«Ο κάθε θεραπευτής είναι ένας δάσκαλος, αλλά ο ασθενής έχει την βασική ευθύνη για να θεραπευτεί»

0
328

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το ευ ζην μας έδωσε στον Alpha Radio η Κατερίνα Μουστάκα γιατρός, δόκτωρ χειροπρακτικής και συγγραφέας με αφορμή την παρουσία της στην Καβάλα για να παρουσιάσει το νέο της βιβλίο με τίτλο «Οι Μικρές μου Αλήθειες – Τάδε έφη Κατερίνα», για την πολύχρονη εμπειρία και γνώση της για το πώς η ζωή και οι επιλογές μας επηρεάζουν το σώμα μας και το πώς το σώμα μιλάει και προειδοποιεί.

«Πιστεύω ότι ο κάθε θεραπευτής είναι ένας δάσκαλος, οι πιο πολλοί από μας έχουμε εκπαιδευτεί να θεωρούμε ότι η ασθένεια για οποιοδήποτε σύμπτωμα είναι κάτι έξω από εμάς και ότι θα χρειαστεί να πάμε σε κάποιο θεράποντα ιατρό ο οποίος έχει την ευθύνη θα χρειαστεί να κάνει τα απαραίτητα βήματα για να μας θεραπεύσει αυτός. Στην πραγματικότητα τη θεραπεία την κάνει το σώμα μας πάντα, ακόμα και όταν έχουμε ένα κόψιμο και βάλουμε ράμματα, τα ράμματα απλώς επισπεύδουν την ταχύτητα επούλωσης στη φυσική του σώματος, αν έχουμε κάνει ένα κάταγμα και βάλουμε γύψο ο γύψος κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, κάνει πιο γρήγορη την αποκατάσταση. Οποιαδήποτε θεραπεία γίνεται από το ίδιο το σώμα εφόσον υπάρξει ένας διευκολυντής με τη μορφή του θεραπευτή ο οποίος θα δώσει μια σωστή κατεύθυνση. Αν λοιπόν ο θεραπευόμενος δεν αναλάβει την ευθύνη της θεραπείας του και δεν έχει εμπιστοσύνη στον θεραπευτή η ίδια θεραπεία που μπορεί να είναι αποδεδειγμένα επιστημονικά η σωστή, μπορεί να μην έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Γιατί ένα τεράστιο κομμάτι ευθύνης της θεραπείας είτε το θέλουμε είτε όχι το έχουμε εμείς ως ιδιοκτήτες του συγκεκριμένου σώματος.

«Έχουμε μάθει να θεωρούμε ότι όλα αυτά τα σχέδια που κάνει το μυαλό μας, που είναι πάρα πολύ βολικά για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να διαχειριστούμε την καθημερινότητά μας οργανωμένα και αποτελεσματικά, έχουμε την εντύπωση ότι αυτό το καταπληκτικό εργαλείο αυτός ο υπάλληλος το λογικό μας το μυαλό που η δουλειά του είναι να λύνει προβλήματα και να βρίσκει λύσης ότι είναι ο αφέντης. Και έχουμε αφήσει τον υπάλληλο που η δουλειά του είναι να βρίσκει προβλήματα και να τα λύνει γιατί αν δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν εχει τίποτα να κάνει το μυαλό μας, οπότε ακόμα και αν δεν έχουμε προβλήματα αγοράζουμε, αν δεν έχουμε λεφτά να αγοράσουμε δανειζόμαστε από κάποιον άλλον. Έχω πελάτισσες οι οποίες έρχονται και είναι πολύ στρεσαρισμένες αυτές γιατί το παιδι τους χωρίζει, γιατί το εγγόνι τους δεν διαβάζει κτλ. Απόλυτα ανθρώπινο αλλά δεν μπορείς να επιβαρύνεις το σώμα σου αγοράζοντας τον καημό κάποιου άλλου μονο και μόνο γιατί έχεις συνηθίσει να είσαι μόνο μέσα στο κεφάλι σου και να μην ακούς την καρδιά σου και να μην ακούς και το σώμα σου. Οπότε η καρδιά που είναι το συναίσθημα και το σώμα είναι σε δεύτερη μοίρα, έχει μπει ο στρατηγός εδώ πέρα πάνω κάνει τα προγράμματα του, χρησιμοποιεί το σώμα σαν το όχημα το οποίο θα μας μεταφέρει από meeting σε meeting, από υποχρέωση υποχρέωση και από δουλειά σε δουλειά και κατά τα άλλα έχουμε και την απαίτηση αυτό το σώμα να αποδίδει για σειρά δεκαετιών χωρίς να κάνουμε service, χωρίς να του δίνουμε το βασικό του καύσιμο που είναι η κίνηση. Το βασικό του καύσιμο είναι η κίνηση, τα σώματά μας είναι μηχανές κίνησης, δημιουργήθηκε αυτό το σώμα και εξελίχθηκε όπως και ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε όταν περπατούσαμε 19,20, 30 χιλιόμετρα την ημέρα προς εύρεση νερού και τροφής».

«Δεν μπορεί να λειτουργήσει ο εγκέφαλός μας σε σταθερή θέση, για αυτό και όταν μιλάμε στο τηλέφωνο μερικές φορές σηκωνόμαστε και να περπατάμε γιατί σκεφτόμαστε καλύτερα, το λεξιλόγιο μας εμπλουτίζεται όταν περπατάμε, όλο μας το σύστημα είναι φτιαγμένο να λειτουργεί σε κίνηση και τι κάνουμε εμείς; Έχουμε αναγάγει το κάθισμα στο καινούργιο κάπνισμα, όλη μέρα κάθε μέρα, όλοι καθόμαστε 100 ώρες την ημέρα και αυτό έχει ένα κόστος στην υγεία μας. Εσύ και όποιος δουλεύει σε γραφείο, μπορείς να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου, μπορείς να περπατάς περισσότερο, μπορείς να σηκώνεσαι ανά μία ώρα να κάνεις ένα διάλειμμα, ένα περπάτημα, αν δεν μπορείς να βγεις έξω από το κτίριο να πηγαίνεις στην κουζίνα να πίνεις λίγο νερό που και η ενυδάτωση είναι βασική για το ευ ζην μας. Μπορείς να πηγαίνεις να δεις ένα φίλο που εδώ στην Καβάλα από ότι έχω καταλάβει τα πάντα είναι κοντά, είναι πέντε λεπτά απόσταση να πας στην κεντρική πλατεία αντί να πάρεις ένα τηλέφωνο και να δεις τι κάνει ένας φίλος σου, πέρνα από κει που δουλεύει είναι πέντε λεπτά υπόθεση. Μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα αλλά κωφεύουμε, όσο το σύστημα δεν διαμαρτύρεται, αυτό το καημένο το εργαλείο το σώμα είναι πολύ φιλότιμο και εκεί την πατάμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ