Αισιοδοξία παρά την ακαρπία για το Καβαλιώτικο ακτινίδιο

0
356

Η μικρή ακαρπία δεν φαίνεται να επηρεάζει τους παραγωγούς ακτινιδίου στο Nέστο βέβαια όλοι ευελπιστούν σε μία καλύτερη καλλιεργητική χρόνια του χρόνου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το agrotypos.gr, αυξημένη ζήτηση, διατήρηση μεριδίου στην Ινδία και άνοιγμα νέων αγορών, φέρνουν μια θετική εικόνα για τη νέα εμπορική περίοδο (2023-2024) στο ακτινίδιο.

Έχουμε όμως και φέτος τα φαινόμενα πρόωρης συγκομιδής μη ώριμων ακτινιδίων που μπορεί να φέρνουν  πρόσκαιρο κέρδος αλλά δυσφημούν το ελληνικό προϊόν στους καταναλωτές. Μάλιστα φέτος η συγκομιδή τους ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε φορά, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αυτά τα φαινόμενα από μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος ξεκίνησαν από τα μέσα Αυγούστου. Την κίνηση των φετινών ακτινιδίων σχολίασε ο Σάββας Αργυράκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Νέστου.

«Όπως έχουμε πει και παλαιότερα υπάρχει μία μικρή ακαρπία όπως σε όλες τις καλλιέργειες τις δενδρώδεις πολυετείς έτσι και στα ακτινίδια. Ευτυχώς αυτή η ακαρπία για την περιοχή μας περιορίζεται σε μικρές εκτάσεις, σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι σε μικρές εκτάσεις, βέβαια όλος ο κάμπος του Νέστου έχει ακαρπία έτσι και τα ακτινίδια είναι λιγότερα αλλά πιστεύουμε ότι με το μέγεθος που θα είναι μεγαλύτερο από πέρυσι και με την τιμή, την εμπορική αξία των ακτινιδίων που ευελπιστούμε και από ότι προμηνύεται θα είναι θετική χρόνια για το ακτινίδιο θα ισοφαρίσουμε αυτή την απώλεια από την ακαρπία και θα περιμένουμε να έχουμε την επόμενη χρονιά καλύτερα δεδομένα όταν αρχίσει η καινούργια καλλιεργητική περίοδο έχοντας βγάλει ένα μεροκάματο».

«Τα φρούτα στις τιμές τους επλήγησαν και με την πανδημία επλήγησαν και με τον πόλεμο, είχαμε αστάθμητους παράγοντες που συνέβαλαν στην εμπορία καθώς και το μεταφορικό κόστος στα ύψη. Πλέον καλούμαστε να παράγουμε κάθε χρόνο με μεγαλύτερο κόστος και έχοντας όλους αυτούς τους αστάθμητους παράγοντες στην εμπορία, κάθε χρόνο προστίθεται και ένας. Εμείς θέλουμε να σκεφτόμαστε, αυτή τη στιγμή η αγορά δείχνει ότι έχει πολύ μεγάλο κενό στο ακτινίδιο διότι του νότιου ημισφαιρίου τελειώνουνε, τα αποθέματα είναι λίγα οπότε όλα δείχνουν ότι θα βγούνε πολύ ορεξάτα τα ελληνικά ακτινίδια αλλά και όλης της Ευρώπης».

«Εμείς ευελπιστούμε να μην έχουμε από δω και πέρα να μην έχουμε κάποιο άλλο ακραίο καιρικό φαινόμενο που θα επηρεάσει αρνητικά τα φρούτα μας και τις καλλιέργειες μας. Οπότε όλοι λέμε να έρθει γρήγορα ο Οκτώβρης να μαζέψουμε τα ακτινίδια μετά τις 15 Οκτωβρίου να αποθηκευτούν τα φρούτα μέσα και σιγά-σιγά να πληρώνονται όλοι οι παραγωγοί ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που έχουν δημιουργήσει όλη αυτή τη χρονιά».

Κλέαρχος Σαραντίδης: Μια χρονιά που, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά της χαρακτηριστικά, αναμένεται να θυμίζει πολύ εκείνη του 2021/2022

Ιδιαίτερα αισιόδοξος τόσο για την ποιότητα όσο και για τις τιμές, με τις οποίες θα πληρωθεί την ερχόμενη εμπορική σεζόν το ακτινίδιο της Καβάλας, εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής της τοπικής Ένωσης, Κλέαρχος Σαραντίδης, κάνοντας λόγο για μια χρονιά που, σε ό,τι αφορά τα εμπορικά της χαρακτηριστικά, αναμένεται να θυμίζει πολύ εκείνη του 2021/2022.

Όπως δηλώνει ο έμπειρος συνεταιριστής, «απέχουμε μεν αρκετά από την έναρξη των κοπών που τοποθετούνται χρονικά στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, ωστόσο ήδη έχει σχηματιστεί μια αρκετά σαφής εικόνα της καλλιέργειας, η οποία πηγαίνει πολύ καλά. Το μόνο που μας φοβίζει αυτήν τη στιγμή είναι τυχόν χαλαζοπτώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές, κυρίως σε τοπικό επίπεδο».

Άδεια η αγορά το φθινόπωρο

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η Ένωση θα διαχειριστεί φέτος από 8.000 έως 10.000 τόνους ακτινιδίων, ενώ, σε αντίθεση με πέρυσι, τα μεγέθη των καρπών αναμένεται να είναι μεγάλα. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αγορά, στην αρχή τουλάχιστον της σεζόν, αναμένεται να είναι άδεια από προϊόν, δημιουργεί προσδοκίες για πολύ υψηλότερες τιμές. «Το Νότιο Ημισφαίριο πολύ δύσκολα θα έχει τους όγκους για να καλύψει τη ζήτηση που θα υπάρχει το επόμενο φθινόπωρο, ενώ και η παραγωγή της Ιταλίας δεν φαίνεται να πηγαίνει πολύ καλά. Πρόπερσι, οι τιμές είχαν κυμανθεί από 75 λεπτά έως 1 ευρώ/κιλό. Την περσινή χρονιά ακούστηκαν από 15 έως 55 λεπτά, αναλόγως μεγέθους, με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται γύρω από τα 35 λεπτά/κιλό. Φέτος, ωστόσο, εκτιμώ ότι οι τιμές θα κινηθούν στα επίπεδα του 2021/2022», σημειώνει.

Μπάσιμο στη Νότια Αμερική

Ο συνεταιρισμός ποντάρει πολλά στις εξαγωγές και δη σε νέες αγορές, όπως αυτή της Νότιας Αμερικής τις οποίες έχει καταφέρει να «ανοίξει» την τελευταία διετία. «Ξεκινήσαμε πέρυσι με την Ουρουγουάη και φέτος θα έχουμε παρουσία και στη Βραζιλία. Οι προορισμοί αυτοί έρχονται να προστεθούν στη Νότια Αφρική και στη Βόρεια Αμερική, όπου δραστηριοποιούμαστε με επιτυχία εδώ και κάποια χρόνια», εξηγεί ο κ. Σαραντίδης. «Υπάρχει ενδιαφέρον και από αγορές της Ανατολής, οι οποίες, ωστόσο, έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες (π.χ. το σχήμα του ακτινιδίου που πρέπει να είναι οβάλ), γι’ αυτό και προχωράμε σε αυτές με μεγάλη προσοχή», συμπληρώνει.

Παράλληλα, η Ένωση Καβάλας συνεχίζει να υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 500.000 ευρώ, για την επέκταση των ψυκτικών της εγκαταστάσεων. Ένα σημαντικό μέρος του θα έχει περατωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ με την ολοκλήρωσή του η δυναμικότητα των ψυγείων θα ανέρχεται, σύμφωνα με τον κ. Σαραντίδη, σε 8.500-9.000 τόνους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ