Αυτό είναι το σχέδιο για την ασφάλεια του Παληού!

0
278

Για την παρουσίαση της δεύτερης φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης που αφορά το ζήτημα του Παληού και τα βασικά σημεία που αυτή προβλέπει για ητν οδική ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια των πεζών μίλησε στον Alpha Radio ο δραστήριος κάτοικος του Παληού και εκ των διαχειριστών της ομάδας στο facebook Αλέξης Γούλας. Ο ίδιος εξήγησε τις προτάσεις της μελέτης, κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να ομονοήσει ώστε να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο και επεσήμανε τέλος πως θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας περιφερειακός δρόμος στο Παληό.

«Είμαστε τυχεροί γιατί την μελέτη ανέλαβε ένας άνθρωπος αναγνωρισμένος για το έργο του, ο κ. Ηλιού και εχθές έγινε η παρουσίαση τη δεύτερης φάσης της μελέτης ούτως ώστε με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν σε τελευταίο στάδιο να ολοκληρωθεί και να βρεθεί χρηματοδοτικό εργαλείο για να υλοποιηθεί αυτή. Τι προβλέπει αυτή η μελέτη; Πρώτα από όλα ο δρόμος θα στενέψει λίγο, δεύτερον θα μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια και θα κοπούν μάλλον και εκείνα τα 7 δέντρα που εμποδίζουν τους πεζούς και τα καροτσάκια ή τις μάνες να κινούνται επάνω στο πεζοδρόμιο. Η μελέτη προβλέπει τρεις κυκλικούς κόμβους, ένα στην αρχή του Παληού, ένα στο ύψος του ξενοδοχείου Νίκολα και ένα στο τέλος του Παληού προς Ηρακλείτσα όπου αυτοί οι κυκλικοί κόμβοι κόβουν ταχύτητα, είναι μία μέθοδος που χρησιμοποιείται σε όλη την χώρα. Μάλιστα στην Ευρώπη εδώ και χρόνια έχουν καταργηθεί τα φανάρια και προσπαθούμε να τους φτάσουμε ασθμαίνοντας».

«Επίσης θα υπάρχουν 5 υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών, αυτές στα 9 εκατοστά, όχι σαμαράκια αλλά και αυτές κόβουν την ταχύτητα. Το Παληό είναι 2-3 ευθείες μεγάλες, αν δεν έχουμε αυτές τις διαβάσεις εκεί γίνονται αυτά που γίνονται. Προφανώς όταν προτείνει ο μελετητής τους κυκλικούς έχει πάρει μέτρα, έχει πάρει τοπογραφικά γιατί έχουμε δει και εμείς τον τελευταίο χρόνο να μετράνε πολλοί άνθρωποι διάφορα πράγματα τα οποία δεν ξέρουμε, τα είδαν τα μελέτησαν και μας παίρνει να κάνουμε και κόμβους και τα πάντα γιατί θα κινούνται και λεωφορεία και φορτηγά,  οι ειδικοί ξέρουν καλύτερα. Αυτό που εμείς ζητούσαμε τόσο καιρό ήταν να μπουν στο παιχνίδι οι ειδικοί, να μη λέει ο καθένας το κοντό του και το μακρύ του. Λοιπόν αυτό τώρα συνέβη, έχει ολοκληρωθεί η μελέτη προχώρησε το 2ο στάδιο που εκεί πρέπει όλοι μαζί με το δημοτικό συμβούλιο να ομονοήσουν και να πιέσουν να βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο και να ξεκινήσει. Εμείς παράλληλα σε μία τελευταία σύσκεψη ζητήσαμε μέτρα άμεσα, για φέτος, γιατί η μελέτη ξέρετε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει και να τελειώσει φέτος, το καλοκαίρι μας πρόλαβε δυστυχώς πάλι.

«Δυστυχώς είναι καθημερινά σχεδόν τα ατυχήματα στο Παληό, το βασικό είναι να μειωθεί κατά πολύ η ταχύτητα των οχημάτων γιατί εκεί είναι το πρόβλημα. Αυτός είναι ο στόχος γιατί είπαμε ότι το καλοκαίρι είναι μία συνεχόμενη ροή αυτοκινήτων, κάποιοι που βρίσκουν ευκαιρία ή κάποιοι που είναι πολύ γρήγοροι και έχουν πολλές δουλειές δεν μπορούν να περιμένουν στα 50 km, το πατάνε και εξαφανίζονται. Δεν τους ενδιαφέρει ότι είναι μέσα στο χωριό, ότι περνάνε παιδιά, ότι υπάρχουν ποδήλατα και πεζοί, δε τους νοιάζει τίποτα, αυτοί έχουν πολλές δουλειές και πολυάσχολοι. Όσο για τα δέντρα, να κόψουμε 7 και να φυτέψουμε 70, αυτό λέμε εμείς, το αποτύπωμα να είναι πολλαπλάσια θετικό. Αν μπορεί κάποιος να τα σώσει, να το κάνει αλλά κανείς δε θα δεχθεί να είναι το μωρό του με το καροτσάκι στο δρόμο γιατί δε μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Εμείς παράλληλα ζητάμε και άλλα πράγματα, θέλουμε λίγο και τον περιφερειακό να βελτιωθεί να ανοίξει να υπάρχει μία εναλλακτική γιατί αν κάτι συμβεί σε εκείνο το δρόμο, τελείωσε αποκλείστηκε η Πέραμος και η Ηρακλείτσα από την Καβάλα και θα πρέπει να πηγαίνουμε από την Εγνατία. Το σχέδιο πόλης προβλέπει περιφερειακό δρόμο, μέχρι ένα σημείο έχει γίνει η διάνοιξη και μπλοκάρει σε κάποιες ιδιοκτησίες, προφανώς πρέπει να προχωρήσουμε και σε αυτό το κομμάτι. Είναι δύσκολο, είναι πολυέξοδο αλλά πρέπει να γίνει, δεν υπάρχει χωριό που να κόβεται από έναν δρόμο μόνο, όλα τα χωριά έχουν μία εναλλακτική. Ο κόμβος του Παληού προβλέπονταν στα σχέδια της Εγνατίας, δεν προστέθηκε μετά από πιέσεις κτλ, είναι έτοιμος ο κόμβος υπάρχουν οι κατεβασιές και τα πάντα, αλλά κολλάει στο ότι δεν υπάρχει περιφερειακός δρόμος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ