Το 2050 ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών, η χώρα θα καταστεί μη βιώσιμη

0
263

Η Ελληνική περιφέρεια και η ύπαιθρος βαδίζουν με μαθηματική ακρίβεια στην ερήμωση υπογραμμίζει σε συνέντευξη του στη «ΝΕ» ο συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος αναλύοντας τα οριστικά αποτελέσματα της απογραφής που απεικονίζουν την δραματική εικόνα για την χώρα μας. Ο ίδιος εξήγησε που οφείλεται το φαινόμενο αυτό, τι μας περιμένει μέχρι το 2050 αλλά και ποια θα είναι τα μεγάλα προβλήματα με τα οποία θα έρθει αντιμέτωπη η πατρίδα μας αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

Η Δράμα -12%, οι Σέρρες έχουν την χειρότερη επίδοση -14.2% και ανάλογη εικόνα και στη Θράκη

«Αυτά τα αποτελέσματα δεν μας εκπλήσσουν, είναι η οριστικοποίηση της εικόνας που είχαμε συζητήσει πριν λίγους μήνες. Πραγματικά για το ν. Καβάλας έχουμε ένα συνολικό -7% στον πληθυσμό, στη πόλη -6% και χειρότερα στο Νέστο -9 και στο Παγγαίο -8%. Ίδια εικόνα, ίσως και χειρότερη έχουν και οι γειτονικοί νομοί, η Δράμα -12%, οι Σέρρες έχουν την χειρότερη επίδοση -14.2% και ανάλογη εικόνα και στη Θράκη, η Κομοτηνή είναι στο -7%, ο χριστιανικός Έβρος είναι στο -10% και η Ξάνθη έχει μια μικρή διαφοροποίηση λόγω των μουσουλμανικών πληθυσμών όμως και αυτοί να ξέρετε έρχονται περίπου στα επίπεδα των γεννήσεων ανάλογα με εκείνους του χριστιανικού πληθυσμού».

Πρέπει να υπάρχει κοινωνική συνοχή

«Είμαστε φιλελεύθεροι, θέλουμε μια ανοιχτή κοινωνία, και οι άνθρωποι πρέπει να κρίνονται με βάση τα ταλέντα τους και τι έχουν να προσφέρουνε στην κοινωνία όμως δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς, δεν μπορούμε να ανοίγουμε τις πόρτες και να γινόμαστε μία ανοχύρωτη χώρα. Γιατί πρέπει να υπάρχει και ένα στοιχείο σημαντικό που λέγεται κοινωνική συνοχή, μια κοινωνία δε μπορεί να υπάρξει χωρίς μία ιστορικότητα, χωρίς το αίσθημα του συνανήκειν, χωρίς κοινωνική συνοχή ειδικά όταν δέχεται από δίπλα της μία διαρκή απειλή όπως αυτή που μας θέτει η Τουρκία και βεβαίως χώρες της Ευρώπης που είχαν αποικίες και τώρα έχουνε πληθυσμούς μεταναστευτικούς, ανακαλύπτουν ότι αυτό το περίφημο μοντέλο της πολυπολιτισμικότητας δεν λειτουργεί, γιατί μιλάμε για πληθυσμούς που έχουν διαφορές πολιτιστικές απόψεις, παραδόσεις και αντιλήψεις. Δε μπορείς να έχεις ανθρώπους που δε δέχονται τον δικό σου τρόπο ζωής, εσύ τον δέχεσαι όντας φιλελεύθερος αλλά πρέπει να ισχύει και για τους άλλους».

Η χώρα καταρρέει δημογραφικά και το πολιτικό σύστημα αγρόν αγοράζει

«Άρα υπάρχει ένα ζήτημα, το δημογραφικό ζήτημα που είναι διαρκές και το έχουμε επισημάνει πολλές φορές και το θέμα της κοινωνικής συνοχής για να επιβιώσει μία κοινωνία. Είμαστε τώρα σε προεκλογική περίοδο, ένα μήνα περίπου πριν τις εκλογές, και  βλέπετε ότι δεν υπάρχει ουσιώδης πολιτική συζήτηση. Η χώρα καταρρέει δημογραφικά και το πολιτικό σύστημα αγρόν αγοράζει, δίνει και ένα μέτρο της ποιότητας του της ποιότητας του δημοσίου διαλόγου που διεξάγεται στη χώρα. Θα πουν δεν είναι ένα θέμα της επικαιρότητας, το δημογραφικό δε θα είναι ποτέ της επικαιρότητας, γιατί είναι διαρκές θέμα που θα μας οδηγήσει σε πολύ μεγάλα αδιέξοδα».

Το 2050 ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών, στο μέλλον η χώρα θα καταστεί μη βιώσιμη

«Αν δει κανείς τους δείκτες για το 2050 που δημοσίευσε ο ΟΗΕ, θα δει το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει το σύστημα ασφάλισης, συνταξιοδότησης, περίθαλψης, είναι απολύτως μη βιώσιμα! Ξέρουμε ότι χοντρικά το 2050 ένας στους τρεις Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών, αυτό είναι βασικό στοιχείο που δεν μεταβάλλεται εύκολα. Ήδη ο αριθμός της τρίτης ηλικίας ξεπερνά το 22% σήμερα, αυτά σημαίνουν ότι στο μέλλον η χώρα θα καταστεί μη βιώσιμη. Εδώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα έρθουν κάποιοι άλλοι, νομίζει κανείς ότι αυτό θα γίνει ανεπαίσθητα, εύκολα και χωρίς προβλήματα; Μπορεί κάποιοι να πουν δεν πειράζει ας αφήσουμε τον ελληνικό πληθυσμό να ζήσει. Η αντικατάσταση δεν θα γίνει ομαλά, είναι αφελής όποιος νομίζει κάτι τέτοιο».

Οι κυβερνήσεις Καραμανλή της περιόδου 2004-09 πήρανε κάποια μέτρα για τους τρίτεκνους

«Είναι διαχρονικό το πρόβλημα του δημογραφικού. Για κάποιο καιρό είχε θορυβήσει το δημογραφικό τα πολιτικά κόμματα, οι κυβερνήσεις Καραμανλή της περιόδου 2004-09 πήρανε κάποια μέτρα για τους τρίτεκνους τα οποία είχαν ένα μικρό αποτέλεσμα. Γρήγορα όμως εγκαταλείφθηκαν και αυτά όταν ήρθαν τα μνημόνια, όπου εκεί όλοι ξέχασαν το δημογραφικό και έτρεχαν για άλλα πράγματα. Αντιθέτως επιβάρυναν περισσότερο το δημογραφικό με όλα αυτά που έγιναν είτε γιατί έδιωξαν ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων στο εξωτερικό, είτε γιατί λόγω της μεγάλης ανεργίας των νέων η οποία παραμένει 11 χρόνια μετά τα μνημόνια, είναι τραγικό ότι οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά σε αυτό τον τόπο για να σχηματίσουν οικογένειες και κανείς δεν νοιάζεται για αυτό και ή τους συντηρούν οι γονείς τους ή αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό και υπάρχει μια χώρα η οποία ερημώνει».

Να αντιγράψουν πολιτικές άλλων χωρών και να παρακολουθήσουν την πορεία της δημογραφικής πολιτικής

«Σήμερα μία γυναίκα στην Ελλάδα αντί να γεννά τουλάχιστον 2 παιδιά, γεννά 1.3, είναι μια υπογεννητικότητα που υπάρχει από τη δεκαετία του 80’ αλλά τώρα γίνεται πολύ ορατή. Αυτό που είναι το ζητούμενο είναι παιδιά, είναι γεννήσεις ελληνόπουλων, αυτό απαιτεί η δημογραφική πολιτική. Όσα λέμε εδώ και χρόνια επαληθεύονται, όχι γιατί είναι κάποια μαντική πρόβλεψη αλλά είναι μαθηματικά μοντέλα. Θα έπρεπε όλα τα κόμματα να κάτσουν στο τραπέζι και να συμφωνήσουν σε μία εθνική δημογραφική πολιτική, και να οριστούν συγκεκριμένα όργανα, να δημιουργηθεί ένα υπουργείο δημογραφικής πολιτικής, γιατί υφυπουργείο υπάρχει και τώρα αλλά δε βλέπω να έχει κάνει τίποτα, το οποίο θα εφαρμόσει αυτή την πολιτική. Υπάρχουν χώρες γύρω μας που έχουνε εφαρμόσει πολλά μέτρα, πολλά από αυτά έχουνε αποδώσει, είναι λοιπόν αναγκαίο να φέρουν και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό και να αντιγράψουν πολιτικές άλλων χωρών και να παρακολουθήσουν την πορεία της δημογραφικής πολιτικής».

Οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει στην ύπαιθρο είναι γερασμένοι και πάμε σε μία κοινωνική ερήμωση της περιφέρειας

 

«Είναι δύσκολο να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό αλλά δε γίνεται και καμία προσπάθεια να έχει η χώρα μέλλον γιατί με το δημογραφικό είναι συνδεδεμένα και άλλα προβλήματα, όπως το πρόβλημα της περιφερειακής ανάπτυξης. Υπάρχει μία περιφέρεια η οποία μαραζώνει από τη μεταπολεμική περίοδο και εντεύθεν. Η ανάπτυξη υπάρχει στα αστικά κέντρα κυρίως Αθήνα-Θεσσαλονίκη και στον άξονα αυτής υπάρχει ανάπτυξη, ο υπόλοιπος ηπειρωτικός κορμός σβήνει. Τα ποσοστά για την Καβάλα είναι -7%, για την Δράμα και για τις Σέρρες -10 και -14 ή για την Δυτική Μακεδονία στο σύνολό της είναι στο -10, αυτά είναι ποσοστά πολέμου και βέβαια να είστε σίγουροι, αν δεν εφαρμοστεί κάποια πολιτική η επόμενη απογραφή θα είναι ακόμη χειρότερη γιατί οι πληθυσμοί που έχουν απομείνει στην ύπαιθρο είναι γερασμένοι και πάμε σε μία κοινωνική ερήμωση της περιφέρειας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ