«Πολλοί τουρίστες στην Θάσο φέτος ούτε έχουνε ούτε θέλουν να ξοδέψουν!»

0
358

Αυξάνεται σταδιακά η τουριστική κίνηση στο νησί της Θάσου καθώς μετά τους τουρίστες του… αεροπλάνου και τους Ρουμάνους στο παιχνίδι μπαίνουν και οι Τούρκοι που με εφαλτήριο το μπαϊράμι ξεκίνησαν να έρχονται στο νησί και η ροή αυτή συνεχίζεται επισημαίνει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Πάρις Παρασχούδης. Ο ίδιος μίλησε και για την δύσκολη εξίσωση εσόδων – εξόδων που έχουν οι επιχειρηματίες του νησιού καθώς το τεράστιο κόστος ανέβασε ελαφρώς τις τιμές ενώ και οι τουρίστες φέτος είναι πιο συγκρατημένοι στα έξοδα τους.

«Υπάρχει το ψυχολογικό και το λογικό κομμάτι, ψυχολογικά σίγουρα είμαστε σε καλή διάθεση, και ο καιρός είναι καλός και καλοκαιρινός και κόσμο έχει το νησί μας και κόσμο έχει το νησί μας είχε είναι μία πολύ καλοκαιρινή ατμόσφαιρα αλλά αν τα δούμε τα πράγματα με τη λογική τα πράγματα πρέπει να τα δούμε διαφορετικά. Όχι δεν είναι καλά, έχουμε πάρει και τα αποτελέσματα της κίνησης από το Λιμεναρχείο για το μήνα Ιούνιο και βλέπουμε ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η κίνηση από τον Ιούνιο του 2019 και του 2022. Αυτό είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας αλλά το πόσοι έρχονται στο νησί δεν είναι πάντοτε το μέτρο σύγκρισης. Είναι πόσο μένουν, πόσο ξοδεύουν, πως εμείς σαν επιχειρηματίες μπορούμε να κερδίσουμε μέσα από αυτό, πως μπορούμε να μην έχουμε τόσο μεγάλο κόστος λειτουργίας που δυσχεραίνει την επιχειρηματικότητα μας, είναι πολλά πράγματα που πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά».

«Το θετικό είναι ότι παρότι ο καιρός δε βοήθησε φέτος, τον Ιούνιο του 2023 είχαμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό επιβατών προς Θάσο από ότι το 2019, πέρυσι τον Ιούλιο είχαμε 16% περισσότερο κίνηση επιβατική στα πορθμεία από ότι το 2019. Δεν είναι μόνο το πόσο ξοδεύουν οι επισκέπτες αλλά και πόσο μας κοστίζει εμάς να παρέχουμε αυτές τις υπηρεσίες. Γιατί πολλοί μπορεί να θεωρούν ότι έχουν ανεβεί οι τιμές αλλά το λειτουργικό κόστος έχει ανέβει τρεις φορές παραπάνω».

«Δεν είμαστε πλήρεις από προσωπικό στις ξενοδοχειακές μας μονάδες όχι, και εκεί δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά είναι και ποιοτικό το θέμα εκεί, όχι μόνο το πόσους έχουμε αλλά και το αν είναι κατάλληλοι για την εργασία που προορίζονται να κάνουν. Δεν είμαστε πλήρεις σε προσωπικό, υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα, έχουν μπει στο χρηματιστήριο και οι εργαζόμενοι, μετακινούνται από επιχείρηση σε επιχείρηση ή κάνουν παζάρια και παίρνουν κάτι περισσότερο προς ίδιον όφελος, πολλές φορές φεύγουν από μια επιχείρηση και πάνε σε άλλη αλλά από την άλλη είναι πολύ δύσκολο για την επιχειρηματικότητα».

«Είχαμε αθρόα έλευση Τούρκων το προηγούμενο Σαββατοκύριακο λόγω μπαιραμιού και έχουν παραμείνει και αρκετοί, δηλαδή τώρα έχει τελειώσει η εορταστική τους περίοδος και έχουν παραμείνει στο νησί και έρχονται και καινούργιοι! Πιστεύουμε θα συνεχιστεί αυτή η ροή από Τουρκία προς Ελλάδα, όχι με την ένταση που υπάρχει στις γιορτές τους αλλά όλο το καλοκαίρι θα συνεχιστεί. Οι Ρουμάνοι έχουν σταθερή ροή αλλά ενώ πέρσι και είχανε και θέλανε να ξοδέψουν, εφέτος ούτε έχουνε ούτε θέλουν να ξοδέψουν, αυτό είναι το θέμα. Εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι οι Ρουμάνοι όπως και όλοι οι λαοί της Ευρώπης που έρχονται».

«Ο Ιούνιος ουσιαστικά κινήθηκε περισσότερο με τους τουρίστες που ήρθαν με το αεροπλάνο στην περιοχή μας, έχουμε πτήσεις από όλη την Ευρώπη σχεδόν εκτός από Γαλλία και από Ιταλία, έχουμε από Γερμανία 4-5 πόλεις, έχουμε από Αυστρία, Τσεχία, Σλοβακία όλες τις Σκανδιναβικές πρωτεύουσες, από τις Βαλτικές χώρες από Λετονία – Λιθουανία, από Πολωνία από τρεις πόλεις. Μόνο από Γαλλία και Ιταλία δεν έχουμε καθόλου τουρίστες, μάλιστα έχουμε προσπαθήσει για Ιταλία τουλάχιστον να ξεκινήσει μία πτήση από Ιταλία και στα πλαίσια αυτά είχαμε κάνει πολύ προσπάθεια και είχαν έρθει και δημοσιογράφοι. Υπήρχε ένα δημοφιλές ταξιδιωτικό περιοδικό που διαβάζεται πολύ στην Ιταλία, έκανε μια ωραία παρουσίαση στην έκδοση του Ιουλίου από μία φιλοξενία που έγινε πέρσι τον Σεπτέμβριο. Έχουν γίνει προσπάθειες από τη Θάσο για την Ιταλία εδώ και πολλά χρόνια, είναι άλλωστε μία αγορά που έχουμε πολλούς εδώ στο νησί μας που ζουν και μπορούν αυτοί να είναι οι πρεσβευτές για να έρθουν περισσότεροι».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ