«Δεν πείσαμε ότι υπάρχει ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα απέναντι σε έναν κόσμο φοβισμένο από τις κρίσεις»

0
252

Δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι μπορούσε να υπάρχει ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα απέναντι σε έναν κόσμο που είναι φοβισμένος από τη διαρκή κρίση την αστάθεια που υπάρχει δήλωσε στον Alpha Radio ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος. Ο ίδιος ανέλυσε τα αίτια της βαριάς ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, εστίασε στα μηνύματα που θέλει να περάσει εν όψει της δεύτερης κάλπης αλλά και στην… παράλληλη πραγματικότητα στην οικονομία και στην αγορά εργασίας για τους εργαζόμενους.

Δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι μπορούσε να υπάρχει ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα

«Θα χρειαστούμε μία πολύ σοβαρή μελέτη και μία συζήτηση σε βάθος για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το τι έγινε και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Για μας είναι αυτονόητο ότι ένα τέτοιο αρνητικό αποτέλεσμα προφανώς πρώτα από όλα δείχνει τη δικιά μας ευθύνη, δεν θέλω ούτε να κουνήσω το δάχτυλο στους πολίτες, ούτε να κατηγορήσω κανέναν, το γεγονός ότι χάσαμε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ το 2019, σε μία στιγμή ήττας και αυτά τα τέσσερα χρόνια τους απομακρύναμε είναι ένα δικό μας πρόβλημα. Αν με ρωτάτε τι θεωρώ το κρίσιμο, νομίζω ότι το κρίσιμο ερώτημα ήταν ότι σε αυτές τις συνθήκες ο κόσμος είναι φοβισμένος από τη διαρκή κρίση την αστάθεια που υπάρχει και τα λοιπά, δεν καταφέραμε να πείσουμε ότι μπορούσε να υπάρχει ένα βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα, δηλαδή είναι άλλο το ζήτημα του προγράμματος, το οποίο μου είναι καθαρό ότι αν ρωτήσουμε έναν εργαζόμενο αν επιθυμεί να υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να λειτουργεί η επιθεώρηση εργασίας, και ειδικά στην Καβάλα ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει ομαδικές απολύσεις, μη λειτουργία της επιθεώρησης εργασίας, παραβίαση του εργατικού δικαίου, είναι ξεκάθαρο ότι θα επιλέξει την αγορά εργασίας με κανόνες. Δεν πείσαμε όμως ότι θα έχουμε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα το υλοποιήσει και νομίζω ότι εκεί ήτανε που ηττηθήκαμε. Μπροστά μας όμως έχουμε μία καινούργια εκλογική αναμέτρηση, δεν είναι δεύτερος γύρος, σε αυτή εμείς κατεβαίνουμε και διεκδικούμε την ψήφο με θετικό μήνυμα, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μία δύναμη θετικών ανατροπών και παραμένει η εναλλακτική δύναμη απέναντι στη ΝΔ».

Στο ΕΚΑΒ και δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη, την στιγμή που η κυβέρνηση είχε την απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία

«Δεν μπορεί να αλλάξει η κυβερνητική πρόταση πάνω σε συγκεκριμένα προβλήματα, όταν αυτές τις στιγμές ζούμε εικόνες όπου οικογένειες πετιούνται στο δρόμο, μία σκηνή βαρβαρότητας, δεν μπορεί η πρόταση μας να είναι άλλη από την προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν αυτές τις στιγμές το 2023 βλέπουμε ανθρώπους που πεθαίνουν επάνω στις καρότσες αγροτικών ή πεθαίνουν χωρίς ποτέ να φτάσει το ασθενοφόρο γιατί αυτά τα χρόνια έχουνε φύγει 560 εργαζόμενοι από το ΕΚΑΒ και δεν έχει γίνει ούτε μία μόνιμη πρόσληψη, την στιγμή που η κυβέρνηση είχε την απόλυτη δημοσιονομική ελευθερία και βγαίνει ο κ. Γεωργιάδης και λέει δεν είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η δημόσια υγεία, είχε προτεραιότητα να φτιάξει την οικονομία που ούτε εκεί τα κατάφερε, ενώ είχε ελευθερία να κάνει δαπάνες για την υγεία, επέλεξε να μην το κάνει. Η κυβερνητική μας πρόταση είναι μία πρόταση η οποία απαντάει στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα που προέκυψε μέσα από ζωντανό διάλογο με την κοινωνία και όχι μέσα στα κομματικά γραφεία. Αυτό είναι αν θέλετε το στοιχείο το οποίο θα επιμείνουμε και θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε καλύτερα και να το δώσουμε και οραματικά».

Πίσω από τον σημερινό πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι τα domestic profit, δηλαδή τα εγχώρια κέρδη

«Ένα εκλογικό αποτέλεσμα προφανώς είναι σεβαστό, προφανώς δείχνει επιλογές, αλλά ένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν μπορεί να αμφισβητήσει στοιχεία της πραγματικότητας, βγήκε η έκθεση της κομισιόν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η έκθεση μακροοικονομικών ανισορροπιών και τι λέει ότι βασικός παράγοντας πίσω από τον σημερινό πληθωρισμό στην Ελλάδα είναι τα domestic profit, δηλαδή τα εγχώρια κέρδη. Σε ποια κέρδη αναφέρεται κυρίως, στα κέρδη των παρόχων ενέργειας και των εταιρειών διύλισης και εμπορίας πετρελαίου. Άρα μία κυβέρνηση η οποία δεν βάζει φρένο σε αυτή την αισχροκέρδεια όπως εμείς είχαμε πει με πλαφόν στη λιανική έτσι ώστε αυτές οι εταιρίες να λειτουργούν με ένα περιθώριο κέρδους του 5% και όχι του 166% όπως λειτουργούσαν σε κάποια στιγμή της κρίσης. Δεύτερον μία κυβέρνηση η οποία έχει κυριολεκτικά υπερφορολογήσει τους πολίτες, 6 δις παραπάνω φορολογικά έσοδα από ΦΠΑ γιατί όταν σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού δεν μειώνεις το ΦΠΑ τι κάνεις, υπερφορολογείς τους πολίτες. Ο κ. Σκέρτσος έκανε και ένα βήμα παραπάνω, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δικαιολογήσει την πολιτική του στην ουσία είπε ότι ο ΦΠΑ είναι προοδευτικός φόρος γιατί πλήττονται περισσότερο οι πλούσιοι! Δεν είπε σε εκείνη την ανάρτηση που μεταξύ άλλων είχε και λάθος μαθηματικά -αλλά αν θέλετε αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα- δεν είπε ότι όταν νοικοκυριό αναγκάζεται να καταναλώσει το σύνολο του εισοδήματος του σε σχέση με κάποιον άλλο πολίτη ο οποίος μπορεί να αποταμιεύει ένα μέρος, ο ΦΠΑ πλήττει πολύ περισσότερο αυτόν που καταναλώνει το σύνολο του εισοδήματος του για αυτό φυσικά είναι από τους πιο άδικους φόρους. Άρα έχουμε μία κυβέρνηση η οποία σε συνθήκες ακραίου πληθωρισμού υπερφορολογεί τους πολίτες και λέει πως δεν έχει νόημα να μειώσουμε το ΦΠΑ γιατί και να το μειώσουμε θα πάει στα χέρια μεσαζόντων. Η απάντηση είναι μειώστε τον ΦΠΑ, κάντε ελέγχους στην αγορά και όπου δεν πέφτουν οι τιμές βάλτε έκτακτα φορολογικά μέτρα για να πέσουν οι τιμές».

Οι άνθρωποι που δουλεύουνε σεζόν στην εστίαση και στον τουρισμό ξέρουν πάρα πολύ καλά την πραγματικότητα

«Ένα άλλο παράδειγμα, η αδήλωτη εργασία πάντα παράνομη ήταν, αν δεν έχεις επιθεώρηση εργασίας όμως δεν έχει σημασία, το όριο του νόμου πάντα είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός. Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που δουλεύουνε σεζόν στην εστίαση και στον τουρισμό ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι κάνουν απλήρωτες υπερωρίες, ότι δεν παίρνουν τα ρεπό τους, πολλοί από αυτούς κινδυνεύουν να μην πάρουνε δώρα γιατί υπάρχουν τέτοιοι επιχειρηματίες και αντιστρόφως οι σοβαροί επιχειρηματίες -γιατί προφανώς υπάρχουν και πάρα πολύ σοβαροί επιχειρηματίες και θεωρώ και το πιστεύω ότι στην πλειονότητα τους είναι σοβαροί επιχειρηματίες- βρίσκονται στην δύσκολη θέση να πρέπει να ανταγωνιστούν κάποιον συνάδελφο τους ο όποιος δεν σέβεται και παραβιάζει το νόμο. Άρα εδώ το κρίσιμο είναι να υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός».

Η χώρα είναι σε μία πορεία απόκλισης από τα καλά παραδείγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

«Εστιάζουμε την πρόταση μας στην συνολική ανασυγκρότηση του παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, σήμερα είναι σε μία πορεία απόκλισης από τα καλά παραδείγματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αγορά εργασίας όπου έχουμε κάλυψη εργαζομένων στις συλλογικές συμβάσεις στο 20% ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%, αυτό περιγράφει μία βαλκανικού τύπου αγορά εργασίας, δεν Ευρωπαϊκό παράδειγμα αυτό. Δεύτερο παράδειγμα είναι το τι συμβαίνει με τα υπερκέρδη την ενέργεια και στα διυλιστήρια όπου η κυβέρνηση αρνείται να ακολουθήσει αυτό το οποίο ήτανε Ευρωπαϊκό παράδειγμα και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο πραγματικός μισθός με βάση τα στοιχεία της κομισιόν το 2020-22 να μειωθεί σχεδόν 5% την στιγμή που ο μέσος όρος στην Ευρώπη της μείωση του πραγματικού μισθού ήταν 0.4%. Άρα στο επίπεδο των ανισοτήτων και της φτώχειας και στο επίπεδο των κανόνων στην αγορά εργασίας είμαστε σε απόκλιση και αφήνω απέξω το τεράστιο ζήτημα του κράτους δικαίου».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ