«Μόνη λύση για τα διατηρητέα της Καβάλας το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων»

0
281

Η μοναδική λύση για την διάσωση των καπναποθηκών αλλά κυρίως για την αισθητική τους αναβάθμιση προς όφελος της εικόνας της πόλης μας είναι να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αθήνας όπου συστήθηκε μία εταιρία που επιδοτεί και κινητροδοτεί τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων για την διάσωση και ανάδειξη των προσόψεων των κτιρίων. Αυτό υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του ΙΚΚΙΚ Μιχάλης Σαχσαμάνογλου στο περιθώριο της παρουσίασης από την ομάδα έργου  των τα συμπερασμάτων που ακολούθησαν της συλλογής των δεδομένων, του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών.

«Στην πρώτη φάση δεν ετέθη θέμα αποφάσεων, τέθηκε θέμα να συλλέξει η ομάδα έργου αυτή στοιχεία ώστε σήμερα να ακούσουμε περί τίνος πρόκειται, τα συμπεράσματά της συλλογής των δεδομένων, του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών. Η πρώτη συνάντηση που έγινε ήταν για συλλογή δεδομένων, τους είχα καταθέσει εγγράφως τις απόψεις και τους στόχους και αναμένω να δω αν γίνει τίποτα. Η πρώτη συνάντηση ήτανε συλλογή δεδομένων από τους μελετητές του κτιριακού αποθέματος για να διαμορφώσουμε προτάσεις και μελέτες. Σήμερα είναι η παρουσίαση των ευρημάτων καταγραφής των καπναποθηκών της Καβάλας με συμπεράσματα και προτάσεις σεναρίων επανάχρησης των καπναποθηκών».

«Εκείνο που με δυσαρεστεί, όπως και στην πρώτη συνάντηση, γράφει μέσα ότι θα είναι συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, πρώτα να μιλήσουν όλοι οι υπηρεσιακοί κτλ και τελευταία τελευταία τους ιδιοκτήτες καπναποθηκών, αυτών δηλαδή που έχουν το πρόβλημα. Σήμερα επειδή είναι η παραμονή του Αποστόλου Πέτρου και Παύλου εκτιμώ ότι θα είναι πολύ συνοπτική η κατάσταση αλλά εν πάση περιπτώσει αν υπάρχουν κάποιοι αξιωματούχοι που θα κάνουν κάποιους χαιρετισμούς εγώ θα ζητήσω να τοποθετηθώ άμεσα και να ρωτήσω και ανάλογα να ακούσω. Δεν πρόκειται να κάθομαι να περιμένω να ακούω την υπηρεσία νεωτέρων μνημείων, την εφορία αρχαιοτήτων, τον ΟΛΚ κτλ».

«Ο αριθμός των ιδιοκτητών είναι σημαντικός, το βασικό για να βοηθηθούν οι καταστάσεις και των διατηρητέων, όχι μόνο οι καπναποθήκες, ποτέ δεν έγιναν παρεμβάσεις ώστε να υλοποιηθεί η υποχρέωση του Κράτους θα αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες για τις δεσμεύσεις αυτές, ποτέ. Και θέλω να ρωτήσω έγινε κάποια ενέργεια; Εδώ ψηφίστηκε η σύμβαση της Γρανάδας παμψηφεί από το ελληνικό κοινοβούλιο που προβλέπει οικονομικές ενισχύσεις, ένταξη σε προγράμματα, κίνητρα υπέρ των ιδιοκτητών που ουδέποτε εφαρμόστηκαν. Συμπληρωματικά σας λέω ότι από το 2002 που ψηφίστηκε ο νόμος ο αρχαιολογικός επί Βαγγέλη Βενιζέλου πέρασαν 21 χρόνια και δεν εκδόθηκε το προεδρικό διάταγμα που προβλέπει ο νόμος που ρυθμίζει τη διαδικασία οικονομικών ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών και λοιπών κινήτρων υπέρ των διατηρητέων κτιρίων και μνημείων της χώρας».

«Η εκτίμηση μου είναι ότι ουδέποτε ασχολήθηκε σοβαρά, δεν βλέπετε ότι καταρρέουν; Δεν είδατε ότι κατέρρευσε η στέγη της καπναποθήκης του Αγίου Ιωάννη; Για αυτό το λόγο εγώ προτείνω κατάργηση νόμων, όχι νέους νόμους! Κατάργηση νόμων που προβλέπουν δεσμεύσεις, αυτό το κενό από την κατάργηση αυτού του νόμου θα πρέπει να πληρωθεί με ευελιξία λύσεων και εφαρμογών, είχαμε προτείνει παλαιότερα μία υπηρεσία μιας στάσης, να μη περιφερόμαστε από υπηρεσία σε υπηρεσία αλλά μια να εκδίδει και την άδεια. Αυτό το προτείναμε στους κυβερνητικούς το 2016, όταν έγινε μια ημερίδα στην δημοτική καπναποθήκη με πρωτοβουλία του κ. Δέμπα το πρότεινα αυτό. Αν η μπουλντόζα που είναι να προωθήσει τα θέματα είναι σε στάση και δεν παίρνει μπρος η μηχανή δεν γίνεται».

«Με τη λέξη διατηρητέο δεν είναι μόνο οι καπναποθήκες, είναι και διατηρητέα σπίτια, διατηρητέα άλλα πράγματα, δεν είναι μόνο οι καπναποθήκες, απλά οι καπναποθήκες είναι πιο εμβληματικές για αυτό τυγχάνουν προβολής. Είναι πάρα πολλές κατοικίες που είναι διατηρητέες όπως πάρα πολλά βιομηχανικά παλιά κτίρια. Αυτά όλα επειδή η λέξη διατηρητέο σημαίνει πλούτος για τον δημότη, άρα όπως καταλαβαίνετε οι προσόψεις τουλάχιστον αυτών των κτιρίων θα είναι δημόσιο αγαθό. Και για αυτό θα έπρεπε να εφαρμοστεί το εξής απλό πράγμα, το πρόγραμμα πρόσοψη αυτό που εφαρμόζει ο Δήμος Αθηναίων «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», επιχορηγεί τους πολίτες του δήμου για την αποκατάσταση και την επισκευή της πρόσοψης του κτιρίου είτε είναι αυτά διατηρητέα, με αποτέλεσμα την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας της πόλης. Σε κατ’ επανάληψη τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχα με την πρόεδρο του συλλόγου διατηρητέων Ελλάδος μου είπε ότι ο Δήμος δημιούργησε αυτή την ανώνυμη εταιρία που έχει ευελιξία των πάντων! Για να είμαστε κάπου προσγειωμένοι για την πόλη μας, το 2011 είχε 57.000 κατοίκους και το 2021 έχει 54.000, είμαστε μειούμενοι, δεύτερον οποιοσδήποτε ιδιώτης θελήσει να εμπλακεί σε αυτό, τα επιτόκια δανεισμού στις επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ υψηλά λόγω του ότι όπως γνωρίζετε ανεβαίνουν τα επιτόκια. Επίσης είναι αυξημένος ο αριθμός πτωχεύσεων επιχειρήσεων λόγω του ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις από την αύξηση του επιτοκίου και ψάχνουμε εδώ να βρούμε επενδυτή να αξιοποιήσει τα κτίρια; Αυτό δεν μπορεί να γίνει, δεν θα γίνει. Με ένα μαγικό ραβδάκι όλες οι καπναποθήκες της Καβάλας γίνονται καινούργιες όπως είναι του Zara, πείτε μου ποιος θα μπει μέσα; Η καλύτερη λύση είναι να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα πρόσοψης των διατηρητέων, για τους πολίτες του δήμου Καβάλας. Δεν είμαι εγώ που θα πω πως θα γίνει η δομή της εταιρίας, όπως στην Αθήνα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ