Πολεμήθηκε το ΔΙΠΑΕ και το ΕΠΑΛ  γιατί σκοπός της ΝΔ δεν είναι να οξυγονώσει την δημόσια εκπαίδευση αλλά να την ακρωτηριάσει

0
244

Έναν παράλληλο απολογισμό της ασφυκτικής συγκυρίας για την χώρα, και της προσωπικής του –μαζί με τους άλλους 2 βουλευτές Καβάλας- προσπάθειας να παρθούν πρωτοβουλίες τοπικά, έκανε μιλώντας στον Alpha Radio ο πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτρης Εμμανουηλίδης, αναφερόμενος στην περίοδο 2015-19, τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή μας αλλά και τις δραματικές ώρες που έζησε η χώρα μέχρι να βγει από τα μνημόνια. Μίλησε επίσης για τις γαλάζιες ακρίδες, το μαξιλάρι των 37 δις και τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ στην Καβάλα που πολεμήθηκαν από τους κρατούντες της ΝΔ.

Κληθήκαμε να διαχειριστούμε την χρεοκοπία μιας χώρας, και ο οφειλέτης πάντοτε αντιμετωπίζεται από τον πιστωτή με μειωμένο το κύρος του

«Λάθη πολιτικά και προσωπικά βεβαίως και γίνανε, λέγεται πως και επί ημερών σας πληγώσετε την κοινωνία, ναι μεν αριστερό το πρόσημο αλλά πολλές αποφάσεις ήταν αποφάσεις που δημιουργούσαν πρόβλημα στην καθημερινότητα και στη ζωή των συμπολιτών μας. Εκεί χωρίς να υπάρχει διάθεση υπεκφυγής, θα πω ότι ο κάθε πολιτικός σχηματισμός λειτουργεί μέσα σε δοσμένα κοινωνικά, οικονομικά, ιστορικά εν τέλει πλαίσια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κληθήκαμε να διαχειριστούμε την χρεοκοπία μιας χώρας, και η χρεοκοπία είναι πολύ σκληρή είτε πρόκειται για χρεοκοπία μιας ατομικής επιχείρησης, είτε για χρεοκοπία στον οικογενειακό σχεδιασμό, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για την χρεοκοπία της χώρας γιατί πέρα από τους δείκτες τους οικονομικούς εκείνο που θυσιάζεται είναι η εγκυρότητα. Ο οφειλέτης πάντοτε αντιμετωπίζεται από τον πιστωτή με μειωμένο το κύρος του. Εκείνο που θελήσαμε είναι επιτέλους να βγει από πάνω μας σε όλο αυτό το βάρος μιας εθνικής χρεοκοπίας, το αν το καταφέραμε ο Αύγουστος του 2018 το έφερε στο φως. Με πληγές στην κοινωνία όμως όταν έχεις να αντιμετωπίσεις μία κοινωνία που αιμορραγεί πρέπει να σταματήσεις την αιμορραγία στις κοινωνικές εκείνες τάξεις που κινδυνεύουν με θάνατο. Επομένως το βάρος μας εκείνες τις δύσκολες στιγμές ήταν πως θα διασωθεί το κομμάτι αυτό της κοινωνίας που δεν είχε όχι αύριο, δεν είχε επόμενη στιγμή. Και επειδή έπρεπε επιτέλους να παρθεί μία απόφαση δύσκολη, τα μέτρα στόχευαν στην συρρίκνωση του εισοδήματος και στην δυσκολία της αντιμετώπισης της καθημερινότητας στα μεσαία στρώματα και εκεί πορευτήκαμε αφήσαμε βαθύ σημάδι πόνου σε αυτούς. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να νομοθετούμε εν λευκώ, όλα έπρεπε να περνούν υπό την κρίση της τρόικα και εκείνο που συνειδητοποιήσαμε είναι ότι υπήρχε μία εγκληματική συλλειτουργία μεταξύ της τρόικας των πρώτων ημερών και του πολιτικού οικονομικού που υπήρχε στη χώρα».

Ήμασταν εμείς που ήρθαμε και τους πήραμε την μπουκιά από το στόμα, και ότι τους χαλάμε την πιάτσα

«Αυτό το εφεύρημα της παρένθεσης, δεν ήταν ένα σχήμα λόγου, ήταν η βαθιά πεποίθηση του συστήματος που υπηρετείτο από την αξιωματική αντιπολίτευση ώστε να τελειώνουμε με αυτούς τους ξεβράκωτος, έτσι μας αντιλαμβάνονταν και μας αντιμετώπιζαν στο κοινοβούλιο. Ήμασταν εμείς που ήρθαμε και τους πήραμε την μπουκιά από το στόμα, και ότι τους χαλάμε την πιάτσα για την ενδεχόμενη επαναφορά και επιστροφή τους. Αυτός ήταν ο μεγάλος καημός τους, αυτοί δεν τρώνε, δεν ξέρουν να τρώνε αλλά και επιπλέον μας χαλάνε τη σούπα γιατί εμείς είχαμε τη δυνατότητα και να τρώμε και να επιβιώνουμε πολιτικά. Η σημερινή κυβέρνηση, με λυμένα τα χέρια και με ένα μαξιλάρι κοντά 40 δις είχαν την ευκαιρία να εκθρέψουν και Πάτσηδες και Χειμάρες και Νικολάου και Αβραμόπουλους κτλ. Είχαν πεδίο λαμπρό να βρουν το νήμα από τη στιγμή που το έχασαν από το 2015. Υπήρχε το μυθιστόρημα «Ύστερα ήρθαν οι μέλισσες» και αλλάξανε τον τίτλο και έγινε «Ύστερα ήρθαν οι ακρίδες», έπεσαν στο σώμα της κοινωνίας σαν τις φαραωνικές ακρίδες και δεν άφησαν ούτε κολυμπηθρόξυλο».

Δικαιοσύνη σημαίνει αποκατάσταση του δικαίου

«Η έννοια της δικαιοσύνης δεν επιδέχεται καμία ρεβανσιστική στάση, δικαιοσύνη σημαίνει αποκατάσταση του δικαίου. Όταν πληγώνεται μία κοινωνική ομάδα από πολιτικές που ευθέως την θίγουν, όπως η ακρίβεια, η συντριπτική κοινωνική ομάδα που θίγεται εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτοί οι άνθρωποι άφησαν την ακρίβεια στο να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Όταν ο Άδωνις μετατρέπεται σε ντίλερ των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων και αφήνει απέξω τις τιμές να καλπάζουν και κυρίως αφήνει απέξω μικρομάγαζα, τα μίνι μάρκετ κτλ, αφήνει τους κτηνοτρόφους, τους καταναλωτές που λέει για αρνί Πόρσε, είναι φαινόμενα αδικίας».

Η πυρκαγιά στην Θάσο

«Δεν στέλναμε ποτέ δελτία τύπου – κατόπιν ενεργειών μας γιατί ένα δημόσιο πρόσωπο εννοείται ότι είναι χρέος του να αφουγκράζεται και στο βαθμό που αυτό είναι κατορθωτό να λύνει τοπικά πρόβλημα. Ναι μεν υπήρχε το μεγάλο κάδρο αλλά έπρεπε να ενσκύψουμε και στα τοπικά προβλήματα. Η σεμνότητα πολλές φορές εκλαμβάνεται ως αδυναμία, θα σας θυμίσω εκείνο το τραγικό συμβάν με τις πυρκαγιές στη Θάσο, μία έκρηξη δική μου που πέρασε μέσα από τα τηλεοπτικά δελτία από τα τηλεοπτικά δελτία ειπώθηκε εκείνο καλά εμείς καιγόμαστε και 3 η ώρα εγώ θα μιλήσω με τον κάθε ύλην αρμόδιο Υπουργό; Δεν ήταν ο ίδιος, είμαι ακριβής, ήταν η γραμματέας του που κατά την συνήθεια να προστατεύει τον υπουργό θέλησε και δεν είχε και γνώση του προβλήματος, της καταστροφής. Την άλλη μέρα το πρωί ήρθε ο Α. Τσίπρας με το μισό υπουργικό συμβούλιο και 6.2 εκ. ευρώ δόθηκαν στο Δήμο Θάσου για να ξοφλήσει τις οφειλές. Δε στήσαμε ATM στον Αμυγδαλεώνα ή στη Νικήσιανη. 6.2 εκατομμύρια δόθηκαν. Παρέμεινε μία μεγάλη μερίδα οχημάτων τεχνικών για την καταπολέμηση των επικείμενων πλημμυρών και το σώμα στρατού, τότε διοικητής ο Γιώργος Καμπάς είπε πάρτε για όσο καιρό θέλετε αρκεί να υπάρξει προστασία από τις πλημμύρες».

Οι πρωτοβουλίες στην Καβάλα σε θέματα παιδείας

«Ως εκπαιδευτικός αντιλαμβανόμουν ότι υπάρχει από την πολιτεία μία τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία κατέφευγαν εξ ανάγκης βαδίζοντας ένα καθημερινό Γολγοθά να παρακολουθήσουν μαθήματα στο ειδικό σχολείο στη Δράμα. Μέσα σε ένα μήνα από την επίσκεψη του φίλου και συντρόφου Δημήτρη Μπαξεβανάκη, υφυπουργού Παιδείας, ιδρύεται το ειδικό σχολείο στην Καβάλα και απαλλάσσονται οι οικογένειες από μία καθημερινή τιμωρητική στάση μιας αδιάφορης πολιτείας. Κάτι ανάλογο γίνεται και με το ΕΠΑΛ Χρυσούπολης όταν παιδιά από τη Θάσο ήταν καθημερινά υποχρεωμένα να ξυπνούν από τις 5:00 το πρωί για να επιστρέφουν 5:00 το απόγευμα παρακολουθώντας τα μαθήματα του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης. Ο ίδιος άνθρωπος αναδεικνύεται το πρόβλημα λέγοντας ότι δε μπορεί να τιμωρείται το νησί εξαιτίας της αδιαφορίας της πολιτείας. Στήνεται το παράρτημα ΕΠΑΛ Χρυσούπολης με στοχευμένα τμήματα που σκοπό είχαν να εξυπηρετήσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες του νησιού, όπως τουρισμός ελαιοκομία μελισσουργία. Πολεμήθηκε το παράρτημα αυτό από τους ανθρώπους της Νέας Δημοκρατίας που έτυχε να βρίσκονται ως διευθυντές του σχολείου του Λιμένα. Τι τα πάτε τα παιδιά σας εκεί, αυτό θα κλείσει. Ω του θαύματος δεν έκλεισε, φέτος επισκέφθηκα το ΕΠΑΛ, έχει 50 μαθητές σε μία εποχή που η πρακτική της Κεραμέως εννοείται ότι τα έχει έξω από το τοπίο της σκέψης, πολύ δε περισσότερο της υποστήριξης. Γίνεται το σχέδιο δημιουργίας των ΤΕΙ σε μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεταξύ αυτών συστήνεται το ΔΙΠΑΕ, με δημιουργία τμημάτων πανεπιστημιακών στην Καβάλα. Πολεμήθηκε και αυτό γιατί σκοπός της ΝΔ δεν είναι να οξυγονώσει την δημόσια εκπαίδευση, είναι πως θα την ακρωτηριάσει για να δώσει χώρο στην ιδιωτική κολεγιακή εκπαίδευση. Για χρόνια υπήρχε η σημαδεμένη τράπουλα στις τοποθετήσεις των συναδέλφων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιδιαίτερα εκπαίδευσης, στο θέμα της τοποθέτησης συναδέλφων στη Θάσο. Ο εκάστοτε διευθυντής εκπαίδευσης είχε τη δυνατότητα καθ’ υπόδειξη πολιτικών παραγόντων δικές του περιπτώσεις. Δημιουργούμε το ξεχωριστό γραφείο για την τοποθέτηση συναδέλφων στη Θάσο».

Δεν υπάρχουν κατόπιν ενεργειών μου, αυτά φέρανε την τραγωδία της πολιτικής και ηθικής χρεοκοπίας

«Πηγαίνουμε στην δυτική προσαγωγό, ένα έργο που χείμαζε για χρόνια και η περιφέρεια το είχε σε πολύ χαμηλή βαθμίδα. Προς τιμήν του ο τότε υφ. Ανάπτυξης κ. Γιαννακίδης σε συνέργεια με τους 3 βουλευτές διασφαλίζει κονδύλια και προτεραιοποιεί το έργο το οποίο έρχεται στη συνέχεια να το παρουσιάσει κατόπιν ενεργειών, μιλάμε για καταστάσεις που θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, δεν υπάρχουν κατόπιν ενεργειών μου, αυτά φέρανε την τραγωδία της πολιτικής και ηθικής χρεοκοπίας. Έχουμε 3-4 ζητούμενα άμεσης προτεραιότητας που θα αλλάξουν το χαρακτήρα του τόπου μας, που αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς συμπιέζεται από συμφέροντα της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης. Εκεί θα ορθώσω το πολιτικό μου ανάστημα, εκεί θα γίνουν οι στοχεύσεις να βρει η πόλη μας και η περιφέρεια μας τη θέση που της αξίζει».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ