«Άμεσα προσλήψεις για να βγουν περισσότερα ασθενοφόρα στο δρόμο»

0
484

Με ένα ασθενοφόρο πορεύεται η Θάσος και το φετινό καλοκαίρι, καθώς μπορεί το νησί να βουλιάζει από κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά αυτό δεν συμβαίνει για τους διασώστες του ΕΚΑΒ που βάση προσωπικού επαρκεί για την στελέχωση ενός μόνο ασθενοφόρου. Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος των εργαζομένων ΕΚΑΒ Καβάλας Κώστας Τσιτσιλικάκης, αναλύοντας την κατάσταση πανελλαδικά, στις πολιτικές της διαστάσεις αλλά και καταθέτοντας τις προτάσεις του για τον νομό Καβάλας.

«Ουσιαστικά τις τελευταίες μέρες λόγω αυξημένων περιστατικών που υπήρχαν και μαζεμένα, αναδείχθηκε πάλι το θέμα της έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Αυτό σε πανελλαδικό επίπεδο γιατί είδαμε περιστατικά με ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους είτε σε μία καρότσα ενός αγροτικού είτε για κάποια άλλα περιστατικά τα οποία περίμεναν πολλή ώρα ούτως ώστε να μπορέσει το ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί. Εμάς όλο αυτό είναι η καθημερινότητα, δεν είναι κάτι το οποίο συνέβη σήμερα ή εχθές, το φωνάζουμε, το λέμε τόσα χρόνια και όλο αυτό δυστυχώς έχει κάποιος υπεύθυνους, είναι όλοι αυτοί οι οποίοι τα χρόνια που εμείς φωνάζουμε χρόνια τώρα, κωφεύουν, κυρίως υπουργοί Υγείας που περάσανε από το υπουργείο και από τις διοικήσεις του ΕΚΑΒ οι οποίοι δε σκύβουν σοβαρά να λύσουν το πρόβλημα».

«Γενικότερα το θέμα του ΕΚΑΒ δεν πρέπει να πολιτικοποιείται η να κομματοποιείται, να το χρησιμοποιεί ο καθένας όπως θέλει και να βγαίνει και να λέει εμείς κάναμε αυτό και εσείς δε κάνατε εκείνο, τώρα θα πρέπει λοιπόν όλοι να σκύψουν το κεφάλι για την υγεία γιατί είναι το υπέρτατο αγαθό η υγεία, δεν υπάρχει τίποτα άλλο στον κόσμο σε αυτή τη ζωή αν δεν υπάρχει υγεία. Ο κάθε άνθρωπος –γιατί ο υπουργός είναι κι αυτός άνθρωπος- αν δεν του έρθει να το πω λαϊκά το αυγό, δεν θα το καταλάβει. Δηλαδή αν ο ίδιος δεν γευτεί τον πόνο και την αγωνία που έχει ένας ασθενής ο οποίος χρειάζεται να διακομιστεί στο νοσοκομείο και περιμένει ασθενοφόρο ή αν θέλει να χειρουργηθεί και να μην υπάρχει ένας χειρουργός και να πάει σε ένα κέντρο υγείας και να μην υπάρχει ένας κατάλληλος γιατρός να τον περιθάλψει, δεν θα καταλάβει ποτέ τις ανάγκες του ΕΣΥ. Και εάν ο ίδιος δεν το έχει αισθανθεί θα έπρεπε να επικοινωνήσει με όλους αυτούς που υπάρχουν εκεί ως σύμβουλοι μέσα στο υπουργείο και να ρωτήσει, να πάρει τον υγειονομικό χάρτη και να δει. Όλο το υγειονομικό προσωπικό που δουλεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας γνωρίζουνε το ότι αντιμετωπίζει ο κάθε άνθρωπος και την αγωνία για ένα ασθενοφόρο, ή για έναν γιατρό ή να βρούνε ένα φάρμακο ή να κάνουν πιο γρήγορα την επέμβαση, να δούμε πιο γρήγορα την αποκατάσταση, όλο αυτό εμείς το βιώνουμε και είμαστε εδώ κάθε μέρα. Θέλουμε όλο αυτό να βελτιωθεί».

«Στο νομό μας χρειαζόμαστε ακόμα 2 ασθενοφόρα αυτή τη στιγμή για να πούμε ότι τουλάχιστον, το χερσαίο τμήμα του νομού μας θα καλυφθεί ακόμα καλύτερα. Αυτό σημαίνει πρακτικά άλλους 20 διασώστες επιπρόσθετα τουλάχιστον, 20 προσλήψεις. Γιατί το λέμε αυτό, ένα ασθενοφόρο για να δουλεύει σε 24ωρη βάση χρειάζεται τουλάχιστον 10 διασώστες, γιατί δουλεύουμε ως πλήρωμα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για να στελεχώσουμε την βάση η οποία είχε ανοίξει στο αεροδρόμιο της Χρυσούπολης, η οποία βάση σήμερα δεν λειτουργεί ή υπολειτουργεί, δηλαδή καλύπτει ελάχιστες βάρδιες το μήνα, χρειάζονται 10 διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου. Αν θέλουμε να ανοίξουμε μία ακόμη βάση στην περιοχή της Μουσθένης και να στελεχωθεί ή προς την παραλία Οφρυνίου που είναι ο κόμβος, βάση του δρόμου εμείς προτιμούμε στη Μουσθένη γιατί μπορούμε να γυρίζουμε προς τα πίσω στο δρόμο μετά τα διόδια προς Καβάλα. Μία βάση εκεί θα μπορούσε να μας λύσει τα χέρια αλλά για να γίνει αυτή η βάση χρειάζονται άλλοι 10 διασώστες, αυτές είναι προτάσεις που τις έχουμε κάνει εδώ και πάνω από 10 χρόνια και κάθε φορά παραλαμβάνουμε υποσχέσεις. Για την Θάσο αυτή τη στιγμή έχει ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί, το γύρω γύρω του νησιού που δεν είναι όπως είναι η Εγνατία Οδός με πόσες λωρίδες, με τον βαθμό επικινδυνότητας που υπάρχει κάθε χρόνο λόγω που σφύζει από τουρίστες, εκεί θα πρέπει άλλα 10 άτομα να προσληφθούν ώστε να υπάρξει ακόμη 1 ασθενοφόρο εκεί, το 1 ασθενοφόρο να γίνουν 2».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ