«Η Θάσος θα πρέπει να έχει μικρότερη εξάρτηση από το οδικό τουρισμό, γιατί είναι ευμετάβλητος παράγοντας»

0
371

Βασικός στόχος των ξενοδόχων της Θάσου θα πρέπει να είναι η απεξάρτηση από τον οδικό τουρισμό και το άνοιγμα και σε άλλες μορφές όπως του αεροπορικού είπε μιλώντας στον Alpha Radio ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Θάσου Πάρης Παρασχούδης. Μίλησε για το ξεκίνημα της σεζόν που το χαρακτήρισε ως ένα ποτήρι μισογεμάτο ή μισοάδειο αλλά και γιατί θα πρέπει οι επαγγελματίες του χώρου να μην ενθουσιάζονται και να μην απογοητεύονται με το παραμικρό.

«Αυτό που κυριαρχεί είναι το κόστος όλων αυτών των δραστηριοτήτων που συνεπάγονται μια τουριστική εμπειρία όπως είναι η μεταφορά καθώς τα καύσιμα και όλα τα άλλα πήραν μαζί τους και το κόστος των αεροπορικών εισιτηρίων σημαντικά. Τα εισιτήρια έχουν ανεβεί πάρα πολύ το κόστος λειτουργίας των αεροπορικών εταιρειών έχει μεγαλώσει, και το κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων και γενικότερα της φιλοξενίας έχει μεγαλώσει πάρα πολύ. Όμως οι τιμές με τις οποίες πωλούνται τα πακέτα της Ευρώπης είναι συγκεκριμένες, δεν μπορούμε να πουλήσουμε ακριβότερα πρώτον γιατί ο κόσμος απλά δεν έχει να πληρώσει, γιατί έχει πολλά έξοδα διαβίωσης, και δεύτερον υπάρχει και ο διεθνής ανταγωνισμός ο οποίος κρατάει τις τιμές συγκεκριμένο επίπεδο».

«Επομένως η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι κάτι πολύ δύσκολο και φυσικά δεν είναι κάτι απρόσμενο, από πέρυσι συζητάμε για αυτό το πράγμα, που φάνηκε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τα επακόλουθα της ενεργειακής κρίσης. Γενικότερα υπάρχει η τάση να υπερβάλλουμε και ως προς το θετικό και ως προς το αρνητικό, ενθουσιαζόμαστε πολύ εύκολα με μικρά θετικά αποτελέσματα και απογοητευόμαστε πολύ εύκολα με μικρά αρνητικά αποτελέσματα. Έχοντας σαν σκαλάκι την περσινή χρονιά η οποία ήταν μία καλή χρονιά δεδομένων των πραγμάτων και μπορούμε να το εξηγήσουμε αυτό γιατί ο κόσμος μετά από την κλεισούρα ήθελε να βγει έξω να ξοδέψει, είχε χρήματα, είχε μεράκι να περάσει καλά και ήταν επόμενο να πάει καλά αλλά υπερέβη τις προσδοκίες μας. Πέρυσι η Θάσος πήγε πολύ καλά, έπιασε τη σεζόν του 2019, υστέρησε σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε μόνο 2 έως 3% σε σχέση με το 2019 και αυτό σημαίνει πως ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Όταν λοιπόν έχουμε μία πολύ καλή χρονιά το 2022 και περιμένουμε μία πολύ καλή χρονιά το 2023, περιμένουμε κάτι παρόμοιο με το 2022, δε μπορούμε να πάμε πολύ παραπάνω. Αν πιάσουμε το 2022 και πάμε έστω και ελάχιστα καλύτερα, επειδή είναι και ψυχολογικό, οι συνάδελφοι μου θα την θεωρήσουν πολύ καλή χρονιά».

«Για φέτος μέχρι στιγμής εξαρτάται πως βλέπει κανείς το ποτήρι, μισογεμάτο ή μισοάδειο, δεν παύει το ποτήρι να έχει την ίδια ποσότητα νερού, δεν αλλάζει κάτι. Εγώ θα προσπαθήσω να σας πω ότι δεν αποκλίνουμε από τον στόχο μας πάρα πολύ, θα δούμε ότι το αεροδρόμιο της Καβάλας έχει μία μικρή αύξηση για τον για τον Μάιο, θα μου πείτε τα προηγούμενα χρόνια έχει μεγάλη μείωση και ότι αυτή η αύξηση είναι πολύ μικρή αλλά είναι και αυτό ένα θετικό στοιχείο. Αν δούμε όμως την οδική προσέλευση, θα δούμε ότι υπάρχει μία μείωση και πέρυσι υπήρχε εγκράτεια, απλώς ο Μάιος ήταν πολύ καλύτερος πέρυσι λόγω του φαινομένου του ελατηρίου που παρατηρήθηκε στον τουρισμό αλλά πρέπει να δούμε και άλλα συγκυριακά πράγματα που συνέβησαν όπως και η απεργία των δασκάλων στη Ρουμανία που καθυστερεί τους Ρουμάνους να έρθουν προς την περιοχή μας. Στη Ρουμανία είχαν ένα σοβαρό θέμα με απεργίες στο χώρο της εκπαίδευσης, κάτι που εμπόδιζε την σχολική χρονιά να ολοκληρωθεί και αυτό δημιουργεί ένα θέμα στις οικογένειες».

«Αυτό το καταγράφουμε ως προειδοποιητική ένδειξη ότι η περιοχή δεν θα πρέπει να βασίζεται τόσο πολύ στον οδικό τουρισμό, και να βάλει τα δυνατά της να προσελκύσει και περισσότερους επισκέπτες από το αεροδρόμιο. Εμείς προσωπικά η στόχευση μας είναι σε αυτή την κατεύθυνση και όλες οι προσπάθειες έως ξενοδόχων, μέχρι και χθες και προχθές φιλοξενούσαμε εδώ Γερμανούς δημοσιογράφους για να αναδείξουμε την περιοχή, την άλλη εβδομάδα έχουμε Πολωνούς και συνέχεια γίνεται μία προσπάθεια ανάδειξης του τόπου μας στους προορισμούς από τους οποίους οι επισκέπτες έρχονται με το αεροπλάνο. Ο οδικός τουρίστας είναι ευμετάβλητος διότι μπορεί να έρθει και να βρέχει, μπαίνει στο αυτοκίνητο του και φεύγει, ενώ ο Γερμανός που θα έρθει με το αεροπλάνο θέλει δε θέλει θα κάτσει μια βδομάδα».

«Ο οδικός τουρισμός ουσιαστικά βοήθησε τον τόπο μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας γιατί τότε τα αεροπλάνα είχαν προσγειωθεί και φάνηκε σαν μια σωτηρία για την περιοχή, αλλά έχει βασιστεί πλέον πάρα πολύ σε αυτό και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχει μικρότερη εξάρτηση από το οδικό τουρισμό, είναι πολύ καλός τον θέλουμε, αγαπάμε τους γείοτνες μας, μας μοιάζουν περισσότερο, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε τόσο μεγάλη εξάρτηση από τις αγορές αυτές που μπορεί ανά πάσα στιγμή ένα εμπόδιο να πάει πίσω την τουριστική σεζόν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ