Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και πώς αντιμετωπίζεται

0
334

Μορφή επιδημίας έχουν λάβει τα κρούσματα στρεπτόκοκκου σε μικρά παιδιά, σε βαθμό που έχει προκληθεί πανελλήνια ανησυχία ιδιαιτέρως μετά τον θάνατο 6 παιδιών στην Ελλάδα. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ραγδαία επιδείνωση, με τους μικρούς ασθενείς να εμφανίζουν δυσκολία επαφής με το περιβάλλον, έντονη νωθρότητα, ωχρότητα στο δέρμα και να ταλαιπωρούνται από εμετούς, οι γονείς θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως τριτοβάθμια ιατρική εκτίμηση και φροντίδα.

Οι συστάσεις αυτές έρχονται έπειτα από την καταγραφή έξι θανατηφόρων περιστατικών μικρών παιδιών εξαιτίας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α στη χώρα μας, γεγονός που έχει θορυβήσει τους γονείς. Μάλιστα, οι εξελίξεις έπειτα από τον θάνατο του 7χρονου αγοριού από την Ημαθία, με την εισαγωγή και του 9χρονου ξαδέλφου του στο νοσοκομείο αλλά και τον εντοπισμό ακόμη έξι θετικών παιδιών στον ίδιο νομό (εκ των οποίων δύο από το στενό περιβάλλον του άτυχου αγοριού), έχουν σηκώσει… κύμα αναστάτωσης.

Για το ζήτημα μίλησε στον Alpha Radio ο παιδίατρος Δημήτρης Καλαμούκος εξηγώντας πως τα πολύ σοβαρά περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και πως οι γονείς θα αναγνωρίσουν αλλά και θα αντιμετωπίσουν τον… κοινό στρεπτόκοκκο στα παιδιά τους.

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο, κάνει κάποιες λοιμώξεις στον ανθρώπινο οργανισμό το οποίο μικρόβιο που υπήρχε πάντα, δεν είναι όπως ο κορονοιός που εμφανίστηκε τώρα. Επίσης παρόλο που υπάρχουν θανάτους και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, ότι έρευνα υπάρχει μέχρι στιγμής και ότι ανακοίνωση ιατρική δε δείχνει να υπάρχει κάποιο καινούργιο είδος στρεπτόκοκκου που είναι πιο μεταδοτικό ή πιο λοιμογόνο, δηλαδή με μεγαλύτερη ένταση ή που δεν το πιάνει η αντιβίωση. Αυτά θα ήτανε άσχημα νέα αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που υπάρχει και στο περιβάλλον και στον οργανισμό μας, πολλοί από εμάς μπορεί να είμαστε φορείς του στρεπτόκοκκου, παρόλα αυτά επειδή έχουμε αντισώματα και καλό αμυντικό σύστημα δεν αρρωσταίνουμε».

«Μεταδίδεται με τα σάλια, μεταδίδεται όταν ένα παιδί βάλει τα χέρια του στο στόμα, αν είναι σε περιβάλλον που έχει κάποιο αδερφάκι άρρωστο ή στον παιδικό σταθμό ή στο παιδότοπο ή οπουδήποτε. Υπάρχει αυτό το μικρόβιο στο περιβάλλον μπορεί να το κολλήσει έτσι, αν τρίψει τα χέρια του στο στόμα ή έβαλε τα χέρια του στη μύτη, υπάρχει στο δέρμα και όταν κάποια πληγή ή από κάποιο τσίμπημα κουνουπιού ή κάποιο τραυματισμό ανοίξει το δέρμα από κει μέσα μπορεί να διεισδύσει ο στρεπτόκοκκος και να κάνει λοίμωξη».

«Για το παιδάκι που πέθανε στη Νάουσα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα οτιδήποτε και δεν ξέρουμε αν είχε κάποιο πρόβλημα στο αμυντικό του σύστημα ή ήταν μία επιπλοκή από αυτές τις πολύ σπάνιες που όντως μπορούν να συμβούν και σε οποιοδήποτε παιδί. Γενικά όμως η διαδρομή του στρεπτόκοκκου, αν και είναι μικροβιακή λοίμωξη, κάνει δηλαδή υψηλό πυρετό κτλ, θεραπεύεται πολύ εύκολα με το κατάλληλο αντιβιωτικό. Οι λοιμώξεις που κάνει συνήθως είναι η αμυγδαλίτιδα, όταν ο ιός πηγαίνει στις αμυγδαλές, δημιουργείται πύον και κάνει τη γνωστή αμυγδαλίτιδα, μπορεί να κάνει την οστρακιά που είναι πάλι αμυγδαλίτιδα αλλά τα παιδιά βγάζουν και ένα εξάνθημα κόκκινο που με τα χέρια ψηλαφάται, είναι τραχύ εκεί το δέρμα και οφείλεται σε μια τοξίνη του στρεπτόκοκκου και βέβαια ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει και το μολυσματικό κηρίο που είναι πληγές στο δέρμα».

«Όταν λοιπόν οι γονείς δούνε ότι ένα παιδί έχει υψηλό πυρετό από την αρχή και πόνο στο λαιμό τους καλό είναι να επισκεφτούν τον παιδίατρο τους, να γίνει εξέταση, συνήθως θα έχει πύον και θα γίνει εύκολα η διάγνωση αλλά μπορεί να είναι απλά κόκκινος ο λαιμός και μπορούν να κάνουν και στο τεστ στρεπτόκοκκου όπως το τεστ για τον κορονοιό, το κάνουν οι μικροβιολόγοι και αν είναι θετικό είναι όντως στρεπτόκοκκος και χρειάζεται 10ημερη αντιβιοτική αγωγή».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ