«Δεν διαπραγματευόμαστε την ασφάλεια αλλά οι ημερήσιες εκδρομές έχουν σημαντικό ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία»

0
281

Αγανάκτηση για τις μαζικές ακυρώσεις σχολικών εκδρομών δημοτικών σχολείων στην ΑΜΘ επικρατεί στις τάξεις εκπαιδευτικών και γονέων. Άμεση λύση από τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε οι σχολικές εκδρομές να διεξάγονται ξανά κανονικά ζητά η Ομοσπονδία γονέων μαθητών ΑΜΘ που απέστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας. Οι ακυρώσεις οφείλονται στην εφαρμογή της εγκυκλίου εξαιτίας της μη ύπαρξης στα λεωφορεία ειδικών καθισμάτων για τα παιδιά που είναι κάτω από 1,5μ. ύψος και κάτω από 36 κιλά, για το θέμα μίλησε στον Alpha Radio ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, αντιπρόεδρος της ομοσπονδίας γονέων μαθητών ΑΜΘ.

«Πριν βδομάδες άρχισαν να φτάνουν κάποια μηνύματα στα αυτιά μας και έπειτα ξεκίνησαν και οι καταγγελίες πως τα σχολεία από τους νόμους του Έβρου, της Ροδόπης και της Ξάνθης σταματάνε τις σχολικές ημερήσιες εκδρομές, μιλάμε για τα δημοτικά περισσότερο, λόγω του ότι δεν τηρούνται τα μέτρα ασφάλειας στα μέσα μαζικής μεταφοράς που πραγματοποιούν τις εκδρομές. Εμείς δε το αφήσαμε αυτό, έγινε ένα μπαράζ ακυρώσεων σε μορφή χιονοστοιβάδας, παρασυρόμενοι ο ένας από τον άλλον βλέπουμε ότι έχουν σταματήσει όλες οι εκδρομές στους 3 αυτούς νομούς και σε άλλα σημεία της Ελλάδας».

«Θα πρέπει όμως να δούμε ότι η εκδρομή δεν είναι απλά μια μέρα που τα παιδιά μας χάνουν το μάθημα τους, ή βγαίνουν έξω για να διασκεδάσουν. Είναι ενταγμένη στη λογική της διαμόρφωσης του χαρακτήρα τους, στην προσπάθεια να κοινωνικοποιείται το παιδί, να βρίσκεται με τους συμμαθητές του και εκτός σχολικού χώρου σαν μια ομάδα. Αυτή η ημερήσια εκδρομή έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, και καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι απλά μία ημέρα για τα παιδιά. Βασικό και αδιαπραγμάτευτο αίτημα μας είναι η ασφάλεια των παιδιών μας, δεν το συζητάμε. Και η συζήτηση αυτή άνοιξε με την πανδημία και οι προτάσεις μας ήταν σε αυτή την λογική. Αδιαπραγμάτευτη λοιπόν είναι και η ασφάλεια των παιδιών μας στις μετακινήσεις δεν το συζητάμε, δεν κλείνουμε τα μάτια, μετά όμως δεν μπορούμε να μπαίνουμε στην λογική πονάει κεφάλι – κόβει κεφάλι.

«Αν μεθαύριο γινόταν ένας στατικός έλεγχος σε ένα σχολείο που παρακαλάμε εδώ και χρόνια να γίνουν και πρέπει να γίνονται και βρισκόταν ένα κτίριο ακατάλληλο τι θα μας λέγανε, ότι πρέπει να γκρεμιστεί και να μην ξαναφτιαχτεί το σχολείο ας πούμε; Εμείς ζητάμε να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα. Η ένωση γονέων Αλεξανδρούπολης είναι οργισμένοι οι άνθρωποι, ξεκινήσαμε να ψάχνουμε τους νόμους και εμείς να δούμε τι ισχύει ενώ δεν είμαστε αρμόδιοι. Έχουμε ζητήματα με την καθημερινή μετακίνηση των μαθητών στο σχολείο όπου μαθητές μετακινούνταν με το λεωφορείο της γραμμής και όχι σχολικό λεωφορείο όπως θα έπρεπε και με την απάντηση δε δίνουν παραπάνω λεφτά από το υπουργείο σου λέει το ΚΤΕΛ και εγώ έτσι μπορώ να σε εξυπηρετήσω και άμα θες. Υπήρχαν παιδιά σε σχολεία της Ξάνθης που τα άφηναν 5 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους, αυτό ήταν το δρομολόγιο λέει. Εμεις δε μπορούμε σαν ομοσπονδία να έρθουμε σε κόντρα με τους επαγγελματίες του κλάδου. Το καλοκαίρι υπάρχει χρόνος και οι ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, και χρήματα αν χρειάζονται να βρεθούν και να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη χάνεται αυτό το κομμάτι το σημαντικό για τα παιδιά μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ