρταση και μόνο το 20% την θεραπεύουν διεθνώς. Η πιο απλή πρόληψη που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάρουμε την πίεση μας, βέβαια αυτό δεν είναι πάντα τόσο εύκολη υπόθεση ούτε πρέπει να την παίρνουμε στο πόδι και επιπόλαια, ούτε πρέπει να την παίρνουμε την πίεση μας όταν ήμασταν αναστατωμένοι ή κάτι σοβαρό μας συνέβη όπως γίνεται συνήθως στην Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ηρεμήσουμε, να είμαστε ένα ήσυχο δωμάτιο τουλάχιστον μισή ώρα μακριά από καφέ ή γεύμα ή συνομιλία και να προσπαθήσουμε να ήμαστε ήρεμοι και να πάρουμε την πίεση μας με ένα καλό πιεσόμετρο ηλεκτρονικό. Κυκλοφορούν πολλά πιεσόμετρα ηλεκτρονικά στην αγορά, δεν είναι όλα αξιολογημένα ή το κλασικό πιεσόμετρο που το φουσκώνουμε. Αφού τη μετρήσουμε 3 φορές παίρνουμε τον μέσο όρο των δύο τελευταίων μετρήσεων».

«Το όριο της υπέρτασης μπορεί να είναι διεθνώς το 140 με 90 αλλά η ιδανική πίεση είναι κάτω από 120 και 80 και η φυσιολογική πίεση είναι 120-130 συστολική και 80-85 διαστολική, από κει πέρα έχουμε την οριακή που είναι μέχρι 14 και μέχρι 8.5-9. Δεν έχει συμπτώματα αυτή η νόσος, άρα μην περιμένουμε να νιώσουμε κάτι για να τη μετρήσουμε. Πολλές φορές όταν νιώσουμε κάτι και τη μετρήσουμε είναι η αφορμή να μετρήσουμε την πίεση την οποία την είχαμε παλιότερα, άρα λοιπόν πρέπει σε φυσιολογικές συνθήκες να τη μετρήσουμε την πίεση μας. Από κει και πέρα ανάλογα με το τι θα βρούμε, αν είναι μια οριακή υπέρταση το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, θα πρέπει να έχουμε μια αερόβια άσκηση πάνω από τις μισές μέρες της βδομάδας και πάνω από μισή ώρα, να χτυπήσει έντονα η καρδιά μας σε αυτό το διάστημα, να περπατήσουμε, να τρέξουμε, να κολυμπήσουμε, θα πρέπει να κόψουμε το αλάτι, οι υπερτάσεις είναι αλατοευαίσθητες, να κόψουμε το κάπνισμα που ανεβάζει την πίεση, να μη πίνουμε πολύ αλκοόλ και καφέ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ