Η έκρηξη τιμών σε ελαιόλαδο και ελιές προκάλεσε φαινόμενα πλιάτσικου σε ελαιώνες!

0
294

Η δραματική κατάσταση που προκαλεί από τη μια η ακαρπία και από την άλλη η εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου και του επιτραπέζιας ελιάς έχει οδηγήσει πολλούς να κάνουν πλιάτσικο σε ελαιώνες παραγωγών καταγγέλλει μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου Γρηγόρης Γρουζίδης! Ο ίδιος μίλησε για τη φετινή ακαρπία, τη περσινή χρονιά με τις χαλαζοπτώσεις αλλά και το επικίνδυνο φαινόμενο με τους κλέφτες στα αγροτεμάχια που μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα για την τοπική παραγωγή.

 

«Το πρόβλημα της ακαρπίας παραμένει φέτος οξύ, όλες οι παραγωγές που συλλέγονται και θα συλλεχθούν από δω και στο εξής είναι όλες ελλειμματικές σε μεγάλο βαθμό, όπως και αυτές που συγκομίστηκαν και σε αροτριείς και σε δενδρώδεις. Ιδιαίτερα στην Ελιά είναι σοβαρό το πρόβλημα της ακαρπίας, σε πολλές περιπτώσεις είναι ολική σε μεγάλο βαθμό ξεπερνά το 70-80%, είναι τραγική κατάσταση. Έχουμε τώρα όπως και σε παλαιότερους χρόνους εντοπίστηκε το θέμα με το πλιάτσικο που γίνεται  λόγω ότι είναι ελλιπή η παραγωγή και αυξημένες οι τιμές και στο ελαιόλαδο και στην επιτραπέζια ελιά και έχουμε γίνει δέκτες κρουσμάτων πλιάτσικου σε πολλά αγροτεμάχια, έχει ήδη ξεκινήσει, κάνουμε ομάδες περιφρούρησης από τα χωριά ώστε να περιφρουρηθούν τα αγροτεμάχια».

 

«Είναι μία κατάσταση δύσκολη, μίλησα με τον αντιπεριφερειάρχη, να μιλήσει με τον περιφερειάρχη ώστε να συντονιστεί μία προσπάθεια από τους αρμόδιους πού είναι η αστυνομία και η αγροφυλακή δηλαδή που έχουν τους αγροφύλακες ώστε να περιφρουρήσουν λίγο τα αγροτεμάχια γιατί είναι που είναι ελλιπής ο καρπός, αν θα γίνονται και κλεψιές καταλαβαίνετε ότι θα οδηγηθούμε σε τραγικές καταστάσεις, καταστροφές και οικονομικά και μπλεξίματα με παραγωγούς και κλέφτες, να γίνουν φασαρίες και να γίνουν επικίνδυνα πράγματα τα οποία πρέπει να τα αποφύγουμε». Ήδη υπάρχουν κρούσματα και με έχουν πάρει τηλέφωνα, όπου έχουν κλέψει και υλικά από αγροτεμάχια, προσπαθούμε να αποφύγουμε τα χειρότερα γιατί είναι μία κατάσταση η οποία θα είναι δύσκολη αν ο καθένας κάνει το οτιδήποτε».

 

«Για το κομμάτι της ακαρπίας αποστείλαμε σχετικό φάκελο στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη αγροτικού τομέα, είμαστε σε επικοινωνία, του έχουμε δώσει το υλικό που χρειάζεται, πήγαμε τον Αύγουστο και στο Υπουργείο, βρήκαμε τον κ. Σταμενίτη του οποίου θέσαμε τα θέματα, στείλαμε προχθές ένα έγγραφο που μας ζητήθηκε, το παρακολουθούμε, σε λίγο θα είναι έτοιμος ο φάκελος να φύγει και ο δικός μας τους μαζί με τους άλλους φακέλους από την υπόλοιπη Ελλάδα γιατί θα γίνει ένας στο τέλος, απλώς ξεχωρίζει η κάθε περιοχή το δικό της πρόβλημα, αλλά το αίτημα που θα γίνει θα είναι ένα στο υπουργείο για τις ακαρπίες. Τώρα μας βρίσκουν και οι ζημιές που τελειωμό δεν έχουν και κάνουν φυσικά τη κατάσταση πιο δύσκολη καθώς ήδη είχαμε τα πολύ υψηλά κόστη, ερχόμαστε από μία χρονιά την περσινή με τη χαλαζόπτωση, υπάρχουν και κάποια χωριά που έχουν πληγεί στο φυτικό κεφάλαιο και φέτος και αυτά δεν έχουν παραγωγή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ