«Όταν βάζουμε πλήρωμα ανεκπαίδευτους ανθρώπους δεν λύνουμε το πρόβλημα αλλά το κάνουμε πολύ χειρότερο»

0
334

Έντονη κριτική στην απόφαση του πρωθυπουργού να στελεχώνονται τα πληρώματα του ΕΚΑΒ με πυροσβέστες, στρατιωτικούς ή ακόμη και οδηγούς ΟΤΑ ασκεί ο πρόεδρος των διασωστών ΕΚΑΒ Ν. Καβάλας Κώστας Τσιτσιλικάκης. Εξηγεί αναλυτικά γιατί είναι πάρα πολύ επικίνδυνη και μόνο ως σκέψη και γιατί υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί και μοιραία για κάποιους ασθενείς τους οποίους ένας εκπαιδευμένος διασώστης μπορεί να τους παρέχει την προνοσοκομειακή φροντίδα αλλά στα χέρια ενός ανθρώπου δίχως εκπαίδευση μπορεί τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

«Καταρχήν να πούμε για το ιστορικό, ότι είναι κάτι το οποίο και στο παρελθόν το 2016 υπήρξε ως νόμος παρόμοιος όπου και πάλι υπό καθεστώς πίεσης λόγω ελλείψεων που υπήρχανε στα Κέντρα Υγείας, στα νησιά και γενικότερα στο ΕΚΑΒ και λόγω καθυστερήσεων που υπήρχαν τότε και πάλι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, βγάλανε αυτή την συνταγή, εφεύρεση ενός νόμου που έλεγε ότι πυροσβέστες και αν υπήρχαν και εκεί ελλείψεις θα μπορούσε οδηγός απορριμματοφόρου θα μπορούσε με μία ολιγόωρη εκπαίδευση να ανεβαίνει πάνω στο ασθενοφόρο έτσι ώστε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Δεν εφαρμόστηκε ποτέ για αυτό σήμερα θέλουν να το ξαναφτιάξουν».

«Το πρόβλημα είναι διαχρονικό, κρύφτηκε δυο τρία χρόνια περίπου με τον κόβιντ γιατί δεν υπήρχαν τουρίστες, άρα με λίγα λόγια ούτε ο εσωτερικός τουρισμός υπήρχε με αποτέλεσμα αυτό να κρυφτεί, δεν υπήρχανε ελλείψεις στα νησιά, όλοι ασχολούμασταν με τον κορονοϊό, είχαμε ρίξει όλες μας τις δυνάμεις εκεί, άρα λοιπόν το κρύψαμε και τώρα ξαφνικά ερχόμαστε πάλι με 2-3 περιστατικά που συνέβησαν απανωτά για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ξαφνικά λένε εδώ έχουμε πρόβλημα, ενώ πρόβλημα έχουμε πολλά χρόνια».

«Σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο αυτό δεν το κρύβουμε το πρόβλημα, αλλά τα κάνουμε τα πράγματα ακόμα πιο επικίνδυνα γιατί μπορεί από έναν ο οποίος ο άνθρωπος δεν έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, είτε είναι πυροσβέστης είτε στρατιωτικός είτε οδηγός ΟΤΑ, γιατί όταν κάποιος δεν έχει δύο χρόνια εκπαιδευτεί για να ασκήσει την επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα όπως γίνεται από τους διασώστες του ΕΚΑΒ, οι διασώστες του ΕΚΑΒ παρακολουθούν μαθήματα για δύο χρόνια σε ΙΕΚ, μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια 6 μήνες κάνουν πρακτική εξάσκηση πάνω στο ασθενοφόρο, όπως καλή ώρα έχουμε και τώρα συναδέλφους που εκπαιδεύουμε και μετά πιστοποιούνται, δηλαδή με εξετάσεις που δίνουνε γραπτές και προφορικές παράλληλα και αφού πιστοποιηθούν και μπορέσουν και πάρουν αυτό το βαθμό που πρέπει, τότε έχουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος και μπορούνε να ανεβούν στο ασθενοφόρο και να ασκήσουν το επάγγελμα. Από το 2002 που δημιουργήθηκαν τα πρώτα ΙΕΚ έτσι ώστε να εκπαιδευτούν οι πρώτοι διασώστες τότε στην Ολυμπιάδα, υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα μετά από 20 χρόνια περίπου 4.000, ίσως και 5.000 άνεργοι διασώστες πληρώματα ασθενοφόρου και κάθε χρόνο όχι μόνο στην Καβάλα που έχουμε τώρα αλλά σε όλη την Ελλάδα εκεί που υπάρχουν και δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ με την ειδικότητα του διασώστη πληρώματος ασθενοφόρου υπάρχουνε άνεργοι διασώστες!».

«Είναι επικίνδυνο γιατί ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει ειδίκευση, δεν μπορεί να πάει και να προσφέρει πρώτες βοήθειες, με γενικές γνώσεις πρώτες βοήθειες δεν γίνεται! Για γενικές γνώσεις και εμείς ενημερώνουμε για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, παλιότερα το σωματείο, τώρα το κάνει η υπηρεσία και πιστοποιεί μέσα σε ένα τετράωρο πεντάωρο, ανθρώπους να κάνουν κάρπα. Αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να τους βάλουμε πάνω στα ασθενοφόρα; Από τον οργανισμό του ΕΚΑΒ αναφέρεται ρητά ότι στο ασθενοφόρο πρέπει πάντα να υπάρχουν 2 διασώστες, όταν μιλάμε για και ειδικευμένο πλήρωμα όχι τον απλό πολίτη. Όταν λοιπόν κάποιος παθαίνει ανακοπή, κάποιος θα βάλει τα οξυγόνα, κάποιος θα κάνει κάρπα, κάποιος θα κάνει μία διασωλήνωση λαρυγγική όπως το λέμε εμείς, εμφυσήσεις, να βάλει ορό, να μπει συντονισμένα σε ένα φορείο, δεν τον σέρνουμε για να τον ανεβάσουμε πάνω στο φορείο, όλα γίνονται συντονισμένα».

«Στην περιοχή μας στις περισσότερες φορές γίνονται με διασώστες πληρώματα ασθενοφόρων και σε κάποιες περιπτώσεις όταν υπάρχουν και οι γιατροί του ΕΚΑΒ όταν εφημερεύουν, γιατί έχουμε δύο εδώ προς το παρόν γιατρούς οι οποίοι εφημερεύουν περίπου 20 μέρες, αν υπάρχει και ο γιατρός μαζί εκεί μιλάμε για την εξειδικευμένη κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ που παρέχει επείγουσα προνοσοκομειακη φροντίδα. Τώρα ξαφνικά ένας πυροσβέστης, ένας στρατιωτικός, ένας οδηγός απορριμματοφόρου, ανεβαίνουν μόνο και μόνο για να διακομίσουν περιστατικά, λες και είμαστε μεταφορική. Ξέρετε υπάρχουν περιπτώσεις που δεν χρειάζεται τα περιστατικά να διακομιστούν στο νοσοκομείο, για παράδειγμα κάποιος που παθαίνει υπογλυκαιμίες και έχει ιστορικό ότι το παθαίνει, σε αυτό τον άνθρωπο αν του μπει ένας ορός στο σπιτι σε 10 λεπτά θα είναι καλά. Έτσι θα γλιτώσει και το νοσοκομείο από κάποιους ασθενείς που θα εξυπηρετούνταν στο σημείο και δεν θα διακομιστούν στο νοσοκομείο. Αυτά δε μπορεί να τα κάνει κάποιος με 2-3 μέρες εκπαίδευση, είναι επικίνδυνα και οποιεσδήποτε βλάβες προκληθούν από τέτοιου είδους ενέργειες δεν θα φέρουμε καθόλου εμείς την ευθύνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη πριν από κάποιους μήνες, εκεί στο ρεπορτάζ που γινόταν ειπώθηκε ότι υπήρχε ένας άνθρωπος που ενδεχομένως δεν είχε τη σωστή εκπαίδευση και απλώς πήρε τη θέση με κάποιο τρόπο έτσι όπως την πήρε. Αυτός ο άνθρωπος προκάλεσε από την ημιμάθεια του, ίσως γιατί έπρεπε να εκπαιδευτεί ακόμα περισσότερο, ίσως γιατί δεν είχε την εμπειρία θα πω και εγώ αυτό το πράγμα. Δεν θα τα δούμε όλα αυτά, η υγεία και η ζωή είναι το υπέρτατο αγαθό. Στα νησιά παλιότερα τι γινότανε, ο παπάς του χωριού και εκεί στα νησιά ήταν οδηγός ασθενοφόρου, ο δήμαρχος το ίδιο γιατί δεν υπήρχε οδηγός, θα γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω;».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ