Θεσμοθέτηση του συνεδρίου θρησκευτικού τουρισμού επιθυμεί η ΠΑΜΘ

0
241

Για τη συνάντηση του Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και κλιμακίου Καβαλιωτών Αντιπεριφερειαρχών με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, μίλησε στον Alpha Radio 88.6 o Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Αλέξης Πολίτης. Το αντικείμενο αυτής της συνάντησης ήταν η διενέργεια ενός μεγάλου συνεδρίου για τον Θρησκευτικό τουρισμό στην Καβάλας, για το οποίο όμως όπως επισήμανε ο κ. Πολίτης ο στόχος είναι να θεσμοθετηθεί και να διεξάγεται κάθε χρόνο.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «υποδεχτήκαμε στην Καβάλα τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστο Μέτιο και μαζί του ένα κλιμάκιο αντιπεριφερειαρχών επισκεφτήκαμε τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη ΦΝΘ κ. Στέφανο, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του την θεσμοθέτηση, δηλαδή θέλουμε να διοργανώνεται κάθε χρόνο, ενός συνεδρίου για τον Θρησκευτικό Τουρισμού. Όλα αυτά βέβαια με αφορμή την επέτειο από τα 100 χρόνια της ίδρυσης της Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου το 2024. Εμείς είχαμε προβλέψει αυτή τη δράση από το Νοέμβριο του 2022 να πιστώσουμε ένα κωδικό για την πραγματοποίηση ενός προπαρασκευαστικού συνέδριο το 2023 που θα γίνει τον Σεπτέμβριο και θα αποτελέσει τον οδηγό για το μεγάλο συνέδριο που θα ακολουθήσει επόμενη χρονιά».

Εκκλησιαστικό Μουσείο και παρεμβάσεις στην Εκκλησία του Αγ. Νικολάου

Στην κουβέντα αυτή τέθηκαν στο «τραπέζι» και άλλα ζητήματα με τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας να αναφέρει ότι «στο πλαίσιο της ανάδειξης λοιπόν του Θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχής μας, ο οποίος πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί, αποφασίσαμε να χρηματοδοτήσουμε την δημιουργία ενός Εκκλησιαστικού Μουσείο που σχεδιάζει ο Σεβασμιότατος στην Καβάλα, καθώς επίσης και τη συντήρηση του Συνεδριακού Κέντρου στη Λυδία, όπου χρειάζεται να γίνουν αρκετές παρεμβάσεις. Στη συνάντηση αυτή ήταν παρών και ο ιερέας της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου πατέρας Ευάγγελος στον οποίο δεσμευτήκαμε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ θα χρηματοδοτήσει τις επίσημες απαραίτητες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν εξωτερικά του Ιερού Ναού. Η εκκλησία του Αγ. Νικολάου άλλωστε αποτελεί τη «βιτρίνα» της Καβάλας, απ’ όπου περνάνε χιλιάδες επισκέπτες, αριθμός που δεν είναι καθόλου υπερβολικός, οπότε χρειάζεται να γίνουν αρκετά πράγματα».

Ο δρόμος στα «βήματα του Αποστόλου Παύλου» από την Καβάλα στους Φιλίππους

Ο Αλέξης Πολίτης αναφέρθηκε επίσης και στην ιδέα που υπάρχει εδώ και καιρό για την περαιτέρω ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού της πρώτης «Παυλούπολης», όπως χαρακτήρισε την Καβάλα και δεν είναι άλλη από την δημιουργία ενός πεζόδρομου που θα ξεκινά από το κέντρο της πόλης και θα καταλήγει στους Φιλίππους, με τον οποίοι οι πιστοί θα ακολουθούν τα «Βήματα του Αποστόλου Παύλου». Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι μια πολύ καλή ιδέα που έχει «πέσει στο τραπέζι» και συζητείται. Μένει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να την υλοποιήσουμε. Εκτιμώ πάντως όντως είναι μια σπουδαία σκέψη, που θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία στον ήδη υπάρχοντα Θρησκευτικό τουρισμό της περιοχής μας. Η ιδέα αυτή συζητήθηκε στη συνάντηση μας, όπως και πολλά άλλα και πιστεύω ότι μπορούσε να προχωρήσουμε προς την υλοποίηση τους με γοργά βήματα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Μητρόπολη ΦΝΘ διαθέτει τεχνική υπηρεσία, οπότε και μελετητικά υπάρχει ωριμότητα σε αρκετά από τα μελλοντικά σχέδια. Αυτό που λείπει είναι η χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να βρεθεί από την Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ ή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ