«Η Ελλάδα να ζητήσει αλλαγή του πλαισίου της Ε.Ε. που φορτώνει όλα τα βάρη του μεταναστευτικού στις χώρες εισόδου»

0
172

Οι φράχτες δεν λύνουν το μεταναστευτικό πρόβλημα όσο οι βόρειες χώρες της Ε.Ε επιμένουν να μετατρέπουν τις χώρες εισόδου των μεταναστών σε αποθήκες ψυχών υποστηρίζει ο πρώην υπουργός και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξη του στη «ΝΕ». Ο ίδιος κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι χρησιμοποιεί ένα διχαστικό λόγο και ότι «πουλάει στην πραγματικότητα πατρίδα με ένα τρόπο που δεν θα έπρεπε να κάνει, γιατί η δημαγωγία δεν υπηρετεί ποτέ τα εθνικά συμφέροντα». Απαντά για το θέμα του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους και εξηγεί την διαφοροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα των 120 δόσεων.

 Η Ε.Ε. φορτώνει όλα τα βάρη και του μεταναστευτικού στις χώρες εισόδου, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ισπανία

«Για την Ελλάδα το βασικό θέμα θα έπρεπε να ήταν να διεκδικήσει από την Ευρώπη μία αλλαγή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, που τι κάνει, φορτώνει όλα τα βάρη και του μεταναστευτικού στις χώρες εισόδου, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και την Ισπανία. Για αυτό το λόγο θα έπρεπε όπως από το 2015 έτοιμη επιμείναμε εμείς, με τη βοήθεια και προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη αλλά και του ίδιου του τότε προέδρου της επιτροπής του κυρίου Γιούνκερ που προέρχεται από το Λαϊκό Κόμμα, από την Ευρωπαϊκή δεξιά, να αλλάξουν οι κανόνες. Κάθε κράτος να έχει υποχρέωση να παίρνει τον αριθμό προσφύγων που του αναλογεί, να υπάρχουν νόμιμες δίοδοι για να φτάνουν στην Ευρώπη αυτοί που φεύγουν κυνηγημένοι από τον τόπο τους και να υπάρχει μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Τι θέλουν αντιθέτως οι χώρες που στο κέντρο της Ευρώπης που από την αρχή θεωρούσαν ότι μόνο μέσω φραχτών λύνονται τα προβλήματα, οι χώρες του βίσεγκραντ, θέλουν οι χώρες εισόδου να είναι η ασπίδα στο φρούριο «Ευρώπη», αυτές να σηκώνουν όλα τα βάρη και όσοι από τους μετανάστες ή τους πρόσφυγες καταφέρουν να περάσουν χωρίς τους ελέγχους που γίνονται, αυτοί να μένουν στις χώρες αυτές σα να είναι οι χώρες αυτές αποθήκες ψυχών. Για αυτό λέμε ότι οι φράχτες και κανένα αστυνομικό μέτρο δεν λύνει το πρόβλημα. Μία πρόσθετη απόδειξη για αυτό είναι ότι ο πιο εμβληματικός και σύγχρονος φράχτης που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο στα σύνορα Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, με  δορυφόρους απάνω, με θερμικές κάμερες, με έφιππη αστυνομία, δεν έχει εμποδίσει εκατομμύρια ανθρώπους από το Μεξικό και τις άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής παράτυπα να περνούν κάθε χρόνο στη χώρα αυτή που ακόμα τη φαντάζονται ως χώρα της επαγγελίας».

Όταν τα σύνορα είναι το ποτάμι, ο φράκτης όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι αλλά γίνεται επικίνδυνος

«Έχω όμως ένα πρόσθετο επιχείρημα ειδικά για τον Έβρο, ξέρετε ότι στον Έβρο το μεγαλύτερο κομμάτι των συνόρων δεν είναι χερσαίο, είναι ποτάμιο, είναι ο Έβρος που ορίζει στο μεγαλύτερο κομμάτι αν όχι όμως στο σύνολο τη συνοριακή μας γραμμή. Ενώ λοιπόν ο φράχτης αυτός για το μεταναστευτικό δεν αποτελεί λύση αποτελεί πράγματι ένα εμπόδιο εκεί που έχουμε χερσαία σύνορα στην προσπάθειά της Τουρκίας με εργαλειοποιήσει το προσφυγικό ξανά στέλνοντας ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους σαν εργαλείο να σπάσει τα σύνορα. Όταν τα σύνορα είναι το ποτάμι, ο φράκτης όχι μόνο δεν προσφέρει κάτι αλλά γίνεται επικίνδυνος, στο ποτάμι έχουμε πολλές νησίδες, αρκετές από αυτές είναι εθνικής κυριαρχίας δικής μας. Ο φράχτης που θα είναι από τη μεριά της όχθης μας όχι μόνο χαρίζει όλο τον ποταμό Έβρο στην Τουρκία ενώ ο μισός είναι δικός μας, αλλά δημιουργεί και πολύ σημαντικό πρόβλημα διαχείρισης. Εάν οι Τούρκοι εγκαταστήσουν 100 πρόσφυγες σε μία από τις νησίδες που είναι δικές μας, όπως τον προηγούμενο Αύγουστο τότε που η κυβέρνησή μας έλεγε ότι τάχα η νησίδα ήταν τουρκική ενώ αποδείχθηκε με τα επίσημα στοιχεία του Υπ. Άμυνας ότι ήταν ελληνική. Αν στο μέλλον γίνει κάτι τέτοιο, αυτοί οι πρόσφυγες θα είναι σε ελληνικό έδαφος, πως θα διαχειριστεί τότε η κυβέρνηση που θα έχει αυτή την πρόκληση; Στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης δεν φτιάχνει το φράχτη για να λύσει ένα πρόβλημα, γιατί ξέρει ότι το πρόβλημα το μεταναστευτικό δεν λύνεται με αυτό τον τρόπο. Όταν κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για εθνική εξαίρεση και χρησιμοποιεί ένα διχαστικό λόγο αυτό δεν το κάνει για να υπηρετήσει την πατρίδα, πουλάει στην πραγματικότητα πατρίδα με ένα τρόπο που δεν θα έπρεπε να κάνει, γιατί η δημαγωγία δεν υπηρετεί ποτέ τα εθνικά συμφέροντα».

Η ΝΔ το κόμμα της πατρωνίας

«Η ΝΔ είναι το πελατειακό κόμμα και το κόμμα της πατρωνίας, κάνει τις προσλήψεις πάλι το περισσότερο καιρό και στις περισσότερες περιπτώσεις με βάση τα κομματικά συμφέροντα, ή τις μετακινήσεις, πως βρέθηκε αυτός ο άνθρωπος που δεν είχε όχι απλώς τα ουσιαστικά αλλά ούτε και το τυπικό προσόν της ηλικίας σταθμάρχης στη Λάρισα; Ενώ ταυτόχρονα σε άλλες θέσεις κρίσιμες για το κοινωνικό κράτος, στην υγεία, στην παιδεία, στον ίδιο τον ΟΣΕ που έχει μειωθεί το προσωπικό από 1.200 που ήταν επί της εποχής μας σε 750, δεν κάνει αυτό που θα έπρεπε; Να συμπληρώσει τις θέσεις αυτές, υπονομεύοντας και την ασφάλεια».

Πέρα από τις 120 δόσεις που είναι σωστό μετρό, θα υπάρχει και κάποιο κούρεμα του κεφαλαίου

«Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε επί ΝΔ κατά 50 δις ευρώ, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία θα πει κανείς και τότε εγώ θα του απαντήσω αυξήθηκε όμως και το ιδιωτικό κατά 40 δισεκατομμύρια, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος του χρέους τους. Για αυτό τον λόγο συνοψίζοντας την οικονομική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πρέπει να γίνει ρύθμιση των χρεών, ρύθμιση δηλαδή του ιδιωτικού χρέους, παράλληλα με την μείωση των τιμών και την αύξηση των μισθών που είναι οι άλλες δύο προτάσεις μας για τον τομέα της οικονομίας. Άρα εμείς για το ιδιωτικό χρέος λέμε ότι πέρα από τις 120 δόσεις που προφανώς είναι σωστό μετρό, θα υπάρχει και κάποιο κούρεμα του κεφαλαίου γιατί αλλιώς 120 δόσεις είναι δώρο άδωρο, γιατί στην αρχή μπαίνει κάποιος σε αυτές και ασθμαίνοντας μετά βγαίνει, γιατί κάπως πρέπει να πάρει και το γάλα των παιδιών του. Θέλω να υπογραμμίσω πως το ενδιαφέρον που έχουμε δεν περιορίζεται μόνο στη ρύθμιση του χρέους, αλλά και σε άλλα μέτρα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Το 95% των μικρών επιχειρήσεων αυτή τη στιγμή εξαιρούνται από τη δανειοδότηση και των τραπεζών αλλά και από την βοήθεια θα μπορούσαν να έπαιρναν από το ταμείο ανάκαμψης. Αυτό δημιουργεί μία ιδιαίτερα στρεβλή εικόνα στο τρόπο ανάπτυξης της χώρας που κακά τα ψέματα ο κορμός της επιχειρηματικότητας είναι ακριβώς οι μικρομεσαίοι. Όλα αυτά θέλουμε να τα αλλάξουμε ακριβώς γιατί τα κοινωνικά συμφέροντα που εμείς εξυπηρετούμε δεν είναι οι λίγοι και οι ισχυροί, είναι οι πολλοί».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ