Τα χωριά της Καβάλας και των Φιλίππων επιτέλους αποκτούν «όνομα και αριθμό»!

0
221

Μία ιστορική… απόφαση με την κυριολεκτική και όχι την μεταφορική έννοια του όρου έλαβε το βράδυ της Δευτέρας το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας που αποφάσισε ομόφωνα να δοθούν ονόματα στις πλατείες και τους οδούς όλων των Δ.Ε. του Δήμου Καβάλας. Και λέμε ιστορική διότι όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος χρειάστηκε μία βουτιά στην ιστορία των χωριών της Καβάλας και των Φιλίππων για να βρεθούν τα ονόματα οδών που χάθηκαν στο πέρασμα των δεκαετιών αλλά και σε νέες οδούς που δεν απέκτησαν ποτέ «όνομα και αριθμό».

«Αυτό το θέμα αφορούσε 12 οικισμούς, εκτός της Λυδίας και της Καβάλας. Η Λυδία παραδόξως είχε πληρότητα στα ονόματα από όταν ήταν κοινότητα. Και άλλοι κοινοτάρχες ειχαν δώσει ονόματα σε οδούς πριν 30-40 χρόνια αλλά με την επέκταση των οικισμών κτλ, υπήρχαν πολλοί δρόμοι που δεν είχαν όνομα. Εγώ υπολογίζω ότι ήταν πάνω από 300 δρόμοι σε όλες τις κοινότητες που δεν είχαν όνομα. Στη Λυδία αυτό που κάναμε αφού βρήκαμε έτοιμες τις ονομασίες των οδών και βάλαμε σε όλο το χωριό πινακίδες με τις ονομασίες που υπήρχαν. Η Λυδία είναι πλήρης όχι μόνο όσον αφορά τα ονόματα αλλά και τις πινακίδες στους δρόμους. Το ίδιο κάναμε και στις Κρηνίδες για τις οδούς που υπήρχανε ονόματα που ήταν περίπου 90% και το ίδιο κάναμε και στους Φιλίππους, εκεί μόνο ένα μικρό ποσοστό δεν είχαν ονόματα και τα δώσαμε στο προχθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο».

«Για την δουλειά που έγινε, η καταγραφή των υφιστάμενων οδών ήταν μια μακρά και επίπονη διαδικασία γιατί έπρεπε να ανατρέξουμε σε παλιές αποφάσεις συμβουλίων και πολλές δεν υπήρχαν γιατί μιλάμε για πριν 40 χρόνια, έπρεπε να ρωτήσουμε, να γυρίσουμε στα χωριά να δούμε που υπήρχαν πινακίδες, να ρωτήσουμε και ανθρώπους αν τυχόν είχανε οδό, να συζητήσουμε με κοινοτάρχες όσους μπορέσαμε και βρήκαμε, τα καταγράψαμε όμως. Και όχι μόνο τα καταγράψαμε αλλά θα τα περάσουμε και στην εφαρμογή Google Maps οπότε πλέον όλες οι υφιστάμενες ονοματοδοσίας των οδών είναι καταγεγραμμένες στην εφαρμογή.

«Όσον αφορά τις νέες ονοματοδοσίες ήρθαμε σε επαφή με πολιτιστικούς συλλόγους, με ανθρώπους που γνωρίζουν την τοπική ιστορία και φυσικά με τα τοπικά συμβούλια και ονοματοδοτήσαμε τους δρόμους αυτούς. Πέρασε από την ποιότητα ζωής και από το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα και πλέον θα πάνε στην Αποκεντρωμένη όπου εκεί υπάρχει μία επιτροπή στην οποία συμμετέχω εγω, ο κ. Προμούσας, ένας υπάλληλος της περιφέρειας και φιλόλογοι οι οποίοι θα εγκρίνουν αυτές τις αποφάσεις και από κει και πέρα θα κάνουμε την ίδια δουλειά που κάναμε και με τις υφιστάμενες οδούς, δηλαδή θα ενημερώσουμε την εφαρμογή Google Maps οπότε όλα τα χωριά μέχρι και τη Λεύκη και το Χαλκερό θα είναι με κανονικές ονοματοδοσίες περασμένες στο Google Maps. Η δουλειά δεν σταματάει εκεί, πρέπει να αριθμοδοτήσουμε τις οδούς, αυτό είναι ένα αντικείμενο της τεχνικής υπηρεσίας που πρέπει να βάλει κάτω τα οικόπεδα και τις διανομές και να αριθμοδοτήσει με κάποια συγκεκριμένη διαδικασία, από ανατολή προς δύση και από νότο προς βορρά. Και μετά θα πρέπει να ενημερωθούν οι υπηρεσίες όπως το κτηματολόγιο, η υπηρεσία ΕΛΤΑ, ΔΕΚΟ, ξεκινά μια καινούργια δουλειά».

«Ένας άνθρωπος που μας βοήθησε πολύ στην επιλογή ονομάτων είναι ο Κώστας Πούλιας που έχει γράψει και βιβλία και ήταν ιδανικός για αυτή την δουλειά, ο παπά Θεοχάρης ο Μέγγας μας βοήθησε πάρα πολύ επίσης. Η επιλογή των ονομάτων έγινε πράγματι για ανθρώπους που διαδραμάτισαν έναν ρόλο στην τοπική ιστορία, σε κάθε χωριό, ενώ πολλοί σύλλογοι επιλέξανε ονόματα από τις Χαμένες Πατρίδες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ