«Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς που έγιναν στην Ελλάδα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία»

0
440

Εξαιρετικές ήταν οι επιδόσεις των ελαιόλαδων της Ελλάδας αλλά και της Καβάλας ειδικότερα στον Διεθνή Διαγωνισμό ATHENA 2023, που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα από 4 έως 6 Μάιου και τα αποτελέσματα του ανακοινώθηκαν το Σάββατο 10 στο Περιστύλιο του Ζάππειου Μεγάρου στην Αθήνα. Το Επιμελητήριο Καβάλας με ανακοίνωση του έκανε γνωστό ότι από τα συνολικά 525 ελαιόλαδα απ’ όλο τον κόσμο που αξιολογήθηκαν, το 52% ελληνικά (274 δείγματα) και απ’ αυτά τα 11 ήταν από την Καβάλα. Απ’ αυτά σχεδόν όλα βραβεύτηκαν μιας και 5 πήραν χρυσά βραβεία και 4 αργυρά, γεγονός που αναδεικνύει την ποιοτική δυναμική τους και τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές. Για την έκθεση και την επιτυχία της μίλησε στον Alpha Radio ο πρόεδρος του Επιμελητηριου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

«Εγώ προσωπικά που είδα από κοντά όλη την διαδικασία του διαγωνισμού, το αδιάβλητο του διαγωνισμού και πως είναι δυνατόν σε ένα διεθνή διαγωνισμό με 30 κριτές εκ των οποίων οι 20 ήτανε από άλλες χώρες και μόνο οι 10 ήταν Έλληνας και κανείς από την περιοχή μας, άρα φαντάζεστε πόσο αυστηρά ήταν τα κριτήρια. Ήτανε εντελώς άγνωστο στον κάθε κριτή ποιο ελαιόλαδο ήτανε, από ποια χώρα ήταν, από ποια περιοχή ήταν, ξέρανε μόνο ότι δοκίμαζαν συγκεκριμένες ποικιλίες ελαιολάδου. Και εμείς μάθαμε μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό αρκετά πράγματα για τις διάφορες ποικιλίες όπως είναι η κορωνέικη ελιά, όπως είναι της Χαλκιδικής που γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως είναι της Θάσου για παράδειγμα και πολλές άλλες ποικιλίες από όλο τον κόσμο και εδώ θέλω να σταθώ ότι πραγματικά ήταν ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς που έγιναν στην Ελλάδα, ξεπέρασε κάθε προσδοκία, υπήρχαν συμμετοχές από 23 χώρες που στείλανε ελαιόλαδα εδώ στην Καβάλα και από όλες τις ηπείρους».

«Ήταν εντυπωσιακό καθώς είχαμε συμμετοχή ακόμη και από τη Σαουδική Αραβία, από την Κίνα, από το Μαρόκο, από τη Νότια Αφρική, μία τεράστια συμμετοχή, πάνω από 520 ελαιόλαδο και ελαιοπαραγωγοί συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό και μόνο ότι η Καβάλα ακούστηκε πλέον ως μία περιοχή ελαιολάδου σε όλο τον κόσμο, διότι αυτοί οι παραγωγοί καταρχήν είναι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν μία παγκόσμια εμβέλεια ιδιαίτερα της Ισπανίας της Ιταλίας και της Τυνησίας που είναι η ανερχόμενη δύναμη, δίνεται η δυνατότητα επομένως να μπει στο χάρτη του ελαιολάδου η Καβάλα και φαντάζουν στη συνέχεια και η Θάσος, όπου σχεδόν το 90% των ελαιολάδων και των παραγωγών που συμμετείχαν ήταν από την περιοχή της Καβάλας και του Οφρυνίου. Μάλιστα το καλύτερο ελαιόλαδο του τύπου Χαλκιδικής για τη Μακεδονία το πήρε καβαλιώτικη επιχείρηση, η επιχείρηση του Χαρίλαου Μαυρομάτη, ένα νέο παιδί που συμμετείχε στη δομή στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας του Επιμελητήριο Καβάλας Kick it, από κει ξεκίνησε και έκανε και την επιχείρησή του και κατόρθωσε μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα να βραβευτεί το ελαιόλαδο του. Το ελαιόλαδο το οποίο βγαίνει εδώ στην περιοχή του Οφρυνίου και θα ήθελα με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και τον Βαγγέλη Χρυσαφούδη ο οποίος έχει ένα πολύ πρωτότυπο ελαιοτριβείο στην περιοχή όπου και ο ίδιος βραβεύτηκε με βραβεία, άλλα πολλά από τα ελαιόλαδα βγαίνουν από το ελαιοτριβείο του. Ήταν ο άνθρωπος που ήρθε στο Επιμελητήριο μαζί με τους διοργανωτές πριν από ένα χρόνο περίπου προκειμένου σαν Επιμελητήριο να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια και πραγματικά την αγκαλιάσαμε από την πρώτη στιγμή, γίναμε οι χρυσοί χορηγοί αυτής της αυτού του διαγωνισμού σαν Επιμελητήριο Καβάλας και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι όπου από τα 11 ελαιόλαδα, από τις 11 παραγωγές ελαιολάδου βραβεύτηκαν τα 9 και το καλύτερο λάδι της Μακεδονίας είναι εδώ από τη δική μας περιοχή».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ