«Η ποίηση σου δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστείς μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο που ζούμε»

0
231

Το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +Μόρφωση του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διοργανώνει την 6η ποιητική ισημερία. Τα κείμενα θα κατατίθενται διαδικτυακά μέχρι τις 31 Μαρτίου. Οι ακαδημαϊκοί Ζωή Γαβριηλίδου, Σπύρος Κιοσσές, Χάρης Μιχαλόπουλος συνυπογράφουν το παρακάτω κείμενο και σας καλούν να συμμετάσχετε με τις δημιουργίες σας.

Μετά την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη τίποτα δε θα είναι, τίποτα δεν μπορεί να είναι ίδιο σε αυτόν εδώ τον τόπο. Ο θάνατος τόσων ανθρώπων από εγκληματική αμέλεια, στην πλειοψηφία τους νέων ανθρώπων, μουτζούρωσε μια για πάντα τις ζωές όλων μας με σκοτάδι, γεμίζοντάς μας θλίψη, οργή μα και πείσμα για απόδοση δικαιοσύνης και τιμωρία των υπευθύνων. Αυτή η Άνοιξη ημερολογιακά και κυρίως συνειδησιακά μας συνάντησε με τους χειρότερους οιωνούς. Η τραγωδία συλλάβισε τον θάνατο με τον πιο φρικτό και αμετάκλητο τρόπο.

Σε αυτό το ζοφερό τοπίο ο λόγος δυσκολεύεται να ανασάνει. Το οξυγόνο λιγοστό και οι ανάσες σύντομες. Το χέρι δύσκολα σέρνεται πάνω στη λευκή σελίδα. Πώς να εκφράσει κανείς το ανείπωτο; Όμως η τέχνη του λόγου, η τέχνη εν γένει, έχει τον δικό της τρόπο, γιατί διασώζει μέσα της κάτι από εκείνο το αρχέγονο φως, την ανθρώπινη πίστη πως η ζωή αξίζει και πρέπει να συνεχίζεται. Μέσα από συντρίμμια, απώλειες, ανεπανόρθωτες καταστροφές. Σαν ένα χαμόγελο μικρού παιδιού που δεν ξέρει άλλο δρόμο να πορεύεται παρά μόνο αυτόν προς το φως.

Η Ποιητική Ισημερία, η 6η κατά σειρά, είναι και φέτος εδώ, όμως αλλιώς. Δίχως φώτα, χωρίς θόρυβο. Με σιωπή και λόγο, όπως επιβάλλει η περίσταση. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, μα είπαμε πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε σώμα στο αόρατο. Όλοι μαζί. Να προσπαθήσουμε να μοιραστούμε στιγμές, σκέψεις, δάκρυα, πληγές. Να ενώσουμε τα σπασμένα κομμάτια μας, να ψάξουμε να βρούμε ένα νέο πρόσωπο. Μέσα από τον λόγο και τη μνήμη. Κάθε χρόνο και μια διαφορετική θεματική. Η φετινή θεματική είναι: το παιδί.

Σας καλούμε, λοιπόν, να βρεθούμε φέτος όχι διά ζώσης, αλλά νοερά, σιωπηλά και ηλεκτρονικά στον παρακάτω padlet, όπου μπορείτε να αναρτήσετε ποιήματα, σκέψεις, σημειώματα, πρωτότυπα, δικά σας ή άλλων λογοτεχνών: https://padlet.com/zoegabriil/6-cwy10yq9iaeanndm. Η ανάρτηση των κειμένων θα είναι δυνατή μέχρι και τις 31 Μαρτίου. Αυτή η Άνοιξη είναι δύσκολη. Μετράει τις πιο δύσκολες ώρες της. Ας κερδίσει η Ποίηση και το Φως. Για την δράση αυτή μίλησε στον Alpha Radio o Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας Δ.Π.Θ. Χάρης Μιχαλόπουλος.

«Η ποιητική ισημερία είναι η ετήσια εκδήλωση που κάνουμε 6 συναπτά χρόνια, είναι μία πρωτοβουλία του εργαστηρίου γλωσσολογίας του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την ξεκινήσαμε με την εκλεκτή συνάδελφο και συμπολίτισσα Ζωή Γαβριηλίδου και τον πολύ καλό φίλο τον συνάδελφό τον Σπύρο Κιοσσέ, ως μία ανοιχτή εκδήλωση που πρωτίστως αφορούσε τους φοιτητές αλλά όχι μόνο αυτούς αλλά και το κοινό της Κομοτηνής για να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα ποίησης. Κάθε χρονιά έχει μία συγκεκριμένη θεματική, δεν μας σταμάτησε ούτε ο κόβιντ, τότε κάναμε διαδικτυακά την συνάντηση μας και φέτος μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη, οριακή θα μου επιτρέψεις να πω, συγκυρία στην οποία ζούμε εδώ και πολύ καιρό, με τραγικό αποκορύφωμα την τραγωδία στα Τέμπη σκεφτήκαμε πολύ αν και κατά πόσο θα έπρεπε να κάνουμε την εκδήλωση μας, όμως ακριβώς η ποίηση διασώζει κάτι από το φως, κάτι από αυτό που καθημερινά χάνουμε στις επαφές και τις συναναστροφές μας, κάτι από την παιδική μας αθωότητα, έναν τρόπο να βλέπουμε έναν καλύτερο κόσμο ή να δημιουργούμε ένα καλύτερο κόσμο και έτσι αποφασίσαμε να κάνουμε την ποιητική ισημερία, δίχως θόρυβο όμως, όπως αρμόζει στις ημέρες αυτές».

«Έχουμε ένα πρότζεκτ ψηφιακό, ανοικτό, ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούμε στην διδασκαλία μας στο πανεπιστήμιο, ένας ιστοσελίδα ανοικτή που χωρίς καμία εγγραφή είτε επώνυμα, είτε ανώνυμα και αυτό για μας έχει και ένα μεγάλο ενδιαφέρον γιατί το ανώνυμο μπορεί κάποιον και να τον ξεκλειδώσει και πιο εύκολα να συμμετέχει, είναι μία πρόσκληση για μία συμμετοχική δράση όπου ο καθένας μπορεί να ανεβάσει δικούς του στίχους, είτε τους αγαπημένους του, είτε τραγούδια, είτε εικόνες, είτε έργα τέχνης, σε αυτόν τον ιστοχώρο με την θεματική γύρω από το παιδί. Είναι ένα πρότζεκτ που το παρακολουθούμε με εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς εξελίσσεται και ο καθένας μπορεί να το παρακολουθεί, από χθες άρχισε η ανάρτηση και οφείλουμε να διαδώσουμε αυτή την δράση όπου μπορούν να βρουν είτε στους δικούς μας προσωπικούς λογαριασμούς στο facebook είτε στην σελίδα του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας και να συμμετάσχουν μέχρι τις 31 Μαρτίου που θα είναι ανοιχτός ο χώρος αυτός για αναρτήσεις, κείμενα, έργα τέχνης, τραγούδια κτλ. Η ποίηση σου δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστεί κανείς και μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο που ζούμε ας μη το κρύβουμε, η ποίηση μας βοηθάει να δούμε και καλύτερα το πρόσωπο μας λίγο πιο καθαρά στον καθρέφτη».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ